Ekonomi Orta gelirliye konut kampanyasına geri sayım

Orta gelirliye konut kampanyasına geri sayım

Paylaş
Orta gelirliye konut kampanyasına geri sayım

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan 250 bin konut, 1 milyon arsa ve 10 bin işyerini içeren ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ projesinde başvurular tamamlanıp kura heyecanı devam ederken, gözler konut hamlesinin ikinci ayağı olan orta gelire yönelik kampanyaya çevrildi. / Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta

Hamlenin ikinci adımında Emlak Konut öncülüğünde gayrimenkul firmalarıyla kampanya başlatılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirlilerin konut sahibi olması için çalışmaların titizlikle devam ettiğini ve kampanyada sona gelindiğini açıkladı.

Haberin Devamı

TALEP VE PROJE ARZI DENGESİ

Kabine Toplantısı’nın ardından soruları yanıtlayan Bakan Kurum, kampanyanın amacına ulaşması için çalıştıklarını belirterek, yaptıkları işin bir karşılığı olması ve kampanyanın konut fiyatlarını etkilemesini istemediklerini ifade etti. Kurum, kampanyada Hazine ve Maliye Bakanlığı ile dirsek teması halinde çalışıldığını not düşerek, fiyatları dengelediklerini ve aşağı çektiklerini dile getirdi. Kampanya ile hem talebin yönetilmesi hem de proje arzının artırılması gerektiğini vurgulayan Kurum, “İkisini aynı anda yapmazsak evlerin fiyatları yükselir, mevcuttaki konut stoğu ile bu kampanyayı yapamayız” dedi.

81 İLDE 100 BİN

Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılacak ve orta gelir grubuna hitap edecek kampanya için sektöre yönelik derneklerle görüşmeler yapılarak, Anadolu dahil birçok firmanın kampanyaya dahil edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda Bakan Kurum, 81 ilde 100 bin konutun kampanyaya dahil edilmesini planladıklarını söylemişti. Kampanya kapsamında sosyal konutta uygulanan gelir şartı olmadan, herhangi bir kura çekilmeden, uygun koşullarla vatandaşın ev sahibi yapılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

FİYATA GÖRE FAİZ

Sektör temsilcilerinden aldığımız bilgilere göre, orta gelire yönelik kampanyada ödeme koşulları için çalışmalar devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz oranları konusunda çalışma yaparken, sektör temsilcileri ile bankalar da bu çalışmanın içinde yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sektör temsilcileriyle bir araya gelmişti. Beklenti, faiz oranının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmesi yönünde. Konut fiyatı ile gelire göre kademeli bir faiz politikası çalışması yürütülüyor. Düşük fiyatlı konuta daha düşük faiz oranı uygulanacak. Fiyat yükseldikçe, oran da yükselecek. Öte yandan düşük peşinat ve uzun vade gibi imkanlar da sunulması bekleniyor.