Ekonomi Sigara vergisi 'kaçtı'

Sigara vergisi 'kaçtı'

Paylaş
Sigara vergisi 'kaçtı'

Sigaradan elde edilen vergi geliri, martta 508 milyon liraya düşerek Mart 2009'a göre yüzde 37, Şubat 2010'a göre yüzde 67 azaldı

KAÇAKÇILIĞA GİTTİ

Haberin Devamı

Yılbaşında sigaradaki Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yüzde 30’a varan oranlarda artırılması, Maliye’yi vurdu. Zamdan sonraki iki aylık süreçte, denetim korkusunun da etkisiyle tütün ve tütün ürünlerinden elde edilen ÖTV geliri artmış, ocakta 1.3 milyar, şubatta 1.5 milyar liranın üzerine çıkmıştı. Ancak her 5 sigaradan birinin kaçak hale geldiği martta, bu gelir çakılarak 508 milyon liraya indi.

Sigaradan elde edilen ÖTV, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37, şubat ayına göre ise yüzde 67 azaldı. Yani bir önceki ayla kıyaslandığında, devletin sigaradan elde ettiği gelir üçte iki oranında düştü.

BÜTÇE HEDEFİ YÜKSEK

Geçen yıl tütün ürünlerinden 11.5 milyar lira ÖTV toplayan hükümet, bu yıl bu kalemde 16.4 milyar lira gelir hedefi koydu. Bu hedefin gerçekleşmesi için sigaradan aylık ortalama 1.4 milyar lira ÖTV gelmesi gerekiyor. Toplam vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan sigara geliri, bütçe hedefinin gerçekleşmesinde önemli bir kalemi ifade ediyor.

Haberin Devamı

Öte yandan sigarayla aynı oranda vergi artışı gören alkollü içkilerde bir sorun görünmüyor. Sahte ve kaçak ürüne karşı denetimlerin sıkı tutulduğu içki pazarında, Mart 2009’da 143 milyon lira civarında olan ÖTV geliri, bu yıl martta 263 milyon lirayı aştı.