Ekonomi 'Özel'de ücretsiz yolcu taşıma kalkıyor mu?

'Özel'de ücretsiz yolcu taşıma kalkıyor mu?

Paylaş
'Özel'de ücretsiz yolcu taşıma kalkıyor mu?

Özel halk otobüsleri, Türkiye genelinde aralarında 65 yaş üstünün de bulunduğu 18 yolcu grubunu her ay yalnızca 4 gün ücretsiz taşıma kararı almıştı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, uygulamanın kanuna aykırı olduğunu belirterek duruma el attı.

Destek ödemelerinin artırılması ve gelir desteğinden yararlanmayan özel halk otobüslerinin de destekten yararlanması gündemde. Görüşmeler devam ediyor. Bu arada İETT, İstanbul’da 65 yaş ve üstü yolcuların ücretsiz taşınmasına devam edileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Özel halk otobüslerinde ücretsiz yolcu taşıma tartışmaları devam ediyor. Özel halk otobüsleri, Türkiye genelinde aralarında 65 yaş üstünün de bulunduğu 18 yolcu grubunu her ay yalnızca 4 gün ücretsiz taşıma kararı almıştı. Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’nin (TÖHOB) kararına göre, özel halk otobüsleri her ayın 1’i ile 4’ü arasında ücretsiz yolcu taşıyacak. Kararın kasım ayında devreye alınması planlanıyor. Şehit aileleri, gazi aileleri, emniyet mensupları ve basın mensupları ise ücretsiz taşımadan sürekli olarak yararlanabilecek.

DESTEKLERİ AZ BULDULAR

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Kurtuluş Kara ve otobüs esnafı, Türkiye genelinde her ayın yalnızca 1’i ile 4’ü arası ücretsiz yolcu taşınacağına yönelik kararı özel halk otobüslerine astı. Kararın gerekçesi olarak artan maliyetler gösterildi. Kara, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Türkiye genelindeki 18 grubun (65 yaş ve üstü kişiler gibi) ücretsiz taşınması için büyükşehirlerde 4 bin 500 lira, büyükşehir olmayan illerde 2 bin 700 veya 3 bin lira gelir desteği aldıklarını ve bu desteklerin yetersiz olduğunu savundu.

Haberin Devamı

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Bu karar üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’tan açıklama geldi. Göktaş, engelli ve yaşlı vatandaşları ücretsiz olarak taşıyan şehir içi özel halk otobüsü ve deniz ulaşım aracı sahiplerine yapılan aylık gelir desteği ödemelerinin ilgili kanun çerçevesinde düzenlenerek 2015’ten beri sürdüğünü belirterek, ayın 1’i ile 4’ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararının kanuna aykırı olduğunu ifade etti.

OTOBÜS KAPSAMI GENİŞLEYECEK

Görüşmelerde önemli bir yol kat ettiklerini belirten Göktaş, şunları söyledi:

“Geldiğimiz noktada, fiilen ücretsiz yolcu taşımasına rağmen ruhsatında ayakta yolcu taşıma izni olmaması nedeniyle gelir desteği ödemesinden yararlanmayan özel halk otobüslerinin de kapsama alınmasına ilişkin yönetmelik değişikliği çalışmalarında son aşamaya geldik. Gelir desteğinden yararlanmayan özel halk otobüslerinin de destekten yararlanacak olması esnafımızı rahatlatacak adil bir uygulama olacak. 65 yaş ve üzeri yaşlılarımız ile engellilerimizin şehir içi toplu taşımada ücretsiz taşınması uygulamasına destek olmaya devam edeceğiz."

Haberin Devamı

ÖDEME ARTIŞI İÇİN YEŞİL IŞIK

Bakanlık olarak 2023 yılında yaptıkları iki artışla destek ödemelerinin yüzde 100 artırıldığını hatırlatan Göktaş, “Son dönemlerdeki tartışmalarla birlikte esnafımızın mağduriyetini de göz önüne alarak gelir desteğinin iyileştirilmesine yönelik önümüzdeki yıl bir artış yapılması hususunda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Göktaş ayrıca, Bakanlık ile Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği arasında ücretsiz seyahat kapsamında ödenen gelir desteğine ilişkin görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

65 YAŞ İÇİN SONA MI ERİYOR?

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği her ayın 1’i ile 4’ü arasında ücretsiz yolcu taşıyacağını açıklarken İETT Genel Müdürü İrfan Demet ise, “Yolcularımıza ve halk otobüsü işletmecilerine mağduriyet yaşatılmamalıdır. Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’nin tüm illeri kapsayan kararı İstanbul’da uygulanmayacaktır. İstanbul’da 65 yaş ve üstü yolcularımız ücretsiz taşınmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı