Ekonomi Ruslar Antalya'dan kaçıyor kiralar yüzde 15 geriledi

Ruslar Antalya'dan kaçıyor kiralar yüzde 15 geriledi

Paylaş
Ruslar Antalya'dan kaçıyor kiralar yüzde 15 geriledi

2022’nin Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında iki ülkeden Türkiye’ye ve özellikle Antalya’ya yoğun göç yaşanmıştı. Bu nedenle Antalya’da 2020’de 94 bin olan yerleşik yabancı nüfus 2021’de 136 bin 946’ya, 2022’de 172 bin 487’ye yükselmişti.

Yabancı nüfusun iki yılda iki kat artması nedeniyle şehirde konut ve kira fiyatları astronomik düzeyde artmıştı. Hatta kentte özellikle sahil ilçelerinde kirada oturan polis, öğretmen gibi memurların tayin istediği bir tablo oluşmuştu.

Haberin Devamı

NÜFUS 40 BİN AZALDI

Ancak son dönemde Antalya’da konut fiyatlarında dolar bazında yaşanan artışlar, Rusya ve Ukrayna’dan gelen göçmenleri de etkiledi. Antalya’da konut ve kira fiyatlarındaki artışı durdurmak amacıyla 10 mahallenin yabancıların ikamet iznine kapatılması, diğer mahallelerde de ikamet izni bitenlerin sürelerinin uzatılmaması ve yeni gelenlere izin verilmemesi nedeniyle Ruslar, Antalya’dan Dubai ve Sırbistan’a yoğun olarak göç etmeye başladı. Son 1 yılda Antalya’daki yerleşik yabancı nüfusta 40 bin azalma yaşandı.

AVRUPA’DAN DAHA PAHALI

Konyaaltı’nda emlakçılık yapan Zehra Arslan, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası gelenlerin kolaylıkla ikametgah izni alabildiğini, şimdiyse çok zorlaştığını dile getirdi. Son dönemde Antalya’da ikamet eden yabancı sayısındaki düşüşün emlak sektörünün yanı sıra kafe, restoran ve diğer birçok sektöre yansıdığını belirten Arslan, “Yabancılar için Avrupa’dan ve Dubai’den daha pahalı bir şehir olmaya başladı. O yüzden insanlar o tarafları tercih ediyor. Yabancılara oturumun verilmesi zorlaştırıldığı için artık insanlar daire fiyatlarında düşüşe gitmeye başladı. Yaklaşık yüzde 15- 25 düşüş var” diye konuştu.

Haberin Devamı