Ekonomi Resmen açıklandı! İşte EYT'lilerin ilk maaşlarını alacağı tarih...

Resmen açıklandı! İşte EYT'lilerin ilk maaşlarını alacağı tarih...

Paylaş
Resmen açıklandı! İşte EYT'lilerin ilk maaşlarını alacağı tarih...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2022 yılı bitmeden açıkladığı emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi için sona yaklaşıldı. Milyonların beklediği kanunla birlikte ilk maaşların yatacağı tarih de belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yasa teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na ay sonunda gelebileceğini ifade etmiş, ilk maaşların da şubat ya da martta hesaplara yatacağını söylemişti. Dün hükümetten, bunu destekleyen ve net tarih içeren yeni bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

İLK ETAPTA 2.2 MİLYON KİŞİ

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Çalışma Bakanlığımız teknik çalışmayı bitirdi. Muhtemelen gelecek hafta EYT ile ilgili teklifi Meclis Başkanlığı’na sunacağız” dedi. EYT’lilerin maaş ödemesine ilişkin olarak da Akbaşoğlu, “EYT’liler mart ayında maaşlarını alabilecekler” ifadelerini kullandı. EYT’den prim gününü ve sigortalılık süresini tamamlayan yaklaşık 2.2 milyon vatandaş hemen emekli olabilecek. Bunlardan 600 bini kamuda bulunuyor.

TALEPLER DE GÜNDEME GELECEK

Prim gün süresi ile sigortalılık süresi dolmayanlar da aranan şartları yerine getirdiklerinde emekliliğe hak kazanacak. Böylece EYT düzenlemesinden 4.7 milyon kişi yararlanabilecek duruma gelecek. 8 Eylül 1999’dan önce kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim yetiyordu. EYT düzenlemesiyle bu şartların korunup korunmayacağı veya primde kademeli şart olup olmayacağı henüz net değil. Tüm detaylar yasa tasarısı Meclis gündemine geldiğinde ortaya çıkacak. Tabii görüşmeler sırasında bu tasarıda da değişiklikler gündeme gelebilir. En çok talep staj başlangıcının EYT hesabında dikkate alınması yönünde. Düzenleme görüşülürken bu taleplerin de ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

KİM NE KADAR ALACAK?

En düşük emekli aylığı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. EYT’den hangi sigortalılık türünden (SSK, Bağkur) emekli olunursa olunsun bağlanacak en düşük maaş 5 bin 500 lira olacak. Emekli maaşlarının başvuru yapıldığı tarih itibarıyla hesaplanması bekleniyor. Emekli olan kişilere aynı işyerinde 1 yıl çalışmışsa en az 9 bin 932 lira da kıdem tazminatı ödenecek. EYT’li emekli herhangi bir bankayla maaşı 3 yıl kendilerinden çekeceği sözünü vererek 7 bin 500 lira civarı da nakit promosyon alacak.