Ekonomi Pandemi cezaları geri veriliyor! Koronavirüs (Covid-19) pandemisinde ödenen cezalara iade kararı...

Pandemi cezaları geri veriliyor! Koronavirüs (Covid-19) pandemisinde ödenen cezalara iade kararı...

Paylaş
Pandemi cezaları geri veriliyor! Koronavirüs (Covid-19) pandemisinde ödenen cezalara iade kararı...

Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde pandemi ilan edilmiş ve ülkeler çeşitli önlemler almış, yaptırımlar ve cezalar uygulamaya koymuştu. Türkiye'de de sokağa çıkmama ve maske takmama cezaları kapsamında belirli tutarlarda ödemeler yapıldı. Bir süre önce ise pandemi sürecinde ödenen cezaların iadesi gündeme gelmişti. Pandemi cezalarının iadesi torba yasada da yer aldı...

 Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılında başlayan ve sayısız kayba neden olan koronavirüs salgınını pandemi olarak niteledi. Koronavirüs salgınının yol açtığı pandemi döneminde ise ülkemizde de tedbir amacıyla bir dizi para cezaları uygulandı. Görüşülen torba yasada pandemi cezalarının iadesi de yer almıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı tebliğde 11 Mart 2020-9 Kasım 2022 tarihleri arasında tahsil edilen cezalardan vazgeçildiği belirtildi. İşte, pandemi cezalarına dair detaylar...

Haberin Devamı

PANDEMİ CEZALARINDA SON DURUM!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımlamış olduğu tebliğde, koronavirüs (covid-19) pandemisinin yaşandığı 11 Mart 2020 - 9 Kasım 2022 tarihileri arasında tahsil edilen cezalardan vazgeçildiği, iade edileceğine yer verildi. 

"Tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez" hükmünün Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildiği duyuruldu. Buna bağlı olarak ödenen cezaların, tahsilatı yapan idari birime 31 Aralık 2024 tarihine kadar başvuru yapılarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca iade edilecek. Öte yandan pandemi cezalarının iadedi için doldurulacak başvuru formu da Resmi Gazete'de yer aldı. 

KORONAVİRÜS PANDEMİ CEZALARI

2019 yılında Çin'in Vuhan kentinde ilk olarak ortaya çıkan koronavirüs, tüm dünyayı etkisi altına almıştı. Türkiye'de de toplam vefat sayısı 100 bini aşmıştı. Dünyada ise vefat sayısı 6 milyonu aşmıştı.

Haberin Devamı

Ülkemizde vaka ve vefat sayısının önüne geçmek amacıyla sokağa çıkma yasağı, maske zorunluluğu, sosyal mesafe gibi uygulamalar veya cezalar söz konusu olmuştu. Sokağa çıkma yasağına uymayanlara, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası kesilmesi, maske takmayanlara da 900 TL ceza uygulanıyordu.