Ekonomi Rekor talep geldi: Konut başvurularında 18 yaş detayına dikkat!

Rekor talep geldi: Konut başvurularında 18 yaş detayına dikkat!

Paylaş
Rekor talep geldi: Konut başvurularında 18 yaş detayına dikkat!

Türkiye’nin en büyük sosyal konut hamlesine başvurular dün itibarıyla başladı. Hem e-Devlet hem de banka şubelerinde büyük yoğunluk oluşurken, sosyal medya ve çağrı merkezi üzerinden soru yağdı. İlk günün sonunda başvurular 865 bin ile konut sayısını 3.5 kat aştı. Projede en çok merak edilen gençlerin başvurularıydı. 18 yaşını dolduran gençler, aile gelirleri dikkate alınmadan bireysel olarak başvuru yapabilecek.

 Meltem Kara Söyleyenoğlu / POSTA - 81 ilde dar gelirli vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olmasını sağlayacak, 250 bin konut, 100 bin altyapılı arsa ve 10 bin işyeri ile Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan ‘İlk Evim, İlk İşyerim’e ilk gününde talep yağdı. Başvuruların alındığı e-Devlet sisteminde yoğunluk yaşanırken, banka şubelerinde (Halkbank ve Ziraat Bankası) de uzun kuyruklar oluştu. Ayrıca sosyal medya hesaplarına ve çağrı merkezine soru yağdı. Konutlara günün ilk saatlerinden itibaren binlerce talep yağarken, ilk günün sonunda 865 bin başvuruya ulaşıldı. 250 bin konuta talep, 3.5 katına çıktı.

Haberin Devamı

AKILLARDAKİ SORULAR

Detayları önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan dev projede vatandaş en çok yaş şartı, gelir şartı, teslimat, metrekare bilgileri, taksitlerin sabit mi yoksa 6 ayda bir yapılan memur maaş artış oranına göre mi yapılacağını merak etti. Merak edilen tüm soruları dün basınla bir araya gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıtladı. Bakan Kurum, “Kampanyamız, 81 il ve 600 ilçede büyük heyecan oluşturdu. Toplumun tüm kesimlerinden kabul gördü” dedi.

TAKSİTLERDE ARTIŞ ORANI

En çok merak edilen sorular ve Bakan Kurum’un verdiği yanıtlar şöyle:

Taksitler sabit mi olacak, yoksa memur maaş artışı uygulanacak mı?

Taksitler memur maaş zam oranına göre artacak. Bu yıl memurlara ocak ve temmuzda olmak üzere toplamda yaklaşık yüzde 80 zam yapıldı. Ancak Toplu Konut Idaresi (TOKI) bu dönemlerde yüzde 8 ile yüzde 17 olmak üzere toplam yüzde 25 zam yaptı. Memurlara yüzde 80 zam yapılırken, biz artışı yüzde 25’te sınırlı tuttuk. Bu da sosyal devletin gereği olarak yapmamız gereken bir tutumdur. Kira artışını yüzde 25’te sınırlamışken, bundan daha fazla zam yapmama kararı aldık. Bu örnek, vatandaşın ‘Taksitler çok fazla artar mı?’ endişesinin cevabıdır diye düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Ev fiyatları en çok kaç lira olacak?

Vatandaşlarımız 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olacaklar. 75 ile 85 metrekarelik 2+1’lerde illere göre değişmekle birlikte en yüksek fiyat 770 bin liraya kadar çıkıyor. 105 metrekarelik 3+1 dairelerin fiyatı ise yine illere göre değişmekle birlikte 850 bin lira ile 950 bin lira arasında olacak. Taksitler 3 bin 187 liradan başlıyor, İstanbul’da yaşayan vatandaşımız da 3 bin 500 lira taksitle bu evlere erişebiliyor. Peşinat yüzde 10 oranında olacak.

ÖDEME İLE TESLİM ARASINDA NE KADAR SÜRE VAR?

Taksit ödemeleri ne zaman başlıyor?

Ödemeler, sözleşme imzalandığı tarihten itibaren başlayacak. Önce projenin ihalesi tamamlanacak, maliyetler ortaya çıkacak ve ardından sözleşme imzalanacak. Teslim süresi 2 yıl. Evin teslimiyle taksit ödemelerinin başlaması arasında 12 ay gibi bir süre olabilir, proje ve yerine göre değişebilir.

Haberin Devamı

Kura çıkmazsa başvuru bedeli ne olacak?

Tüm kategorilerde başvuru bedeli kuranın çıkmaması durumunda vatandaşa iade edilecek. 

 

Kuralar ne zaman çekilecek?

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğine kadar tüm kuralar tamamlanacak. Kuralar noter huzurunda, vatandaşların da katılımıyla çekilecek.

Konutların ihalesi ne zaman yapılacak?

Etaplar halinde bütün ihaleler gerçekleştirilecek. Şu ana kadar Ankara, Amasya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Istanbul, Diyarbakır, Erzincan’da 13 bin konutun ihale süreci tamamlandı. Projeye ilişkin ilk temelin ekimde atılması hedefleniyor.

BORCU BİTMEDEN SATILAMAYACAK KİRAYA VERİLEBİLECEK

  • Başvuru tarihi itibarıyla gelir şartının geçilip geçilmediğine bakılacak.
  • Türkiye’de ev almak isteyen gurbetçilerin yurtdışı gelirleri dikkate alınacak.
  • Sonradan Türk vatandaşı olanlar, başvuru şartlarını karşılıyorlarsa projeden yararlanabilecek.
  • Tarla, arsa hisse sahibi olan kişiler de konut için başvuru yapabilecek. Ancak arsa için başvuruda kişinin üzerinde ev, arsa ve işyeri bulunmaması gerekiyor.
  • Daire bedelinin yüzde 10’u peşinat olarak alınacak. Önceki kampanyalarda kamu bankaları peşinat ödemeleri için cazip imkanlar sunmuştu. Hak sahiplerine bu tür imkanlar sağlanacak.
  • Konutlar, borcu bitmeden devredilemeyecek, satılamayacak. Kiraya verilmesinde bir engel yok.
  • Arsalar için sözleşme imzaladıktan sonra 2 yıl ev yapım süresi var.
  • Orta ve üstü gelirliler için Emlak Konut’un başlatacağı kampanya ekim ayı sonuna doğru duyurulacak.

YOĞUNLUĞA KİMLİK NUMARASI ÇÖZÜMÜ

Konut için başvuru süreci 31 Ekim gün sonuna kadar devam edecek. E-Devlet’teki yoğunluğu hafifletmek için bu hafta TC kimlik numarasının son hanesine göre başvurular alınıyor. Buna göre, kimlik numarasının sonu 0 olanlardan dün başvuru alındı. Kimlik numarasının sonu 2 olanlar bugün, 4 olanlar yarın, 6 olanlar 17 Eylül Cumartesi, 8 olanlar 18 Eylül Pazar başvuru yapabilecek. 19 Eylül Pazartesi gününden itibaren herhangi bir sınırlama olmadan başvurular alınacak. Arsa ve sanayi işyeri için başvurular ise 10 Ekim’de başlayıp 7 Kasım’a kadar devam edecek.

Haberin Devamı

ÖNCELİK VAR MI?

Hayır, ilk gün başvuru yapma ile son gün başvurmak arasında bir fark yok. Hak sahipleri başvuru süresi sonunda kura ile belirlenecek. Konutlar için Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın yetkili şubeleri ve e-Devlet aracılığı ile başvuru alınıyor. Konut ve arsalara başvuru bedeli 500 lira, işyerlerine 2 bin lira olarak belirlendi.

AİLESİYLE YAŞAYAN GENÇLER GELİR ŞARTINA TAKILACAK MI?

GENÇLERE ‘AİLE GELİRİ’ ENGELİ YOK!

Emekliler, şehit yakınları/gaziler ve engelliler için kontenjan ayrılan projede ilk defa 18-30 yaş arası gençler için de kontenjan oluşturuldu. Ailesiyle yaşayan gençler, gelir şartına takılabiliyordu. Bakan Kurum, bu konuda “18 yaşını doldurmuş gençleri, evlerinde misafir olarak görüyoruz. Dolayısıyla 18 yaşına gelmiş gençlerimiz evdeki ikamet ve hane halkından sayılmıyor. Ailesiyle oturduğu ya da nüfusa kayıtlı olduğu şehre başvurabilir. Burada aile geliri değil, gencin geliri önemli” dedi. Yani ailesiyle yaşayan gençler, aile ev sahibi bile olsa aile gelirine bakılmaksızın, üzerine ev yoksa kazancı İstanbul’da 18 bin, diğer illerde 16 bin liranın altında ise kendi adına başvuru yapabilecek.

Haberin Devamı