Ekonomi Otel fiyatları düştü tatil ekime uzuyor

Otel fiyatları düştü tatil ekime uzuyor

Paylaş
Otel fiyatları düştü tatil ekime uzuyor

Turizm sektörü, yabancı turistle beklenen otel doluluklarına ulaşamayınca, yerli turisti çekmek için çareyi oda fiyatlarını düşürmekte buldu. Bazı otellerdeki fiyat indirimleri yüzde 40’ları aştı. Güneyde havaların da henüz soğumaması nedeniyle tatil sezonunun ekim ayında da devam etmesi bekleniyor.

Türkiye’de bu yıl 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir hedefleyen turizm sektörü, dalgalı bir seyir geçiriyor. 6 Şubat depremleri, ardından seçim süreci ve otel fiyatlarına da yansıyan enflasyon artışı otel doluluklarını ve rezervasyon taleplerini düşürmüştü. Buna ek olarak Türkiye’nin en önemli pazarlarından olan Rusya’nın birçok vatandaşının Türkiye’de kendi evine sahip olması ve evlerini günlük kiraya vermeleri gibi nedenler de sektördeki doluluk oranlarının Akdeniz’de yüzde 70, Ege’de ise yüzde 60’larda kalmasına neden olmuştu.

Haberin Devamı

MALİYETLER ARTTI

Sektör, aslında ziyaretçi sayısı bakımından olumlu bir sezon geçirse de bu artış otel doluluklarına pek yansımadı. Yabancı ziyaretçiler, üst segment tesislerden daha alt segmentlere yönelirken, bu yıl Euro ve dolar bazında yaklaşık yüzde 60 artan fiyatlar nedeniyle tatil sürelerini de kısalttı. Öte yandan yerli turist ise enflasyona bağlı olarak yükselen tatil maliyetlerini karşılayamadı. Artan maliyetlerin fiyatlara yansıması sonucunda iç pazardaki talebin sınırlı kalması da dolulukların düşük seyretmesinde etkili oldu. Tüm bu gelişmeler konaklama tesislerinde fiyat indirimlerini beraberinde getirdi.

YÜZDE 40’A VARAN İNDİRİM

Ege ve Akdeniz bölgesinde özellikle lüks ve üst segmentte yer alan tesislerde yaşanan yüzde 25-30 aralığındaki fiyat indirimleri, bazı tesislerde yüzde 40’a kadar ulaştı. Sektör temsilcileri henüz indirim yapmamış otellerin de bu yönde aksiyon almasını ve turizm sezonunun ekim sonuna kadar devam etmesini öngörüyor. Turizm portalı Tatilsepeti de enflasyon sebebiyle yaz aylarında yüksek seyreden yurt içi otel fiyatlarında ciddi oranda gerileme yaşandığını kaydetti. Eylül ayının sonuna gelinmesine rağmen yazdan kalma sıcaklıkların devam ettiğini söyleyen Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, “Özellikle yağışın da olmaması Antalya bölgesine olan talebi devam ettirdi. Eylülde yurt içi otel fiyatlarındaki sert düşüşler de tatilcileri ayrıca motive etti” dedi.

Haberin Devamı

HAREKETLİLİK SÜRÜYOR

“Güzel havayla uygun fiyatlar birleşince tatil sezonu uzadı” diyen Karayal, “Bodrum’a ve Antalya’da özellikle Side, Kemer, Alanya bölgelerine çok yoğun bir taleple karşılaştık. KKTC için otel, uçak ve transfer dahil paketler ise büyük ilgi görüyor. Bizim de Tatilsepeti olarak sezon sonuna kadar uzattığımız yüzde 25 ön ödeme fırsatı, yüzde 50’ye varan indirimler ve iki çocuk için ücretsiz olan avantajlı turlarımızın da talepleri olumlu yönde etkilediğini görmekteyiz. Tatilsepeti olarak bu hareketliliğin ekim sonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YOĞUN TALEP AZALDI

Haziran, temmuz ve ağustos aylarını firma hedeflerinin üzerinde geçirdiklerini anlatan Tatilbudur CEO’su Onur Otruş ise “Sezonun sonuna geldiğimiz bugünlerde eylül ayını da hava şartlarının etkisiyle beklentinin üzerinde kapatacağımızı öngörmekteyiz. Tabii ki eylül itibarıyla özellikle okulların açılmasıyla birlikte yoğun talep azaldı ancak ay bazlı düşündüğümüzde bu talep grafiğinin sezonsal seyrettiğini söyleyebiliriz” dedi.

FİYATLAR DAHA UYGUN

Ege bölgesinde bazı yaz otellerinin sezon kapanışlarını yaptığını anlatan Otruş, “Akdeniz bölgesinde tesisler ise ekim sonuna kadar hizmet vermeye devam edecektir. Tesislerin fiyat politikalarına baktığımız zaman ise yüksek sezona göre şu an çok daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Dönemsel olarak ekim ayında taleplerin düşmesine istinaden otellerin fiyatlarında yüzde 10-20 arasında sezon sonu indirimleri yaptıklarını görmekteyiz” diye ekledi.

KRUVAZİYERDE YÜZLER GÜLÜYOR

Öte yandan kruvaziyer turizmden veriler olumlu geliyor. Camelot Maritime Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, şunları söyledi: “2023’ü baz aldığımızda; nisanda 88 bin 566 olan kruvaziyer yolcu sayımız mayısta 176 bin 840’a, haziranda 183 bin 407 ve temmuzda 209 bin 33’e yükseldi. Geçen yıl mayıshaziran- temmuz döneminde ülkemize 341 bin 556 kurvaziyer yolcusu gelirken, bu yıl ise aynı dönemde bu sayı yüzde 66.7 artarak 569 bin 280’e ulaştı. Artışlar bu şekilde yükselmeye devam ettiği takdirde 2023 sonunda 1 milyon yolcu rakamını aşacağımızı tahmin ediyoruz. Bu rakam Cumhuriyet tarihimiz açısından düşündüğümüzde bir rekor demek.”

Haberin Devamı