Ekonomi Sahtekarların hedefinde ihracatçılar var! Karbon ölçümü yapan şirketlere dikkat

Sahtekarların hedefinde ihracatçılar var! Karbon ölçümü yapan şirketlere dikkat

Paylaş
Sahtekarların hedefinde ihracatçılar var! Karbon ölçümü yapan şirketlere dikkat

2050’de karbon-nötr olma hedefindeki Avrupa Birliği (AB) tarafından geliştirilen ve Ekim 2023’te başlayan, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile ilgili olarak Türkiye’de de çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda ihracatçıları sürece hazırlamak isteyen Bandırma Ticaret Borsası tarafından ‘Karbon Emisyonlu Döneme Hazırlık’ semineri düzenlendi.

Haberin Devamı

2 MİLYAR EURO VERGİ

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan, Türkiye’nin 1 Ocak 2026’dan itibaren Avrupa’ya ihraç edeceği karbon içeriği fiyatlandırılmamış mallar için vergi vereceğini belirterek, “Bu verginin Türkiye’ye yıllık maliyeti 1.5-2 milyar Euro olarak hesaplanıyor” dedi. Carbon-Cost- Consulting Kurucusu ve CEO’su Mehmet Ali Öztopçu da rekabetçi kalabilmek için ihracatçıların acilen ürün bazında karbon ölçümlerine ve azaltma faaliyetlerine başlamaları gerektiğini söyledi.

ÜRÜN BAZINDA HESAPLANMALI

Piyasada SKDM’nin gereksinimlerini karşılayamayan ölçümler sunan şirketlerin mantar gibi türediğini vurgulayan Öztopçu, “İhracatçıların ortalama değerlerle değil de en doğru ve en kesin yöntem olan birincil bilgi ile ürün bazında hesaplamalarını yapmaları gerekiyor. Sonrasında karbon azaltmalarını uygulamaya geçirmek için zamana ihtiyaç olacak. Bir an önce harekete geçmek lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

BANKALAR HAZIRLIK YAPIYOR

KMD Karbon Mali Danışmanlık Kurucu Ortağı İlkay Yücebilgiç ise şirketlerin ihracatlarını sürdürebilmeleri için karbon emisyonlarını düşürmek zorunda olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Özel bankalar bu süreçte ihracatçı firmaları destekleyerek daha ucuz kredi vermek için çalışmalar yapıyor. KOSGEB başta olmak üzere kamunun devreye alacağı her türlü teşvik ve hibe de kritik öneme sahip.”