Ekonomi Savunmada yerli şov

Savunmada yerli şov

Paylaş
Savunmada yerli şov

Türkiye, savunma sanayiindeki başarılarla adından daha çok söz ettirmeye başladı. Bu başarıda yakın coğrafyada kullanılan yerli üretim silah ve teçhizatların performansı da etkili oldu. Örtülü veya açık bir şekilde uygulanan kısıtlamalara rağmen gelinen seviyede, kaliteli ve dinamik üretim anlayışına sahip özel şirketlerin de payı büyük. İşte dosta güven, düşmana korku verecek yerli üretim yenilikler…

Bir zamanlar piyade tüfeğine kadar dışa bağımlı olan Türkiye, bugün savunmada yüzde 75-80 yerliliği yakaladı. Örtülü veya göstere göstere uygulanan ambargolar, tehditler, teröre el altından verilen destekler savunma sanayiinde sıçramanın da anahtarı oldu.

Haberin Devamı
Ağır sınıf insansız kara aracı KAPGAN ilk kez görüldü Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ağır sınıf insansız kara aracı KAPGAN ilk kez SAHA Expo’da görücüye çıktı. KAPGAN, yerli ve özgün yazılımları, modüler mimarisi sayesinde farklı ihtiyaçlara yönelik farklı boyutlarda ve farklı tiplerde çeşitli görevleri yerine getirebilecek operasyonel konfigürasyon imkanına da sahip olacak.

Türkiye’nin savunmada gururlandıran yerli şirketleri yurtiçi talebi karşıladıkları gibi, kaliteli işçilikle rekabette de güçlü olduklarını gösterip dünyanın dört bir yanına ürün ihraç ediyor. Savunmanın önde gelen şirketleri son iki gündür Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul’da kapılarını açan ‘Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı Saha EXPO 2022’de gövde gösterisi yapıyor. Fuara ilgi de çok yoğun.

60 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Fuar, başta Aselsan, Baykar, Roketsan, Tusaş olmak üzere Türkiye’nin gururu olan en yeni silahları ve teknolojileri ilk kez dünya savunma sanayii pazarına sunuyor. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Ülkemizin yürüttüğü savunma projesi sayısı 750’yi geçti. Bu projelerin yaklaşık yarısını son 6-7 yılda başlattık savunma projelerimizin büyüklüğü 60 milyar doların üzerinde” dedi. Demir, savunma sanayiinde faaliyet gösteren firma sayısının 1600’ün üzerine çıktığını ve cirosunun 10 milyar doları aştığını söyledi. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da “Savunma sanayimiz bu yıl 4 milyar dolarlık ihracatı rahatlıkla geçecek. 20 yıl önce yıllık ihracatımız sadece 248 milyon dolardı. Sektörümüz 170 ülkeye ihracat yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

AKAR VE WALLACE FUARI ZİYARET ETTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile birlikte İstanbul Fuar Merkezi´nde devam eden SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı´nı ziyaret etti. Bakan Akar ve İngiliz mevkidaşı Bakan Wallace ziyaretleri öncesinde görüşme gerçekleştirdi. Bakan Akar ve Ben Wallace görüşmenin ardından yaklaşık bir saat boyunca stantlarda incelemelerde bulundu. İngiltere Savunma Bakanı Wallace özellikle, mühimmat ve füze sistemleri, İHA, SİHA ve zırhlı araçların bulunduğu stantlarda Bakan Akar ile birlikte görevlilerden bilgi aldı.

ROBOT KÖPEKLERİN GÖVDE GÖSTERİSİ

12 KİLO TAŞIYABİLİYOR

SAHA EXPO’da, hem savunmada hem de sivil hayatta görev yapabilen robot köpekler ilgi odağı oldu. Fuar kapsamında dünyanın en gelişmiş robot köpeklerinden olan Ghost Robotics Vision 60 görücüye çıktı. Saya Grup bünyesindeki Volt Teknoloji ile Ghost Robotics arasındaki işbirliğiyle Türkiye’ye gelen robot köpek, yalnızca savunmada değil güvenlik, doğal afet, endüstri hatta bireysel olarak bile kullanılabiliyor. Keşif ve arama kurtarma yapıyor. Kendi ağırlığı 51 kilogram olan köpek, 12 kilograma kadar faydalı yük taşıyabiliyor. 2 saat 45 dakika boyunca yürüyüş yapabilen köpeğin fiyatı ise 250 bin dolardan başlayacak.

Haberin Devamı

SİPARİŞ ALDI

Volt Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sancak, fuarda yapılan lansmanda, hedeflerinin 2025 yılında akıllı robot köpeği Türkiye’de üretebilmek olduğunu belirtti. Ghost Robotics’in Türkiye’deki stratejik ortakları olduklarını söyleyen Sancak, “Öncelikli amacımız robot köpek üzerinde kullanılan faydalı yükleri (kamera, silah vd.) geliştirmek. Yani robot köpeğe yeni yetenekler eklemek. Nihai hedefimiz ise tamamen yerli ve milli imkanlarla üretebilmek” dedi. Robotun şimdiden Türkiye’de savunma sanayiinden sipariş aldığını belirten Sancak, “Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkelerine ihracat gerçekleştirmeyi de hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

AĞIR SINIF İNSANSIZ KARA ARACI KAPGAN

Türk savunma sanayiii bünyesinde geliştirilen ağır sınıf insansız kara aracı KAPGAN ilk kez SAHA Expo’da görücüye çıktı. KAPGAN, 30x113 mm’lik silah sistemi ile öne çıkıyor. Kara ve hava hedeflerine karşı zırh delici özelliği olan bu silah sistemi, 2 km etkin menzile sahip olacak. Silah sistemi ile birlikte 2 ton ağırlığa ulaşacak KAPGAN’a, farklı tip ve kalibrelerdeki silah sistemleri de entegre edilebilecek. Havelsan İnsansız Hava ve Kara Araçları Proje Müdürü Veysel Ataoğlu, “Daha önce BARKAN insansız orta sınıf kara aracımızda bunu gerçekleştirmiştik. Körfez bölgeleri başta olmak üzere bu aracımızın farklı ülkelere ihracatını yapmayı hedefliyoruz” dedi.

İHA’LARA YERLİ MOTOR

28 Ekim Cuma gününe kadar devam edecek fuarda, yerli tasarımı ve üretimiyle dikkat çeken İnsansız Hava Araçları (İHA) motorları da yer aldı. İHA’lar için motor üreten Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, “İnsansız Hava Araçları (İHA) için iki farklı güç grubunda motor geliştirdik. Baykuş serisinde şu an için 6 beygir, diğeri 12 beygir gücünde olmak üzere iki farklı motorumuz var. 12 beygirlik motorumuzu Bayraktar DİHA’nın üzerinde görebilirsiniz. Bu motor yüzde 100 yerli ve kendi Ar-Ge merkezimizin tasarladığı ve geliştirdiği bir motor” dedi.

Haberin Devamı

TURKCELLVE ASELSAN’DAN İŞBİRLİĞİ

Turkcell, karasal olmayan şebekelerin geliştirilmesi konusunda ASELSAN ile mutabakat imzaladı. İşbirliği kapsamında elde edilecek çıktıların, kablosuz haberleşme teknolojilerinin farklı uydu sistemleriyle kesintisiz entegrasyonu üzerine yapılacak standartlaşma ve ürünleşme çalışmalarına katkı sağlaması hedefleniyor. Saha Expo 2022’de düzenlenen imza töreninde işbirliği hakkında açıklamalarda bulunan Turkcell Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, “Türkiye’nin sadece teknoloji tüketen değil, aynı zamanda bu alanda katma değer üreten bir ülke olması yolunda çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz” dedi. ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman da “Gerek Türkiye gerekse dünya için yeni bir gelişme olan ve haberleşme sektöründe yeni kırılımların yaşanması beklenen bu alanı, biz, bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.