Ekonomi Savunmada ambargolar kalkıyor

Savunmada ambargolar kalkıyor

Paylaş
Savunmada ambargolar kalkıyor

Türkiye’ye yönelik son dönemde uygulanan örtülü ambargolar, savunma sanayiinde sıçramanın da işaret fişeği oldu. İhracatta ve yüksek teknolojili üretimde tüm dünyada dikkat çeken sektör, dışa bağımlılığı en aza indirecek adımları hızla atıyor. Bu gelişmelerin etkisiyle ambargo uygulan ülkeler de tek tek geri adım atmaya başladı.

Savunma sanayi son yıllardaki performansıyla adeta parlayan yıldız. 3 bine yakın şirket bu alanda faaliyet gösteriyor. Bir zamanlar piyade tüfeğine kadar dışa bağımlı olan Türkiye, bugün savunmada yüzde 70-75 oranında yerliliği yakaladı. Örtülü ambargolar, tehditler, teröre el altından verilen destek savunma sanayiinde sıçramanın da anahtarı oldu. Alamadığı silahı ve teçhizatı yerli imkanlarla üreten Türkiye’nin dev firmaları bugün dünya arenasında boy gösteriyor. 2023’te sektörün ihracatı 5.5 milyar dolar olmuştu.

Haberin Devamı

DÜNYADA ÖVGÜYLE BAHSEDİLİYOR

Türkiye’nin savunmada yakaladığı bu başarı ambargo uygulayan ülkelerin kararlarından geri adım atmasını sağladı. Bu konudaki kritik açıklamalar Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan geldi. Antalya Serik’te düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’nda konuşan Bolat, Türk savunma sanayisinin başarısından uluslararası alanda övgüyle bahsedildiğini belirterek, “Türkiye savunma sanayiinde ilerledikçe, Türkiye’ye ambargo uygulayanlar sıra sıra bu ambargoları kaldırdı. Son 1 ay içinde 3-4 önemli ülke bu ambargoları kaldırdı” dedi.

ÖNEMLİ BİR TEDARİKÇİ OLDUK

Türkiye’nin savunmada Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Asya, ön Asya ve Uzak Doğu açısından çok önemli bir üçüncü alternatif tedarikçi ülke haline geldiğini belirten Bolat, “Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarısı tek bir alana da hapsolmuyor. Kara, hava, deniz, her unsur bu alanlarda yer alıyor. Güçlü, gelişmiş, savunma sanayisi olan, güçlü ekonomisi ve ihracatı olan Türkiye’ye Allah’ın izniyle kimse yan bakamayacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞIYLA SİLAHLANMA YARIŞI HIZLANDI

NATO üyesi ülkelerin savunma sanayi harcamalarının milli gelire oranla yüzde 2 olması gerektiği yönünde kriterini de hatırlatan Bolat, “ABD ve Türkiye dışında bunu ciddi olarak uygulayan hemen hemen hiçbir ülke yoktu. Görüyoruz ki, biraz da Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği mecburiyet karşısında NATO ülkelerinin hepsi savunma sanayi harcamalarını hızla arttırdılar ve devam ediyorlar. Japonya bile aynısını yapıyor” dedi.

SANAYİ VE TEKNOLOJİK GELİŞME İÇİN DE İTİCİ GÜÇ

Bolat, Batı ülkeleri ve Rusya’nın sanayi ile teknolojideki gelişmeyi en hızlı 1 ve 2’nci dünya savaşlarında sağladığına dikkat çekerek, “Çünkü yenilmemek için, savaşı kazanmak için bütün güçleriyle savunma sanayine, teknolojiye önem verdiler. O dönemlerde olumlu yansımalarını savaşlardan sonra kullandılar. Biz savunma sanayimizde başarılı olmak için asla savaş çıkartmak istemiyoruz. Ama ülkemizi de savunmak istiyoruz. Güçlü bir savunması, ekonomisi olmayan bir ülkenin ayakta kalması çok zor. Hele ki bizim coğrafyamızda çok zor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

80 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Bakan Bolat, Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayiinde 80 bin kişi istihdam ettiğine işaret ederek şu bilgileri paylaştı: “12 milyar dolarlık üretimimiz var. 180 ülke ve bölgeye ihracat yapıyoruz. 2022’te 4.4 milyar dolar (önceki yıla göre yüzde 37 artış), 2023’te yüzde 27’lik artışla 5.5 milyar dolarlık ihracatlar gerçekleştirdik. Savunma sanayiinde ihracatı, Türkiye’nin toplam mal ihracatından aldığı payı yüzde 2.2’ye yükseldi.”