Ekonomi Otomobil fiyatları yüzde 15-20 ucuzladı

Otomobil fiyatları yüzde 15-20 ucuzladı

Paylaş
Otomobil fiyatları yüzde 15-20 ucuzladı

Otomobil satışları son 2 yılda fahiş fiyat, araç bulunamaması, sıfır araçların stoklanması, aksesuar zorunluluğu, ikinci el fiyatın sıfırdan daha yüksek olması gibi sorunlarla gündemdeydi. Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeler ve sıkı denetimler sonucunda piyasada denge sağlandı. 6 ay 6 bin kilometre sınırlaması, ilanlarda birinci elden daha yüksek ikinci el satış fiyatı yazılamaması gibi uygulamaları hatırlatan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bu çalışmalarla 2-2.5 ay içinde piyasayı normalleştirdik” dedi.

REKABET BAŞLADI

Haberin Devamı

Bakan Bolat, yapılan düzenlemeler sonrasında piyasada gelinen noktayı şöyle anlattı: “Bir de baktık ki bütün stoklar ortaya çıktı. 3 ay sonrasına, 6 ay sonrasına araç gelebilir derken şimdi 3 saat, 24 saat sonrasına araç teslim ediliyor. Bunlar güzel gelişmeler. Daha önemlisi fiyatlardaki köpük kalktı, fiyatlar geri gitti. İkinci elde fiyatlarda yüzde 15’e varan düşüşler var, aslında bu devam edecek. Birinci el sıfır araçlarda da yüzde 15, 20’ler arasında kampanyalarla indirimler yapılıyor. Rekabet başladı.”

FAHİŞ KAZANCA ÖNLEM

Oto piyasasında eylül, ekim, kasım aylarının fiyat düşüşü anlamında önemli bir dönem olduğunu söyleyen Bakan Bolat, “Bu açıdan piyasanın normale dönmesi, alıcılar için, satıcılar için artık anormal uygulamaların ortadan kalkmasını başarmak önemliydi. Biz bunu başardık. Amacımız piyasaların regüle olması, fahiş kazanç ya da haksız uygulamalar yapmak isteyen stokçu, vurguncu, spekülatif uygulama peşinde koşanlara fırsat vermemek. Amacımız piyasayı durdurmak değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

EMLAKTA DA KÖPÜK BÜYÜK ÖLÇÜDE KALKTI

Düzenlemelerin emlakta da etkisini gösterdiğini ifade eden Bakan Bolat, “Emlakta da satış fiyatlarında köpük büyük ölçüde kalktı. Şimdi bu sahte ilan yoluyla fiyat şişirmelerine karşı cezai ve caydırıcı tedbirler içeren yönetmeliğimiz 1 Kasım’da yürürlüğe girince piyasanın daha da gerileyeceğini göreceğiz. Bu noktada bir ekip kurduk. Bu ekibimiz ilanları takip ediyor, kısa süre içindeki köpürten fiyat artışlarıyla ilgili kontrollerini yapıyor. Bir iki güne kadar da onun sonuçlarını açıklayacağız” dedi. Çimento ve hazır beton sektöründe fahiş fiyat artışlarını gördüklerini ifade eden Bolat, “Üzülerek ifade ediyorum deprem bölgesinde 5 büyük vilayette çok fahiş miktarda fiyatları yükseltme çabaları var. Rekabet edip fiyatları düşüreceklerine birlikte karar alıp fiyat yükseltme çabalarını görüyoruz. Onları uyarıyoruz, kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Fiyatları düşürteceğiz” dedi.

VATANDAŞIN YOLUNMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Sahada denetimlerin devam ettiğini, halkı mağdur edecek uygulamalara karşı merhametlerinin olmadığını vurgulayan Bakan Bolat, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanımızdan biz ekstra denetimler için kadro istedik. 1500 memur kadrosu aldık. Piyasa denetimlerini artıracağız. Şunun altını çizmek istiyorum, üretim maliyetiyle alakalı fiyat artışından bahsetmiyoruz, arz talep dengesizliğinin getirdiği fiyat ayarsızlıkları olabilir ama bunu fırsat bilip 2 katı, 3 katı, 5 katı artışlarla vatandaşın adeta yolunmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu sadece gıda ve marketçiler için değil, diğer sektörler için de söz konusu.”

Haberin Devamı