Ekonomi Piyasalara bayram dopingi!

Piyasalara bayram dopingi!

Paylaş
Piyasalara bayram dopingi!

Kurban Bayramı tatilinin 10 günü bulması piyasalarda doping etkisi yarattı. Kurbanlıktan bıçağa, otelden uçak ve otobüs biletine, bayramlık giysiden ikram alışverişine bayram ekonomisinin büyüklüğü 17 milyar TL’yi aştı

Bakanlar Kurulu kararı ile Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkması, büyük ekonomik hareketliliği de beraberinde getirdi. Başta kurbanlık hayvan olmak üzere kesim bıçağından derin dondurucuya ve kıyma makinesine, tatil için uçak, otobüs ve tren biletinden araç kiralamaya, otel rezervasyonundan mayo alışverişine kadar pek çok kalemde harcama yapılacak. 10 milyar liraya ulaşacak kurban pazarı dahil Kurban Bayramı tatilinde toplam ekonomik hareketliliğin 17 milyar lirayı aşması bekleniyor.

KURBANA 10 MİLYAR TL


Türkiye'nin her tarafında kurulan yüzlerce kurbanlık pazarında küçükbaş ve büyükbaş toplam 4 milyon adet kurban satılması hesaplanırken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verilerine göre kurbanlık için harcanacak para ise 10 milyar 193 milyon TL olacak. Canlı kurban fiyatları ise İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 19-21 lira, Anadolu Yakası'nda 19-23 lira, Ankara'da 18-20 lira, İzmir'de 16-20 lira arasında değiştiğini ifade eden Bayraktar, küçükbaş hayvan fiyatlarının ise canlı kilogram olarak, İstanbul'un Avrupa yakasında 20-23 lira, Anadolu yakasında 20-24 lira, Ankara'da 17-20 lira, İzmir'de 20 lira düzeyinde seyrediyor.


TATİL VE ULAŞIMA 5.2 MİLYAR TL


Bayram tatilinin uzamasıyla birlikte ekonominin çarklarının hızla döndüğü bir diğer sektör ise turizm oldu. Tatilin 10 güne çıkmasıyla birlikte turizm acentaları rezervasyon yağmuruna tutulurken, uçak, otobüs ve tren biletleri de kısa zaman içinde tükendi. Talebi karşılamak için yüzlerce ek sefer konuldu. Akdeniz ve Ege'de birçok otel ve tatil köyü yüzde 100 doluluğa ulaştı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla iç turizmde 1.5 milyon tatilci hareketi olacağını belirterek, yaklaşık 5 milyar 200 milyon TL gelir elde edilmesini beklediklerini söyledi. 80 ile 130 TL'den satılan biletleriyle bayramda ek seferlerle birlikte 1 milyon bilet satılırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bayramda 42 bin uçağın sefer yapacağını söylemişti. Atatürk Havalimanı'nda cuma gününde kırılan yolcu rekoru da bu hareketliliği teyit etti.


KIYAFETE 1 MİLYAR TL


Hazır giyim ve ayakkabı sektörü de bayramda 1 milyar TL'nin üzerinde bir ciro bekliyor. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, perakende sektörünün bayramda büyük hareketlilik içinde olduğunu ifade ederek, "Dini bayramların alışverişe elbette pozitif katkısı oluyor. Ancak kurban bayramlarında alışverişin ramazan bayramlarına oranla daha düşük olduğunu biliyoruz. Bu yıl özelinde baktığımızda markalarımız 10 günlük bayram tatilini yaz stoklarındaki ürünleri eritmek için son bir fırsat olarak değerlendirmeye çalışacaklar. Diğer taraftan bu yıl uzun bayram tatili ile okul alışverişi birleşecek. Haliyle çocuk ve okul malzemeleri alışverişinde tatil süresince ciddi bir artış bekliyoruz" diye konuştu. Öncel, kartla bu bayramda yapılacak harcamanın 8.5 milyar TL'yi bulmasının beklendiğini de söyledi.



İKRAMA 1 MİLYAR TL


Bayramların olmazsa olmazı şeker, çikolata ve diğer ikram çeşitleri de vatandaşın radarında. Kilosu 20 TL'den başlayıp lüks oranına göre 300 TL'yi aşan şeker ve çikolata sektörü de bayram için fazla mesai yaparken, bayram ziyaretlerindeki hediyeler de dahil olmak üzere toplamda 1 milyar TL'ye yakın şeker, çikolata ve ikramlığın satılması bekleniyor..

Haberin Devamı