EkonomiSağlık turisti gayrimenkule ilaç

Sağlık turisti gayrimenkule ilaç

Paylaş
Sağlık turisti gayrimenkule ilaç

Türkiye’yi tedavi amaçlı ziyaret eden kişilerin sayısı her yıl artarken, sağlık turizmi gayrimenkule de hareket getirmeye başladı. Günlük kiralamalar ve konaklama tesisleri sağlık turizminden nasibini alıyor. İstanbul’da en çok Kadıköy, Ataşehir, Beşiktaş ve Şişli bu hareketten etkileniyor.

Türkiye, sağlık turizminin gözde ülkelerinden biri. Türkiye, artık sadece saç ekimi ve estetik operasyonlar için değil kadın hastalıkları, iç hastalıkları, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulakburun- boğaz branşlarında da dünyanın birçok ülkesinden hasta ağırlıyor. Dünyada sağlık amacıyla ülkesinin dışına çıkan yıllık 30 milyon insan trafiğinden söz ediliyor. Sağlık turizmi harcamalarının ise yaklaşık 500 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

3 MİLYAR DOLAR GELİR

Türkiye’de de sağlık turistlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) verilerine göre, 2023 yılında toplam 1 milyon 538 bin 643 kişi sağlık hizmeti almak için ülkemize gelirken, buradan elde edilen gelir 3 milyar doları aştı. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise 428 bin 72 hasta sağlık hizmeti alırken buradan elde edilen gelir de 849 milyon 663 bin dolar oldu. Türkiye’yi en çok Avrupalılar tercih ederken, Almanya, İngiltere, Rusya, İtalya, Ukrayna, Türkmenistan, Özbekistan, BAE, Libya gibi ülkelerden çok sayıda hasta ağırlanıyor.

UZUN KALAN EV ALIYOR

Sağlık için gelen turistler yalnızca sağlık sektörünü değil gayrimenkul sektörünü de etkiliyor. Eva Gayrimenkul Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ruken Çelik, dünya standartlarında hizmet sunan sağlık kuruluşlarının modern tesislerde konaklama imkanı sağladığını da belirterek, “Sağlık kurumlarının sağladığı hizmetler dışında hasta ve hasta yakınlarının, tedavi gördükleri kurum dışında otel, pansiyon vb. yerlerde konakladığı, kısa süreli tedavi süreçlerinde gayrimenkul kiraladığı, uzun süreli tedavi süreçlerinde ise alım yaptıkları görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

YAKIN BÖLGELER ÖN PLANDA

İstanbul’un Avrupa yakasında Şişli ve Beşiktaş, Anadolu yakasında ise Kadıköy ve Ataşehir’in tedavi merkezlerine yakınlıkları ve sundukları yaşam kalitesiyle sağlık turistlerinin tercihleri arasında yer aldığını belirten Çelik, “Bu bölgelerdeki gayrimenkul projeleri, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunuyor” dedi. Otel tercihlerinden de söz eden Ruken Çelik, “Gelen turistler, havalimanlarına yakın otelleri tercih ederken, Avrupa yakasında İstanbul Havalimanı’na yakın Arnavutköy ve Başakşehir’de, Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın Pendik ve Çekmeköy’de yer alan otellerde konaklama yapılıyor” diye konuştu.

HANGİ İLÇEDE KONAKLAMA NE KADAR?

Sağlık turisti gayrimenkule ilaç

* Sağlık turizmi için tercih edilen destinasyonlardan seçilmiştir.
* Paylaşılan fiyatlar günlük ortalama konaklama tutarlarını temsil etmektedir.