Ekonomi Satın alma kriterleri değişti! Ev sahiplerinden yeni talep

Satın alma kriterleri değişti! Ev sahiplerinden yeni talep

Paylaş
Satın alma kriterleri değişti! Ev sahiplerinden yeni talep

Ev sahipleri yüzde 25 sınırının değişmesi gerektiğini düşünürken, kiracılar da ev sahipleri ile orta bir noktada anlaşmanın telaşına düştü. Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, kira artış zam sınırının piyasaya etkilerini ve beklentilerini posta.com.tr’ye değerlendirdi.

İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr –Kira zamlarındaki fahiş fiyatların önüne geçmek adına başlatılan kira artışına tavan uygulaması 1 Temmuz 2023 yılında sona erecekti. Ev sahipleri ve kiracıların merakla beklediği süre uzatımı açıklaması bakanlık tarafından yapıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konu hakkında yaptığı açıklamada sürenin bir yıl daha uzatılacağını belirterek, “Bir yandan sürenin uzatılması, bir yandan da fahiş kira artışlarına yani haklı bir neden olmadan, piyasa koşullarına aykırı bir biçimde sırf haksız kazanç elde etmek maksadıyla buna girişiyorsa bunu kanun bir yaptırıma bağlayabilir” ifadelerini kullandı. Ev sahipleri ise uygulamanın süresinin uzatılmasını istemiyor. Genel tüketim fiyatlarındaki artışı öne süren ev sahipleri yüzde 25 sınırının düşük olduğunu sık sık dile getiriyor. Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas kira artışında zam sınırı uygulamasının piyasaya etkilerini açıkladı.

Haberin Devamı

KİRACILAR EVLERİNDEN OLDU

Kira fiyatlarına yapılan zamlara tavan oran sınırlaması gelmesinin ev sahipleri de kiracıları hepsini memnun etmediğini belirten Kas, Yüzde 25 kira zammı sınırı çok az bir kesim tarafından uygulandı. Birçok ev sahibi bu taban sınırlamaya uymadı. Birçok kiracı da anlaşmazlık nedeniyle evinden oldu. Kiracılar haklı olarak yüzde 25 zam sınırını kullanmak istedi ancak ev sahipleri buna ayak uydurmayınca birçok kiracı evinden olmuş oldu. Ev sahipleri ile kiracılar arasından yaşanan anlaşmazlıklar yargı yükünü de artırdı. Kira anlaşmazlıkları, tahliye davaları bu noktada çeşitli yoğunlukların oluşmasına neden oldu” dedi.

SATILIK EVLERDE KRİTERLERİ DEĞİŞTİ

Ev satın alırken dikkat edilen unsurlar içine kiracı durumu da eklendi. Ev satın alacaklar kişilerin artık içinde kiracı olmayan evlere yöneldiğini ifade eden Kas, “Türkiye’de son 5 yılda gayrimenkul ciddi bir yatırım aracı haline geldi. Döviz ve altındaki dalgalanmalar yatırımları konutlara çevirmişti. Ancak bu alışverişte içinde özellikle eski kiracıların olduğu evlerde ciddi sıkıntılar olmaya başladı. Artık alıcılar neredeyse içinde kiracı olan evlere hiç bakmamayı tercih ediyorlar. Çünkü içinde kiracı olan konut demek en az 2 -2 buçuk yıl sorun demek. Ev sahibi yatırımlığın dışında kendi oturacağı bir ev için de tahliye davlarının uzun sürmesi sebebi ile bu evleri tercih etmiyor. Şubat ayından itibaren konut satışlarında da bir düşüş var. Bütün bunlar satın alma süreçlerini etkiliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YÜZDE 25 SINIRINDA DEĞİŞKLİK İSTEĞİ

Kira artışında bir sınır olmamasını olacaksa da oranın yüzde 25’ten daha fazla olması gerektiğini ifade eden ev sahipleri olduğunu belirten Kas, “Yüzde 25 sınırında oranın değişmesi özelinde bakarsak bu oranın değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Yüzde 25’lik tavan uygulaması geçtiğimiz yıl yangına çözüm olması için ortaya konulmuştu. Ve uygulamanın sadece 1 yıl olacağı söylenmişti. Uygulamanın süresinin uzatılması ihtimali ev sahiplerini tedirgin ediyor. Eğer bu uygulama devam edilecekse oranın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Burada arzın artırılmasında. Sorunun temelden çözülmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde kira artışı konusu daha çok gündemimizde olacaktır. 

Haberin Devamı

YURT DIŞINDA UYGULANIYOR

Kira artışında yurt dışında uygulanan örneklerini Türkiye için her zaman uygun olmayabileceğini dile getiren Kas, “Tavan uygulamasında da özellikle Hollanda örneği uygulanıyor. Hollanda da konutların yüzde 49’u kirada. Bu kiralık konutların yüzde 75 gibi bir oranı da devlete ait. O yüzden devlet bu konuda bir üst sınır getirebiliyor. Türkiye’de kat malikleri farklı insanlar olduğu için burada bir tavan sınır uygulamak zor oluyor. Serbest piyasa var mülkiyet hakkı da şahıslarda olduğu için tavan fiyat uygulaması pek mümkün olmayabiliyor” ifadelerini kullandı.