Ekonomi Piyasalar Moody's kararını bekliyordu! Borsada 'sert satış' uyarısı

Piyasalar Moody's kararını bekliyordu! Borsada 'sert satış' uyarısı

Paylaş
Piyasalar Moody's kararını bekliyordu! Borsada 'sert satış' uyarısı

Borsa son günlerde sert hareketlere sahne oluyor. Çarşamba günü sert düşüş gösteren ve 7500 puan seviyelerine inen borsa perşembe ve cuma günleri önemli ölçüde yükseldi. Peki faiz kararı öncesinde borsa haftaya nasıl başlar? İşte detaylar...

Cuma günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’ye yönelik değerlendirmesi bekleniyordu ancak Moody’s herhangi bir değerlendirme yapmadı. Son günlerde Moody’s’in not görünümünü artıracağına yönelik beklentilerin etkisiyle birlikte Borsa İstanbul’da yükselişler görülmüş, endeks 8 bin puana yaklaşmıştı. 

Haberin Devamı

'BORSADAN ÇIKIP FAİZE GİDEN YATIRIMCI VAR’ 

Konuyla ilgili detayları CNN Türk canlı yayınında açıklayan Doç. Dr. Filiz Eryılmaz şu ifadeleri kullandı: 
“Borsada 7 Ekim’de Orta Doğu’da savaşı çıktı. Bizim borsamız 1 aylık satış baskısı altına girdi 7300’e kadar çekildi. Savaş fiyatlamasının ortadan kalkmasının ardından borsada stabil hareket var. Bir türlü 8 binin üzerini atamayan bir borsadan söz ediyoruz. 7500’lerin dip olduğu süreçteyiz. 7500’lerin altına inmeyen 8 binin üstüne çıkmayan bir borsa var. TL mevduat faizleri çok güçlü arttı. Borsadan çıkıp faize giden yatırımcı var. 

'YARIN SERT SATIŞ GÖREBİLİRİZ'

Altın arttı, Son Fed kararı ile artmaya devam edecek. 2024 altının yılı olacak, altına giden yatırımcı var. Kripto paralara giden yatırımcılar var. Zaten sığ bir piyasadayız, ardı ardına gelen halka arzlar borsada baskı yaratıyor. Yarın borsada bankalar öncülüğünde sert satış görebiliriz kanaatindeyim.  

Haberin Devamı

Anketlere baktığımızda Moody’s’in kredi notunu durağandan pozitife çekeceği, kredi notunu değiştirmeyeceği varsayılıyordu. Piyasada hakim görüş kredi notunda iki kademe birden revizyon beklentisi vardı. Borsada perşembe, cuma pozitif hareket gördük. Moody’s kredi not görünümünde değişim yaratmadı. Bu nedenle yarın borsada sabah saatleri itibarıyla sert satış görebiliriz. Piyasa bunu fiyatlamıştı. Revizyon gelmemesinin piyasanın görünümünü bozacağı kanaatindeyim. 

Şunu da bekliyorum. Seçimden sonra çok hızlı bir şekilde kredi notlarının iki üç kademe yukarı gittiği bir süreci görebiliriz diye düşünüyorum. Yarın borsa satışla açılacaktır diye düşünüyorum. 

MERKEZ BANKASI 21 ARALIK’TA FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK, BEKLENTİLER NELER? 

Merkez Bankası şunu söyledi: Ben artık durmaya yakınım, faiz artıracağım ama faiz artış hızını yavaşlatacağım dedi. Zaten piyasa perşembe günü 250 baz puan bekliyor. Onun üstüne ocakta gider mi? Cuma günü açıklanan piyasa katılımcıları anketi tepe faizi yüzde 45’e işaret ediyor. 

Benim beklentim 250 baz puan ile gelecekler. Ocakta da 250 ile yılı kapatıp faiz artırmayız.

Haberin Devamı