Ekonomi Petrolü Çin çarptı

Petrolü Çin çarptı

Paylaş
Petrolü Çin çarptı

Rusya-Ukrayna savaşından sonra 100 doları aşan petrol fiyatları, son dönemde dünya ekonomilerindeki yavaşlama sinyalleriyle geri çekilmeye başlamıştı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de yaşananlar da bu geri çekilmeyi hızlandırdı. Çin’de koronavirüs vakaları yeniden artarken, hükümet salgınla mücadele için tedbirleri ve karantina önlemlerini sıkılaştırdı. Bu durum ülkede protestoları beraberinde getirdi. Hem alınan tedbirler hem de yaşanan protestolar Çin ekonomisine yönelik durgunluk beklentisini artırdı.

Haberin Devamı

Bunun sonucu olarak dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de petrol talebinin düşeceği beklentisi oluştu. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 2.5 değer kaybederek 81 dolara geriledi. Böylece varil fiyatı Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu. Çin borsalarındaki satış dalgası tüm dünyayı negatif etkiledi. Alman otomobil üreticisi Volkswagen de artan vaka ve kısıtlamalar nedeniyle Chengdu’daki fabrikasında üretimi durdurdu.

AVRUPA VE OPEC+ BEKLENİYOR

Çin’deki gelişmeler ayrıca buğday, mısır, bakır, çinko gibi emtiaların fiyatını da aşağı çekti. Öte yandan Avrupa Birliği ülkeleri henüz Rus petrolüne tavan fiyatı getirilmesi hususunda bir anlaşmaya varamadı. Son olarak sürdürülen görüşmelerde 65 dolarlık fiyat belirlenmesi tartışıldı ancak Polonya ve Baltık ülkeleri bu miktarı yüksek buldu. Görüşmeler devam ediyor.

Haberin Devamı

Petrol fiyatlarında seyri değiştirebilecek bir diğer gelişme ise Suudi Arabistan ve Rusya’nın da içinde olduğu OPEC+ ülkeleri toplantısında yaşanabilir. 4 Aralık’ta toplanacak OPEC+ ülkeleri son gelişmeler ışığında üretimi düşürme kararı alabilir. OPEC+, ekim ayındaki toplantısında günlük petrol üretimini 2023’te 2 milyon varil düşürme kararı almıştı. Bu da başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerden tepki çekmişti.