Ekonomi Riskli konutlar için kredi sınırına muafiyet

Riskli konutlar için kredi sınırına muafiyet

Paylaş
Riskli konutlar için kredi sınırına muafiyet

Bankalar, riskli yapılarla ilgili kredi vermeye çok yanaşmıyordu. Ayrıca ikinci konut alımlarında daha düşük kredi kullandırılıyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), geçen yılki düzenlemesiyle ikinci ev alımında kredi limiti kısıtlanmıştı.

Daha önce kaç evi olursa olsun kredi kullanmak isteyenler evin değerinin yüzde 90’ına kadar kredi alabiliyordu. Düzenlemeyle birden fazla evi olana yüzde 75 kısıtlama getirilmişti. Yani kredi, evin değerinin yüzde 22.5’ine inmişti. Örneğin 1 milyon liralık ev almak isteyen bir kişi, düzenleme öncesi 900 bin liraya kadar kredi alabiliyorken, 225 bin lira alabiliyordu.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK

BDDK dün kritik bir karar aldı ve kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için bu kredi sınırlamalarını ortadan kaldırdı. Buna göre; bir kişinin riskli olarak tespit edilmiş konutu varsa ve bu konut yıkılmış veya hakkında yıkım kararı varsa kredi sınırı uygulanmayacak. Riskli yapıya sahip bu kişi, sahip olduğu ikinci ev için düşük kredi engeliyle karşılaşmayacak. Böylece, riskli ikinci ev için verilecek kredi, evin değerine göre belirlenecek. Bu düzenlemeyle kentsel dönüşüm kredisi önündeki engel de kalkmış oldu. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da ‘Yarısı Bizden’ kampanyası başlatılmış ve 700 bin lirası hibe, 700 bin lirası kredi, 100 bin lirası da tahliye desteği olmak üzere 1.5 milyon lira desteği devreye girmişti.

Haberin Devamı

‘Yarısı Bizden’ kampanyası dışında konut için 1 milyon 250 bin lira, işyeri için 800 bin lira, güçlendirme için 320 bin lira devlet destekli kredi veriliyor.