Ekonomi Petrol fiyatlarındaki yükseliş sürüyor! Kritik sınıra dayandı

Petrol fiyatlarındaki yükseliş sürüyor! Kritik sınıra dayandı

Paylaş
Petrol fiyatlarındaki yükseliş sürüyor! Kritik sınıra dayandı

Avrupa Birliği'nin de Rusya'ya yönelik petrol ambargosu planını gündeme alması sonrası petrol fiyatları 4. gününde de yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 120 dolar sınırına kadar dayandı.

Petrol piyasasında Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik petrol ambargosunu değerlendirdiği haberleriyle fiyatlarda yükseliş kaydedildi.

Haberin Devamı

Milyonlarca varil Rus petrolünün piyasadan çekilmesi anlamına gelecek bir ambargonun küresel petrol piyasasında yol açacağı arz açığının, arz-talep dengesizliğinin yarattığı endişeler Brent petrolünü 119,48 dolar/varile kadar yükseltti. Fiyat şu sıralarda düne göre 3,36 dolar artışla 118,98 dolar seviyesinde.

FİYATLAR DAHA DA YUKARI ÇIKABİLİR

Analistler, Suudi Arabistan'da Amarco tesislerine düzenlenen saldırılar, Ukrayna savaşının tetiklediği Rusya'ya yönelik yaptırımla yön buln petrol fiyatının daha yukarı çıkması riski olduğuna işaret ediyorlar.

Bunun yanı sıra, OPEC+'nın üretimi kararlaştırıldığı kadar artıramadığı yönünde veriler gelmeye devam etmesi, OPEC+'nın Mayıs ayı için üretimi 400 bin varil/günden daha fazla artırma işareti vermemesi halinde de fiyatları yükseleceğinre vurgulayan analistler, Brent petrolü için ilk direnci 121-123 dolar/varil aralığı olduğunu belirtiyorlar.

Haberin Devamı

AKARYAKIT FİYATLARINA DA YANSIYOR

Petrol piyasası bu gelişmeleri izlerken fiyatlardaki artış, Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarının doğrudan etkilenmesine neden oluyor. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının artması durumunda benzin ve motorin ürünlerinin de fiyatlarına yansıyor.