Ekonomi Petrolde kırmızı alarm! 110 doları aştı

Petrolde kırmızı alarm! 110 doları aştı

Paylaş
Petrolde kırmızı alarm! 110 doları aştı

Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat’ta işgale başlamasıyla, birçok devlet Rus ekonomisine, şirketlerine ve bireylerine ağır yaptırımlar getirmişti. Bunun sonucu olarak Rus finansal sistemi ve petrol ticareti felç oldu. Kimse Rus petrolü almak istemiyor. Piyasadaki sıkışıklık nedeniyle petrol 110 doları aşarak 8 yılın zirvesini gördü. Doğalgaz fiyatları da tutulamıyor.

Rusya, dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi ve küresel petrol arzının da yüzde 10’unu sağlıyor. Petrol fiyatları Rusya’nın işgal girişimi başladığından bu yana yüzde 20’ye yakın yükseldi. Rusya- Ukrayna gerilimi öncesi brent petrolün varili (159 litre) 93 dolar seviyesindeydi. Dün ise 112 dolarlara kadar çıktı. Yükselişte, Rusya’nın 20 dolar daha ucuza satmasına rağmen firmaların bunu almaya yanaşmaması etkili oldu.

Haberin Devamı

‘STRATEJİK REZERVLER’ YARAMADI

Rus petrolünün uluslararası ticarette adeta istenmeyen ürün haline gelmesi petrol fiyatlarında yükselişe yol açarken, bu artışın önüne geçmek isteyen başta ABD olmak üzere Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri önceki gün stratejik rezervlerinden 60 milyon varil petrolü piyasaya süreceklerini açıkladı. Ancak küresel günlük tüketimin ortalama 90-95 milyon varil olduğu düşünüldüğünde, bu adım fiyatların düşmesi yönünde bir etki yaratmadı.

DOĞALGAZ 2 BİN EURO’YU AŞTI

Petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskının bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Uzmanların hesaplamalarına göre brent petroldeki her 10 dolarlık artış Türkiye’nin yıllık enerji maliyetini 4-5 milyar dolar yükseltici etki yapıyor. Daha 1 ay önce 90 dolar olan petrolün 110 dolara gelmesi akaryakıt fiyatlarına da yansıyor. Dün sadece petrol değil doğalgaz fiyatı da uçuşa geçti. Avrupa’da 1000 metreküp doğalgazın fiyatı rekor artışla 2 bin Euro’yu devirdi

Haberin Devamı

KUZEY AKIM-2 ETKİSİ DE VAR

İşgale tepki olarak geçen hafta Almanya’nın Rus gazını taşıyacak Kuzey Akım-2 projesinde ruhsat sürecini dondurmasıyla ve yaptırımların genişlemesiyle birlikte gaz fiyatları uçuşa geçmişti. Yine Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Almanya’nın Kuzey Akım-2 kararı üzerine Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Avrupalıların doğalgaza 2 bin Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” demişti.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ TEKNİK DESTEĞİNİ KESTİ

Dünya genelinde birçok büyük firma, Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya’ya karşı yeni adımlarını açıklamaya devam ediyor.

Havacılık şirketi Airbus, Rusya’ya uçak yedek parçaları göndermeyi ve Rus havayollarını desteklemeyi durdurduğunu bildirdi. ABD’li havacılık şirketi Boeing de Rus havayolu şirketleri için parça, bakım ve teknik desteğini askıya aldığını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden da ülkesinin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattıklarını duyurdu.

Enerji şirketleri BP, Equinor ve Shell’in ardından dün ABD enerji firması ExxonMobil de Rusya’daki Sakhalin-1 doğalgaz ile petrol üretim sahasındaki operasyonlarını durduracağını ve ülkede yeni yatırım yapmayacağını açıkladı. Dubai merkezli Mashreqbank, savaşın yarattığı yüksek riskten dolayı Rus bankalarına kredi vermeyi durdurdu.

Haberin Devamı

Facebook, Twitter, Google, Netflix gibi teknoloji devlerinin adımlarından sonra Apple da Rusya’daki satışlarını durdurduğunu açıkladı. Şirket, Rus medya kuruluşları RT ve Sputnik’in mobil uygulamalarını App Store’dan kaldırdı.

7 BANKA SWIFT’TEN ÇIKARILDI

Avrupa Birliği (AB), 7 Rus bankasını uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkardı. Bankalara 10 gün süre verildi. Söz konusu bankalar şöyle: Bank Otkriti, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, Vnesheconombank (VEB) ve Rusya’nın ikinci en büyük bankası VTB. Bu arada Rus Sberbank, iştiraklerinde büyük miktarda nakit çıkışlarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle Avrupa pazarından ayrılacağını açıkladı.

SAVAŞIN GÖLGESİNDE FED NE YAPACAK?

Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ABD ekonomisi üzerinde yüksek derecede belirsizlik etkisi yapıyor. Gelen veriler ve görünümdeki değişimi göz önünde bulundurarak tetikte olmalıyız. Mart ayında faiz artırmanın uygun olduğunu düşünüyorum” dedi. Analistler Fed’in bu ay faiz artırımını pas geçebileceğini öngörüyordu. Fed bu ay adım atsa da (yüzde 0.25 artış gibi) savaş öncesinde olduğu gibi agresif faiz artırım beklentisi azalmış durumda. Öte yandan Dünya Bankası, saldırı altındaki Ukrayna için 3 milyar dolarlık bir destek paketi hazırlıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) da Ukrayna’nın acil yardım talebini en erken gelecek hafta değerlendirebileceği belirtti.

Haberin Devamı