Ekonomi Şehir içinde dakikalık esnek modeller öne çıkıyor! Araç kiralamaya bayram dopingi

Şehir içinde dakikalık esnek modeller öne çıkıyor! Araç kiralamaya bayram dopingi

Paylaş
Şehir içinde dakikalık esnek modeller öne çıkıyor! Araç kiralamaya bayram dopingi

Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte yurtiçi turizmin de hareketlenmesi bekleniyor. Bayram sürecini tatilde geçirmek isteyen vatandaşlar ulaşım seçeneklerini değerlendirirken, kent içinde de bayram ziyaretleri dolayısıyla bu tatlı telaşın hazırlıkları başladı. Otomobili olmayan ancak ulaşımlarını hesaplı, konforlu şekilde yapmak isteyenler için dakikalık araç kiralama modelleri öne çıkıyor.

Dünyada ve Türkiye’de araç kiralama sektörü, pandemide aldığı yaranın ardından büyümeye devam ediyor. 2020 yılında pandemi etkisiyle bir yılda 75 milyar dolardan 56 milyar dolara kadar gerileyen sektör cirosu, 2023’te 100 milyar dolara yaklaştı. Önümüzdeki senenin ortasından itibaren bu büyümenin daha da hızlanacağını ve pandemi öncesindeki hızını yakalayacağı düşünülüyor. Sektör verilerine bakıldığında da 2028 yılına kadar sektör büyüklüğünün 116 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE DURUM NASIL?

Türkiye’de operasyonel araç kiralama sektörü, Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) rakamlarına göre 2023 yılında 78 milyar TL’den fazla yeni araç yatırımı yaparak 73 bin adet aracı filosuna kattı. Sektörün toplam araç sayısı 2022 yılı sonuna göre yüzde 3.7 artarak 254 bine ulaştı. 2023 sonunda sektörün aktif büyüklüğü, önceki yıla göre yüzde 89.5 artarak 166 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu büyümede, müşteri deneyimini kolaylaştırması açısından dijitalleşmenin etkisi büyük.

İŞLEMLER CEPTEN ÇOK HIZLI

Diğer uzun bayram tatilleri araç kiralama sektörünün de hareketli olduğu bir dönem oluyor. Araç kiralama firmaları bu gibi dönemlerde yüzde 80-90 doluluğa ulaşıyor. Uzun yolculuk yapmayanlar şehiriçi bayram ziyaretlerinde toplu taşıma, taksi, dolmuşun yanında dakikalık kiralama modelleri de sıkça tercih edilmeye başladı. Dakikalık ücretlendirilen bu model ile kullanıcılar, cep telefonundan üye olarak şehirde farklı noktalarda bulunan araçlardan kendilerine en yakın olanı seçerek hemen kullanmaya başlayabiliyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 77 ORANINDA ARTIŞ

Sağladığı konfor ve esneklikle dakikalık kiralamalar 365 gün alternatif sunuyor. Bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerden biri de GetirAraç. Sektördeki son gelişmeleri ve bayram hazırlıklarını GetirAraç CEO’su Emre Ayyıldız’dan dinledik. “2020’den bu yana baktığımızda bayram dönemlerinde araç doluluğunda yüzde 77 oranında artış görüyoruz” diyen Ayyıldız, bu gibi uzun tatil dönemlerinde araç kiralama süresinin de 2.5 kat artış gösterdiğine dikkat çekti.

FARKLI İLLERE YOLCULUK IMKANI

Faaliyet gösterdikleri İstanbul ve İzmir arasında kiralama yöntemiyle yolculukların arttığını vurgulayan Emre Ayyıldız, “İstanbul’dan İzmir’e GetirAraç kullanarak gittiğinizde, geleneksel araç kiralama hizmetlerinin aksine tek yön kiralama bedeli ödemiyorsunuz. Ayrıca, İstanbul ya da İzmir’den kiralanan GetirAraç’lar ile Türkiye’nin farklı illerine de yolculuk yapılabiliyor. Bunun yanında, ailelerin kent içi bayramlaşmalarında da GetirAraç hizmeti oldukça kullanışlı bir alternatif olarak öne çıkıyor. Aile ya da arkadaş gruplarıyla, farklı adreslere bayram yolculukları tek bir GetirAraç kullanılarak yapılabiliyor.”

Haberin Devamı

PAYLAŞIM EKONOMİSİ BÜYÜYOR

Bu yıl dünya genelinde 13.85 milyar dolara ulaşması beklenen ‘araç paylaşım sektörü’nün 2028 yılında 16 milyar doları aşacağı ve 66 milyon kullanıcıya ulaşacağı öngörülüyor. “Araç paylaşımı kent hayatını yaşanabilir kılıyor” diyen Ayyıldız, şöyle devam etti: “Yapılan araştırmalar paylaşımlı araçların, insanların araç sahibi olma ihtiyacını azaltarak, trafikteki araç sayısının da azalmasını sağladığını gösteriyor."

FAİZLER TERCİHİ ETKİLİYOR

Son aylarda sıfır araç almak bütçeleri oldukça zorlar hale geldi. Bırakın sıfır aracı, ikinci elde bile fiyatlar cep yakıyor. Ateş pahası fiyatlara karşın kredi limiti sınırlı, yani yüksek peşinat gerekiyor. Peşinat bulunsa bile aylık yüzde 50-55 bandına otura vadeli mevduat faizleri cezbediyor. Otomobilin aylık ve yıllık bakım maliyeti, vergisi ve sigortası ise cabası. İşte böyle bir ortamda günlüğü 700-800 liradan başlayan araç kiralama seçenekleri avantaj sunuyor!

Haberin Devamı

2021’DE MOOV’U SATIN ALMIŞTI

Türkiye’de esnek süreli araç paylaşım platformlarının ilki 2018’de kurulan MOOV olmuştu. Sonrasında ise Getir, 2021 yılında MOOV’un yüzde 75’ini alarak GetirAraç’ı kurdu. Bu uygulamanın kullandığı yapay zeka sayesinde kullanıcılar aracın depo doluluk durumunu, yürüme mesafesini, harcanacak zamanı, şanzıman tipi, dakikalık ve günlük kiralama bedellerini kontrol edebiliyor. Piyasada Zipcar, Yoyo, Tiktak gibi farklı markalar da dakikalık kiralama hizmeti veriyor.