Ekonomi Refah payı da gündemde! Memur ve emekliye 4 ayda zam farkı

Refah payı da gündemde! Memur ve emekliye 4 ayda zam farkı

Paylaş
Refah payı da gündemde! Memur ve emekliye 4 ayda zam farkı

Memur ve memur emeklisinin maaş zammı, ocak ve temmuz aylarında açıklanan son 6 aylık enflasyona ek olarak iki yılda bir tekrarlanan toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlarına göre belirleniyor.

2021’de yapılan ve 2022 ile 2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşmeye göre; memur ve memur emeklisine 2022’de yüzde 5+7, 2023’te de 6’şar aylık periyotlarda yüzde 8+6 zam yapılması kararlaştırılmıştı. SSK ve Bağkur emeklisi ise ocak ve temmuzda son 6 aylık enflasyon hangi oranda çıktıysa o tutar kadar zam alıyor. Ocakta açıklanan 6 aylık enflasyon yüzde 15.4 olmuştu. Ancak, hükümet burada ilave artış gitmiş ve ocak zammını memur ve emekli için yüzde 30’a çıkarmıştı.

Haberin Devamı

ŞİMDİDEN YÜZDE 15’İ AŞTI

Bundan sonraki zam temmuz yapılacak ve enflasyon yine belirleyici olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocakta yüzde 6.65, şubatta yüzde 3.15, martta yüzde 2.29’luk enflasyon oranlarını açıklamıştı. Dün de mart ayı enflasyonu yüzde 2.39 olarak açıklandı. Böylece ilk 4 ayda kümülatif enflasyon yüzde 15.22’ye çıkmış oldu. yıllık enflasyon da yüzde 43.68 olarak gerçekleşti. Son rakamlara göre; memur ve memur emeklisinin ilk 6 ay için aldığı yüzde 8’lik toplu sözleşme zammının üzerine ilk 4 ayda çıkılmış oldu ve şimdiden fark yüzde 7.22’ye ulaştı. Diğer yandan mayıs ve haziran ayı enflasyonu eksi çıkmazsa SSK ve Bağkur emeklisi en az yüzde 15.22 oranında zammı cebine koyacak. Kesin zam oranı temmuzun ilk haftasında netleşecek.

Haberin Devamı

7 BİN 500 LİRA ÜZERİ ALANA EK DÜZELTME!

Bayramdan önce yapılan düzenlemeyle en düşük emekli aylığı nisan itibarıyla 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Taban maaşa yapılan zam, 7 bin 500 liranın üzerinde zam bekleyen emeklide de beklenti oluşmuştu. Temmuz ayında dengeyi gözetecek, refah payını da içeren enflasyon zammı üzerinde bir zammın emeklilere yapılması bekleniyor. Yüzde 30 ila 50 arasında zam olabileceği konuşuluyor.

EYT’Lİ DE FAYDALANACAK MI?

EYT’liler 3 Mart itibarıyla emeklilik dilekçesi vermeye başladı. Şu ana kadar 1.8 milyon kişi EYT’den emeklilik başvurusu yaptı, 1 milyonuna maaş bağlandı. 3 Mart’tan itibaren emeklilik dilekçesi verenler temmuz ayındaki maaş zammından yararlanacak. Bu tarihten sonra başvuru yapanlara zaten zamlı maaş yansıtılacak.

Emekli Sandığı’na tabi EYT’lilerin emekli maaş zammı, aktif çalışan memurların maaş artışına endeksli olarak uygulanıyor. Temmuz ayındaki zamdan yararlanma bakımından bu ayın öncesinde veya sonrasında emekli olmaları arasında fark bulunmuyor. Ama kamu çalışanlarının emekli ikramiyeleri, emekli oldukları tarihteki memur maaş katsayısı ve ek gösterge üzerinden ödenir. 15 Temmuz tarihinden sonra emeklilik dilekçesi veren kamu görevlilerinin emekli ikramiyeleri, temmuz ayındaki zamlı memur maaşlarına göre hesaplanır.

Haberin Devamı