Ekonomi Odalardan indirim seferberliğine destek çağrısı

Odalardan indirim seferberliğine destek çağrısı

Paylaş
Odalardan indirim seferberliğine destek çağrısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın enflasyonla mücadele kapsamında yaptığı indirim çağrılarına katılım sürüyor. Bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen perakende grupları binlerce üründe indirime giderken, odalar da bu duruma kayıtsız kalmadı ve esnafa indirim yapma çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz hafta gıda perakendecileriyle yaptıkları toplantı sonrası Ticaret Bakanı Ömer Bolat, marketlerden büyük bir indirim kampanyası beklediklerini söylemiş, ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Zincir marketlerimiz başta olmak üzere tüm esnafımızı, işletmelerimizi yapacakları indirimlerle enflasyonla ve hayat pahalılığıyla mücadelemize destek vermeye davet ediyoruz” demişti. Bunun üzerine Türkiye’nin büyük market zincirleri birçok üründe yüzde 50 ve üzerinde indirim yaparken, mobilyacılar fiyat sabitlemiş, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) de üyelerinin 60 bin mağaza ile bu kampanyaya katılmasını beklediklerini açıklamıştı.

Haberin Devamı

YILSONUNA KADAR DEVAM

Bu gelişmelerin ardından esnaf odaları ve tarım kooperatifleri de indirim kampanyalarına destek açıklamaları yaptı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun 750 binden fazla üyesine seslenerek, “İstanbul iş dünyamızın en büyük meslek örgütü olan İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) üye tüm üretici ve tüccarımızı, en az yıl sonuna kadar fiyatlarını artırmamaya ve imkanı olanları indirim yapmaya davet ediyorum” dedi. Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, piyasalarda özellikle otomotiv ve emlakta rutin, normal yürüyen bir piyasaya ve makul fiyatlara geri dönülmeye başlandığını kaydetti. Avdagiç, “Olağanüstü bir dönem geçirdik ve şimdi Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle fiyatlardaki spekülatif süreç normale dönme işaretleri veriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

KOOPERATİFLER DE KATILDI

BİRÇOK ÜRÜNDE BİRDEN

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri de 16 Ekim’den itibaren temel ihtiyaç ürünleri ile temizlik ürünlerinde yüzde 50’ye varan indirim yapılacağını duyurdu. Kooperatiften yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın zincir marketlere yaptığı enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadeleye destek olma çağrısına karşılık olarak, mevcut indirim kampanyalarımıza ilave olarak 16 Ekim’de başlayacak yeni kampanyamız kapsamında; süt, peynir, pirinç, nohut, mercimek, ayçiçeği yağı, salça, çay, un gibi temel ihtiyaç ürünleri ile deterjan, sabun, kağıt peçete ve kağıt havlu gibi temizlik ürünlerinde yüzde 50’ye varan indirim yapılacaktır” denildi. Açıklamada, “Ayrıca; cumartesi, pazar ve pazartesi günleri, çiftçilerimizden doğrudan tedarik ederek satışını gerçekleştirdiğimiz patates, soğan, elma, portakal, domates ve salatalık gibi meyve/sebze ürünlerinde ’Manavda Taptaze İndirim’ kampanyamıza da devam etme kararı almış bulunmaktayız” ifadelerine yer verildi.

YÜZDE 15 AVANTAJ

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik) de indirim kampanyası başlatma kararı aldı. Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, “Birliğimiz üreticisinden aldığı hammadde ile ürettiği yüzde yüz saf ve helal sertifikalı olan Karadenizbirlik markalı ayçiçeği yağı ile tüketiciye hizmet vermekte ve bu konuda, piyasayı regüle ederek, aşırı fiyat artışlarını önlemekte, bölge ve ülke ekonomisine de katkı sunmaktadır. Diğer yandan Cumhuriyet’in 100’üncü yılı çerçevesinde bir kampanya yapan birliğimiz, ayçiçeği yağı fiyatlarında yüzde 12-15 oranında bir indirim ile tüketicilerine katkı sunarak, piyasayı tüketici lehine regüle etmektedir” dedi. İndirim kampanyası 12 Ekim itibarıyla başladı.

Haberin Devamı

KRİTİK BİR VİRAJ...

Bazı sektörlerin belirli ürünlerde fiyat artışları yapılmayacağına dair açıklamalarının memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Bu indirimleri, tüm sektörlere ve ürünlere yaymalıyız” dedi. Avdagiç, şunları söyledi: “Ülke olarak enflasyonla mücadelede kritik bir viraja geldik. Rasyonelleşme politikası kapsamında uygulanan politikaların etkileri görülmeye başlandı. Bu virajı birlikte hareket ederek aşacağız. Yüksek enflasyonun birikimli sonuçlarının ne ölçüde ağır bir fatura çıkardığını hiç unutmamalıyız. Bu yolda beklentilerin bozulmasına izin veremeyiz. Enflasyonla mücadele kararlılığımızı tavizsiz sürdürmemiz gerekiyor. Bunu başarınca, makul sürede tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşacağımıza inanıyorum.”

Haberin Devamı

BİRLİK VE BERABERLİK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında enflasyonla mücadele kapsamında gıda perakendecilerine yaptığı indirim kampanyası” çağrısına destek verdiklerini açıklayan Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da ATO üyelerine seslenerek, “Enflasyon ve hayat pahalılığı gelir ve sermayeyi eriten bir süreç. Üyelerimizin pandemiden bu yana yaşadığı sıkıntıları ve bu sıkıntıların atlatılmasındaki katkıları hepimiz biliyoruz. Enflasyonla mücadele için her şeyden önce kararlılık, birlik ve beraberlik gerekiyor. Bu süreçte marketler başta olmak üzere tüm üyelerimizi yapacakları indirimlerle enflasyonla ve hayat pahalılığıyla mücadeleye destek vermeye davet ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

FARKLI SEKTÖRLERE DAVET

Enflasyonla mücadelenin en temel sorun olduğunu ve çözüm için tüm kesimlerin kararlı duruş sergilemesi gerektiğini belirten Baran, bu süreçte herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Baran, gıda perakendecilerinin yanı sıra tedarik zincirinde yer alan tüm sektörlerin gerçekleştirecekleri indirimlerle enflasyonla mücadeleye destek vermesinin sıkıntıları bertaraf etmekte fayda sağlayacağını kaydederek, tekstil, halı-mobilya, beyaz eşya, küçük ev aletleri sektörlerini de hükümet tarafından başlatılan indirim kampanyasına katılmaya davet etti.