Ekonomi Rekor artış: Yüzde 96.4! Evler fiyatını 1 yılda ikiye katladı

Rekor artış: Yüzde 96.4! Evler fiyatını 1 yılda ikiye katladı

Paylaş
Rekor artış: Yüzde 96.4! Evler fiyatını 1 yılda ikiye katladı

Konut fiyatları son aylarda rekor hızda artış gösteriyor. Maliyetler, kur etkisi, düşük arz ve artan talebin uçurduğu fiyatlar şubatta yüzde 96.4 artış gösterdi. Yani, son 1 yılda ev fiyatları ikiye katlandı. İstanbul ve İzmir’de 100 metrekare bir dairenin ortalama fiyatı 1 milyon lirayı aştı. // Meltem Kara Söyleyenoğlu- POSTA

Son aylarda fiyatlar, kiralar ve maliyetlerdeki artış nedeniyle konut gündemden düşmüyor. Pandemi döneminde yatırımların yavaşlayıp yeni arzın düşmesi ve inşaat maliyetlerinin artması konut fiyatlarında fitili ateşledi. Ardından kur etkisi eklenince maliyette görülen rekor artışlar, konut fiyatlarına yansımaya başladı. Aynı dönemde kiraların da oldukça yüksek artışlar görmesi konutu yeniden bir yatırım aracı olmasını sağladı. Yabancıların da alımları artınca arz yetersiz, talep yüksek kaldı. Tüm bu etkenler bir araya gelince konut fiyatları rekor hızda arttı.

Haberin Devamı

YÜZDE 100’E YAKLAŞTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün şubat ayı konut fiyat endeksi (KFE) verisini açıkladı. Buna göre, şubatta bir önceki aya göre yüzde 13.5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96.4 artış görülerek endekste rekor kırıldı. Reel olarak (enflasyondan arındırılmış) ise yüzde 26.9 artış yaşandı. Endeks, ocakta ise aylık yüzde 13.1, yıllık yüzde 77.4 yükselmişti. Rakamları açıklayacak olursak geçen yıl şubatta 500 bin lira olan bir dairenin fiyatı, bugün 482 bin lira artarak 1 milyon liraya dayandı. Yeni konutlarda ise artış yüzde 102.2 olarak gerçekleşti.

İSTANBUL VE İZMİR’DE 1 MİLYONDAN AŞAĞI KONUT KALMIYOR

Büyükşehirlerde konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, şubatta İstanbul’da yüzde 14.9, Ankara’da yüzde 16 ve İzmir’de yüzde 12.7 artış gözlendi. Yıllık bazda ise İstanbul yüzde 106.3, Ankara yüzde 97.1 ve İzmir yüzde 90.1 oranlarında artış gösterdi. Konut fiyatlarına metrekare birim fiyatı bazında bakıldığında Türkiye genelinde ortalama 8 bin 640 lira olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

HANGİ İL FARK ATIYOR?

İstanbul’da metrekare fiyatı Aralık 2021’de 10 bin lirayı aşmıştı. Şubatta ise ortalama 13 bin 836 liraya çıkarak zirveyi gördü. Yani, İstanbul’da 100 metrekare bir dairenin ortalama fiyatı 1 milyon 383 bin liraya yükseldi. İzmir de metrekare fiyatında 10 bin lira seviyesini geçti: 10 bin 61 lira. Böylece bu ilde de 100 metrekare dairenin ortalama fiyatı 1 milyon lira barajını aştı. Ankara’da ise metrekare fiyatı 6 bin 225 liraya çıktı.

MUĞLA ZİRVEDEN İNMİYOR

Endeks şehirler bazında incelendiğinde Muğla zirveyi kimseye kaptırmıyor. Pandemi sonrasında izole yaşam ve şehirden kaçış isteğinde olan yerli yatırımcı ile yabancı yatırımcının talebi Muğla’nın yıldızını daha da parlattı. Endekste Muğla-Aydın-Denizli bölgesi yüzde 117.8 artış gösterip ilk sıraya yerleşti. Bu bölgeyi yüzde 115.9 artış ile Antalya-Burdur- Isparta bölgesi izledi. Üçüncü sırada ise yüzde 111.1 ile Diyarbakır-Şanlıurfa bölgesi yer aldı. Bu 3 bölge 2020’den bu yana fiyat artışında ilk 3’te yer alıyor.

Haberin Devamı

EN DÜŞÜK ARTIŞ BİLE YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE!

En düşük fiyat artışının görüldüğü illerde bile yüzde 50’nin üzerinde artışlar oldu. En düşük yıllık değişim gösteren bölge yüzde 56.8 ile Ardahan-Ağrı- Kars-Iğdır oldu. Bu bölgeyi yüzde 58.9 ile Erzurum- Erzincan-Bayburt bölgesi, yüzde 59.6 ile Van-Bitlis- Hakkari-Muş bölgesi takip etti.