Ekonomi Paranız da bayram etsin

Paranız da bayram etsin

Paylaş
Paranız da bayram etsin

Yaklaşık 1.4 trilyon liralık para vatandaşın vadesiz hesabında park etmiş durumda. Oysa günlük faiz kazancı önemli fırsat sunuyor. Özellikle 9 günlük bayram tatilinde bu parayı fonlara ya da günlük vadeli mevduata yatırarak kazanç sağlamak mümkün. İşte paranıza da bayramı yaşatacak alternatifler...

Ramazan Bayramı ve hafta sonlarıyla birlikte toplam 9 günlük bir tatil dönemi oluşacak. Bir başka deyişle tatil, 6 Nisan Cumartesi günü başlayıp 15 Nisan Pazartesi günü sona erecek. Bankada parası olanlar için bu 9 gün hiç de azımsanacak bir süre değil. Mevduat faizlerinin yüzde 50-55 bandına yükseldiği, günlük yüzde 0.15’e ulaşan getiri alternatiflerinin olduğu böylesi bir dönemde hesaplarda 1 kuruş dahi boşta bırakılmamalı. Fakat vadesiz hesapta önemli tutarda paranın park etmiş olduğu anlaşılıyor.

Haberin Devamı

SERMAYENİZ ARALIKSIZ ÇALIŞSIN

Merkez Bankası’nın 22 Mart tarihli verilerine göre; vadesiz hesaplarda yaklaşık 1.4 trilyon lira bulunuyor. Bu paralar genelde 3-4 gün sonra ödenecek kira, ay ortasında kapatılacak kredi kartı borcu veya fatura için tutuluyor. Ne amaçla olursa olsun birikimleri gecelik değerlendirmek mümkün. 9 günlük bayram tatili bu anlamda avantaja çevrilebilir. ‘1000 liranın faizi ne olacak?’ demeyin. Eski alışkanlıklardan kurtulun. Küçük tutarlara dudak bükmeyin. Damlaya damlaya göl olur.

HANGİ SEÇENEKLER VAR?

Çalışansanız maaşınız yattıysa, emekliyseniz ikramiyenizi aldıysanız, esnafsanız ve hesabınıza ödeme geldiyse hemen bu paraları küçük büyük demeden işletmeye başlayabilirsiniz. Bu anlamda kısa süreli vadeli mevduat hesapları elbette bir alternatif. Ancak yıllık vadeli mevduat faizlerinin yüzde 50’nin üzerine çıktığı bir dönemde 9 günlük bir hesap açılması halinde ödenecek faiz yüzde 25-30 arasında olacaktır. Örneğin; yüzde 27 faizle 10 bin lirayı 9 günlük yatıranlar net 63 lira kazanıyor. Bugün bir Fast ücretinin en az 4-5 lira olduğunu düşünürsek az da sayılmaz. Fakat aynı tutara daha çok kazanmak mümkün. Onun da yolu günlük fonlardan geçiyor.

Haberin Devamı

VERGİDE İNCE DETAY

Para piyasası fonları, kısa vadede faiz sunan repo, ters repo, Hazine bonosu, özel sektör tahvili, mevduat gibi ürünlere yatırım yapıyor. Buradaki getiriler Merkez Bankası’nın faiz artırımına paralel yükseliyor. 30 Nisan 2024 tarihine kadar yatırım yaparsanız fon satışından elde edeceğiniz kazançlar vergiden muaf. Bu sürenin de uzatılabileceği ifade ediliyor. Stopaj istisnası ile vadeli mevduata göre kazançtan yüzde 5 vergi avantajı elde ediliyor. Fonları uzman ekonomistler yönettiği için yıllık yüzde 0.45 ila yüzde 1.5 arasında yönetim ücreti oluyor.

TL ODAKLI FONLAR İYİ BİR ALTERNATİF

Günlükte en iyi alternatiflerden biri de TL para piyasası fonları. Son dönemde bu fonlara ilgi bir hayli artmış durumda. Fon bilgilendirme platformu TEFAS’a açık olan tüm fonlara, banka ve aracı kurumlardaki hesaplarınız üzerinden yatırım yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle yatırım hesabı açmalısınız. Bu işlem mobil bankacılık yoluyla sözleşmelerin ve izinlerin onaylanması yoluyla kısa sürede yapılabiliyor. İşlemleri yaptıktan sonra seçtiğiniz TL para piyasası fonları için alış emri girebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

SAATLERE DİKKAT EDİN

Fonların alım-satım saatleri değişebiliyor. Bunun için alacağınız fonun özelliklerini, izahnamesini okumanızda fayda var. Bazı fonlar hafta içi saat 9.00-13.00 arasında alınıp satılabilirken, bazılarında süre sınırı yok. 7 gün 24 saat (tatil dahil) nakde dönüşebiliyor. Hesabınızda 2-3 lira dahi olsa fon alabiliyorsunuz. Fonların günlük getirisi yüzde 0.13 ila yüzde 0.15 arasında değişiyor. TEFAS’ta ‘Fon Karşılaştırma’ bölümünden ‘Para Piyasası Şemsiye Fonu’ sekmesini tıklayarak ilgili fonların getirilerini, nelere yatırım yaptığını görebilirsiniz.

VADELİYİ ARATMIYORLAR

Fonların hangi alanlara yatırım yaptığı kazancı etkiliyor. Son dönemde bu anlamda öne çıkan diğer fonlar ise içeriğinde ‘ters repo’ oranı yüksek olanlar. Hatta bu fonlar 32 veya 92 günlük vadeli mevduatlara verilen faizden daha çok kazandırıyor. Örneğin; Ziraat Portföy Başak Para Piyasası TL Fonu (kodu: ZBJ) günlük yüzde 0.14 civarı getiri sunuyor. Bunun da yıllık bileşik faizi yaklaşık yüzde 67.5. ZBJ fonunun yüzde 92’si ters repoda değerlendiriliyor ve şu günlerde günlük olarak en çok getiri sağlayan fonlar arasında yer alıyor. Bunun gibi birçok fon var. Bu fonlara da TEFAS üzerinden ulaşmak mümkün. Hepsinin BGP, NVB, PPN gibi kodu bulunuyor.

Haberin Devamı

FATURALARDA SON GÜN AYRINTISI!

Kredi kartı veya elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarınızı son ödeme gününde öderseniz o aradaki sürede (örneğin 10 gün) paranızı bu fonlarda değerlendirebilirsiniz. Bu sürede değerlenecek parayla elektrik veya su faturanızı karşılayacak bir gelir de elde edebilirsiniz. Örneğin; kart dönem borcunuz 20 bin lirayı günlük yüzde 0.1415 faizle fona yatırırsanız 10 günde 285 lira kazanç sağlarsınız.