Ekonomi Özek güvenlikte istihdam açığı büyüyor

Özek güvenlikte istihdam açığı büyüyor

Paylaş
Özek güvenlikte istihdam açığı büyüyor

Sitelerde, tramvay, metro gibi ulaşım araçlarında, eğitim ve sağlık kuruluşlarında, spor ve eğlence mekanlarında yani kamu ve özel sektörün neredeyse her alanında çalışan özel güvenlik görevlileri, düşük maaş, zorlu çalışma koşulları ve özlük hakları nedeniyle işlerinde süreklilik sağlayamıyor. Bu nedenle sektörde istihdam açığı olduğunu belirten uzmanlar, ücret artışlarının sektördeki motivasyonu artıracağını ve nitelikli eleman ihtiyacının karşılanacağını söylüyor.

Türkiye genelinde 2023 yılı itibariyle 350 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi hizmet veriyor. 60 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi ise Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) üyesi şirketlerinde istihdam ediliyor. 5188 sayılı yasaya göre, eğitim alıp sertifika sahibi olanların sayısı 750 binin üzerinde. Ancak sektörde ciddi bir istihdam açığı bulunuyor. GÜSOD Başkanı Turgay Şahan, “Türkiye’nin 81 ilini ele aldığımızda yaklaşık 14 bin ilave özel güvenlik görevlisine ihtiyaç var” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 8’LİK BÜYÜME

Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı verilerine göre Aralık 2023 itibariyle Türkiye’de 1655 özel güvenlik şirketi ve 525 özel güvenlik eğitim kurumu olduğunu söyleyen Şahan, “Nisan ayı sonrasında enflasyonist baskının azalması durumunda, düşük kâr marjına sahip güvenlik şirketlerinin normale dönme eğilimi gösterebileceğini, bunun da özellikle istihdam oranlarının artmasına fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu durumları göz önünde bulundurarak özel güvenlik sektöründe istihdam açısından yüzde 8’lik bir büyüme bekleniyor” diye konuştu.

PAHALILIK ETKİLİ

En çok Marmara Bölgesi’ndeki kurumlarda istihdam eksikliği olduğunu vurgulayan Şahan, şunları söyledi: “Pahalılık nedeniyle, özel güvenlik görevlisi açığı gün geçtikçe büyüyor. Bu açığın en büyük nedenleri arasında özel güvenlik görevlilerinin maaşları, özlük hakları ve sosyal haklar konusunda bir iyileşme olmaması, zorlu çalışma koşulları yer alıyor. Tüm bu yaşananlar bireylerin sık sık iş değiştirmesine neden oluyor. Bu da özel güvenlik sektörünün geçici olarak tercih edilmesine ve daha iyi şartlarda çalışabilecekleri sektörlerin seçilmesine neden oluyor.”

Haberin Devamı

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YOK

Özel güvenlik hizmetlerinin tehlikeli işler sınıfında yer aldığını anlatan Turgay Şahan, şöyle devam etti: “Bu nedenle de özel güvenlik görevlilerinin çalışma ortamları gereği birtakım zorlukları bulunuyor. Vardiyalı çalışma düzeni, resmî tatillerde de görevlerin sürekliliği ve mevsimsel şartlardan doğrudan etkilenmelerini bu zorluklar arasında. Ancak bunları dengeleyecek özlük hakları düzenlenmemiş durumda. Özlük hakları ve çalışma şartlarının iyileştirilmemesi, deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybına neden oluyor.”

TALEPLERİ NELER?

Özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri yasası ve ilgili yönetmeliği kapsamında, özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, fazla mesai ücretlerindeki çarpanın yükseltilmesi, genel tatil ücret çarpanının ve yıllık izin haklarının artırılmasıyla birlikte özel güvenlik görevlilerine vazife malullüğü hakkının tanınmasını istiyor. Özel güvenlik görevlilerinin vefatı, yaralanması durumunda tazminat ödenmesi, SGK iş tanımları listesine özel güvenlik sektörü başlığının eklenmesini talep ediyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETLİLER

* Özel güvenlik görevlileri, asgari ücret alıyorlar. Maaşlarına ek olarak yol, yemek parası ödeniyor ve görev esnasında kullandıkları üniforma, ayakkabı, mont gibi kıyafetler kendilerine veriliyor. Ayrıca mesai ücretleri ödemeleri ile maaşlarına bir miktar daha ilave katkı sağlanıyor.

* Ancak bunların yetersiz olduğunu belirten Turgay Şahan, “Özel güvenlik görevlilerinin ücretlerinin artmasıyla ve özlük haklarının iyileşmesiyle, motivasyonlarının artacağını, böylece sektörümüzün personel bulma konusunda zorluk yaşamayacağını düşünüyorum” dedi.