Ekonomi Piyasaların ilk tepkisi pozitif

Piyasaların ilk tepkisi pozitif

Paylaş
Piyasaların ilk tepkisi pozitif

Seçimin ardından piyasalardaki işlem günü hareketli geçti. Özellikle altın fiyatlarındaki sert düşüş dikkat çekti. Seçim öncesinde ‘dövizde atak olacak’ endişesiyle vatandaş kuyumculara akın etmişti.

Artan talebe kuyumcular yetişememiş hatta Darphane çift vardiya ziynet altın üretimine başlamıştı. Gram altın fiyatlarının al-sat makası da bu dönemde 200 liraya yakın açılmıştı. Yani normalde 2 bin 300 lira olması gereken gram, kuyumcularda 2 bin 500 lira gibi fiyatlarla satılmıştı. Dün ise altında düzeltme yaşandı.

Haberin Devamı

DOLARDA DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

Daha doğrusu serbest piyasada altın fiyatları olması gereken seviyeye geri çekildi. Gün içinde 2 bin 473 lirayı gören 24 ayar külçenin gram fiyatı, bir ara yüzde 3.5’lik bir düşüşle 2 bin 373 lirayı test etti 2 bin 417 liradan günü kapadı. Yine Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası ALTINS1 de 25.76 lirayı test ettikten sonra 24.50’ye kadar indi ve günü yüzde 1.9 kayıpla 24.81’den tamamladı. Dolar da sakin başladığı günde, ekonomi yönetiminden gelen reform ve kararlılık mesajlarıyla 31.75’i test etti, günü yüzde 1 düşüşle 32.11 liradan kapadı. Euro’daki kayıp da yüzde 2 oldu: 34.49 lira.

GEÇEN HAFTA ALAN ZARAR ETTİ

Geçen hafta özellikle döviz ve altın tarafında yoğun alımların olduğu görülmüştü. Bu taleple serbest piyasada dolar 33.20 lira gibi fiyatlarla satılmıştı. Geçen hafta bu fiyatlardan 1000 dolar alan bir kişi dün doları 31.70 liradan sattıysa zarar etti. Bu zarar da yaklaşık 1.500 lira seviyesinde. 1000 dolar için paranın günlük faizde değerlendiğini de varsayarsak aslında zararın 2 bin dolar seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında da benzer bir zarardan şimdilik söz etmek mümkün.

Haberin Devamı

YABANCIDAN OLUMLU MESAJ

Borsa İstanbul’un ilk tepkisi de yüzde 1’e yakın pozitif açılış yönünde oldu. Ancak bir süre sonra özellikle yeni halka arz ve çimento sektörü hisselerine gelen satışla yüzde 2’ye yakın düşüş yaşandı. Saat 15.30’dan sonra endekste ibre tekrar yukarı döndü. Borsa günü yüzde 0.17 artışla 9 bin 157 puandan tamamladı. Seçim sonuçlarına ilişkin uluslararası kurumlardan da pozitif açıklamalar geldi. Örneğin Amerikalı yatırım bankası Goldman Sachs, seçim sonrası yayımladığı ilk değerlendirmesinde TL için olumlu bir performans beklediğini duyurdu.

TL FAİZİN CAZİBESİ SÜRECEK

Piyasa analistleri, “Hükümetin, rasyonel politikaları devam ettireceği beklentisiyle, özellikle yerel seçimler öncesi baskı altında olan borsanın da yeniden yukarı yönlü harekete başlayacağını öngörüyoruz” dedi. Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı (Araştırma) Cemal Demirtaş bu konuda şunları aktardı: “Önümüzdeki dönemde, enflasyonla mücadele, mali ve parasal politikalar, yabancı sermaye girişleri ve global ekonomideki trendler, piyasaların yönünü bulmasında belirleyici olacak. Seçim belirsizliğinin ortadan kalktığını ve borsanın bu sonuçlara olumlu tepki verebileceğini düşünüyoruz. Seçici olarak temeli kuvvetli olan hisselerden dengeli bir portföyün oluşturulmasını makul görüyoruz. Parasal sıkılaştırma sürerken, faizler bir süre daha yüksek seyrederken, TL varlıkların cazip olmayı sürdüreceğini, TL’nin dövize göre reel değer kazanmaya devam edebileceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı