Ekonomi Romanya doğal gaz hattı Türk şirkete emanet

Romanya doğal gaz hattı Türk şirkete emanet

Paylaş
Romanya doğal gaz hattı Türk şirkete emanet

Romanya’nın ‘Karadeniz kıyısı - Podişor Doğalgaz Boru Hattı’ ihalesini uluslararası dev rakiplerini geride bırakarak kazanan Kalyon Holding hemen çalışmalara başladı. Romanya’nın kamu şirketi SNTGN Transgaz arasında imzalanan projenin bedeli ise yaklaşık 500 milyon Euro.

Murat Gülderen-POSTA Romanya hükümeti ile Kalyon Holding arasında, Karadeniz kıyısı - Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin inşası için imzalar atıldı. Başbakanlık binasında yapılan törende, Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja ve Kalyon İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Över yer aldı. Romanya’nın gaz iletim hatlarının yapım ve işletmesinden sorumlu kamu şirketi SNTGN Transgaz’ın yatırımı olan proje kapsamında, Avrupa Birliği’nin (AB) ve Romanya’nın artan gaz ihtiyacı, Kalyon Holding’in yapımına başladığı boru hattı ile karşılanacak.

Haberin Devamı

1200 KİŞİ ÇALIŞACAK

Buradan çıkarılacak gaz, yapılacak 308 kilometre uzunluğundaki boru hattı ile ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılacak. Yapım bedeli yaklaşık 500 milyon Euro olan projede yaklaşık 1200 kişi de istihdam edilecek. İmza töreninde konuşan Serdar Över, AB ihale kanunlarına göre yapılmış, şeffaf ve zorlu geçen ihaleyi, Avrupa’nın en büyük firmalarını geride bırakarak ve teknik olarak tam puan alarak kazandıklarını vurguladı.

KRİTİK KORİDOR

Serdar Över, “Attığımız imza ile inşasına başladığımız boru hattı projemizi, en ileri teknoloji ile hayata geçireceğiz. Projeyi taahhüt ettiğimiz 24 aydan daha kısa sürede tamamlamayı planlıyoruz. Bu hat, BRUA koridoru ile birleşecek. BRUA koridoru; Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya üzerinden geçen Avrupa’nın enerji güvenliği açısından çok önemli bir koridor. Boru hattımız sayesinde Karadeniz’den çıkan gaz Avusturya’ya ulaşabilecek” dedi.

Haberin Devamı

MÜHENDİSLİK İHRACI

Romanya’nın müteahhitlik anlamında Türk firmaları açısından önemli bir potansiyel taşıdığına da değinen Över, şöyle devam etti:

“Amacımız, Karadeniz’de ortaya çıkacak ilave doğalgazı Romanya ve AB ülkelerinin kullanımına sağlıklı, kaliteli ve sürdürülebilirliğe uygun bir şekilde ulaştırmak. Biz, ülkemizin mühendislik gücünü de komşu coğrafyalara ihraç ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de gerek Romanya gerekse diğer ülkelerde Kalyon Holding’in imzasını daha da görünür kılacağız. Ayrıca Sakarya gazı projeye ilerleyen süreçte dahil olabilir. Biz kendi gazımızı yeterince temin ettikten sonra buraya da verebiliriz. Bir de Azerbaycan’da Şahdeniz 2’de çıkan gazın TANAP üzerinden buraya aktarılması planı var. Bunlarla birlikte Türkiye’nin enerji Hub’u haline gelmesine katkıda bulunacak bu proje” şeklinde konuştu.

12 MİLYAR METREKÜP KAPASİTE

SNTGN Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian ise Romanya’da özellikle altyapı alanında Türkiye’den ihale kazanan çok sayıda firma olduğuna dikkat çekerek, “Bizim projemizde ise Kalyon Holding, Avrupa’dan 4 firmanın katıldığı ihaleyi, tüm kriterleri karşılayarak kazandı. Bu doğalgaz boru hattı, Avrupa’nın halihazırda en büyük boru hattı projesi. Bu ihaleyi kazanmanın gururu da Kalyon Holding’e ait. Yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasiteye sahip olacak hattan taşınacak gaz ile Romanya’daki tüketimin yaklaşık yüzde 45’i karşılanacak” dedi. Toplam rezerv miktarının ise 200 milyar metreküp olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

100 BİN TON AĞIRLIĞINDA BORU

Proje kapsamında ayrıca, Kalyon Holding tarafından yaklaşık 100 bin ton ağırlığında çelik boru tedarik edilmesi de söz konusu olacak. Yakın zamanda gerçekleştirilecek olan bu ihaleye Türk şirketleri de katılacak. Proje kapsamında ayrıca, kullanılacak boruların temini, 20 adet vana istasyonu, enerji temini, kato dik koruma ve fiber optik imalatları da yer alıyor. Proje, AB’nin Kasım 2015 tarihli Avrupa Komisyonu Ortak Fayda Listesi Projeleri kapsamında hayata geçirilirken; projenin gerek Romanya gerekse de AB açısından stratejik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekiliyor.