Ekonomi Piyasalara erken seçim sürprizi

Piyasalara erken seçim sürprizi

Paylaş
Piyasalara erken seçim sürprizi

Piyasaların beklemediği bir anda erken seçimin gündeme gelmesi dalgalanmaya yol açtı. Uluslararası piyasalarda sakinleyen gündemle 4.07 liraya kadar düşen dolar erken seçim teklifi ile beraber 4.12 liraya yükseldi, yine olumlu bir güne başlayan ve yükselişte olan Borsa İstanbul yönünü aşağı döndü. Bugünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli’nin görüşmesi belirsizlikleri gidermek için kritik öneme sahip

Türkiye piyasaları erken seçim çağrısıyla dalgalandı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında yaptığı erken seçim çağrısıyla dolar sert yükseldi, Borsa İstanbul düştü. Güne sakin başlayan ve günler sonra 4.0740 lira seviyesine kadar inen dolar Bahçeli’nin konuşmasıyla birden değer kazandı ve 4.1270 liraya kadar fırladı. Borsa İstanbul ise konuşma saatine kadar günü yükselişle geçiriyordu. Bahçeli’nin açıklamasıyla kayıp yüzde 2’ye vardı. Sonrasında partilerden erken seçimi destekleyen açıklamaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Bahçeli ile görüşeceğini söylemesi de piyasayı sakinleştirmedi. Gün boyu dolar 4.10 lira seviyesinde kaldı, borsa ise toparlanamadı. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 4.1009 liradan yapılırken, Borsa İstanbul günü yüzde 1.76 kayıpla 108 bin 744 puandan tamamladı. Özellikle bankacılık endeksinde satışlar daha yoğun yaşandı.

PİYASA OLUMLU ALIR


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün görüşme yapacağını ve başka açıklaması olmayacağını söylese de hükümetten olumlu açıklamalar geldi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Yeni sistemi kurup Türkiye’nin gelecekle ilgili o uzun yolculuğa çıkması lazım. Ekonomik anlamda da son derece öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik anlamında olumlu bir adım. 2019’da da olsa bir şey değişmez. Fiili bir sistem var. Bu sistemin anayasal sisteme uyması, dönüşmesi lazım. Olumlu olur” dedi. Zeybekci, erken seçime gidilmesi halinde ekonominin nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine, bir an önce adımın atılması ve belirsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Piyasaların haberi yarın veya sonrasında olumlu satın alacağını ifade eden Zeybekci, Türkiye’nin artık rüzgardan etkilenen küçük bir tekne değil, büyük bir gemi olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı