Ekonomi Sigorta sektöründen ekonomiye 1.3 trilyon liralık katkı

Sigorta sektöründen ekonomiye 1.3 trilyon liralık katkı

Paylaş
Sigorta sektöründen ekonomiye 1.3 trilyon liralık katkı

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, 2023’te sektör olarak verdikleri teminat ve ödenen tazminatlarla Türkiye’nin geleceğe güvenle ve güçlü bir şekilde ulaşma hedefine yönelik üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiklerini belirterek, “Ekonomiye sağladığımız fon tutarı 1,3 trilyon lirayı aştı. Topladığımız her kuruşu bu ülkenin varlıklarına yatırıyoruz” dedi.

2023 yılını kur belirsizlikleri, ekonomik dalgalanmalar, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı hasarlar ve artan reasürans maliyetleriyle geçiren sigorta sektörü 2024 yılına umutla bakıyor. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, “Sektörümüz tüm yaşanan zorluklara rağmen istikrarlı büyümesini 2023 yılında da sürdürdü ve aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lira seviyelerini aşarken, prim üretimimiz bir önceki yıla göre yüzde 105 artarak 483 milyar liraya ulaştı. Bunun yanında en öncelikli konumuz olan sigorta penetrasyon oranımız son 10 yılda ilk kez yüzde 2,3 seviyesine ulaştı ve yüzde 3’e ulaşma hedefimize doğru hızla ilerliyoruz” dedi. Gülen, 2023’te verdikleri teminat ve ödenen tazminatlarla Türkiye’nin geleceğe güvenle ve güçlü bir şekilde ulaşma hedefine yönelik üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiklerini kaydederek, “Ekonomiye sağladığımız fon tutarı 1,3 trilyon lirayı aşarken, topladığımız her kuruşu bu ülkenin varlıklarına yatırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

GEÇEN YIL 260 BİN KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDUK

Gülen, tüm olumsuzluklara rağmen sigorta sektörünün öz sermayesinin 2023 sonu itibarıyla yüzde 100’ün üzerinde büyüdüğünü ve 166,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi. Sektörün geçmiş dönemlerde yaşadığı sermaye kaybını telafi etmek adına önemli bir performans gösterdiğini vurgulayan Gülen, daha güçlü sermaye yapısı için doğru politikalar eşliğinde çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Gülen sektörün ödediği ve üstlendiği tazminatlarla sadece 2023’te günde 260 bin kişinin hayatına dokunduğunu ve günlük 1,2 milyar lira gibi bir tutarı ekonomiye döndürdüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: “Sektörümüzün 2023 sonu itibarıyla üstlendiği tazminat tutarı 327 milyar lira olarak gerçekleşti. Bunun yanında sektörümüz ülke ekonomisine GSYH’nin 20 katı, yaklaşık 491 trilyon lira değerinde teminat sunarak yatırımların yapılmasını ve korunmasını sağlarken, ödediği tazminatlarla bir yandan kişi ve kurumları korurken diğer yandan devletin üstündeki ekonomik yükü alıyor.”

Haberin Devamı

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTALI SAYISI 4,1 MİLYON KİŞİYE YÜKSELDİ

Gülen, geçen yıl araç değerlerinin hızla artmasına paralel olarak kasko branşında 29,7 milyar lira teknik kar elde edildiğini, yatırım gelirleri hariç incelendiğinde teknik karın 7,9 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısının 2023 sonu itibarıyla 4,1 milyon kişiye yükseldiğini kaydeden Gülen, hastalık-sağlık branşında 2023 sonunda 70 milyar lira prim üretildiğini ve branşın yılı 11,8 milyar lira teknik karla kapatıldığını, 36 milyar lira tazminat üstlenerek kamunun sağlık alanındaki yükü karşılamasına destek olduklarını anlattı.

TÜRKİYE SİGORTA’DAN DEPREM BÖLGESİNE KARDEŞLİK SOFRASI

Türkiye Sigorta, deprem bölgesinde hayatın normale dönmesine ve bölgenin kalkınmasına destek vermeyi sürdürüyor. Türkiye Sigorta, bu yıl da Ramazan ayında deprem bölgesinde düzenlediği kardeşlik sofralarında bölge halkıyla buluştu. Şirket, geçtiğimiz Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da Hatay’ın İskenderun, Kırıkhan, Defne ilçelerinde; Gaziantep’in Islahiye ve Nurdağı ilçelerinde, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde; Adıyaman’ın Gölbaşı, Malatya’nın Dolamatepe konaklama merkezinde ve Türkiye Sigorta’nın Kahramanmaraş’ta yer alan Dayanışma Obası’nda Ramazan ayı boyunca kurduğu kardeşlik sofralarında 41 bin kişiyle buluşarak Ramazan bereketini paylaştı.

Haberin Devamı

BAYRAM TATİLİNE ‘SİGORTASIZ’ ÇIKMAYIN

Sigortam.net, yaklaşan bayram tatili öncesinde seyahat esnasındaki sağlık sorunlarından bagaj kaybına, seyahat iptalinden beklenmedik farklı sıkıntılara karşı güvence sağlayan seyahat sağlık sigortasının avantajlarına dikkat çekti. Sigortam.net CEO’su Ataman Kalkan, seyahat sağlık sigortasının güvenli bir tatil için olmazsa olmazların başında geldiğini söyleyerek, “Seyahat Sağlık Sigortası, seyahatlerde ani sağlık sorunlarına karşı koruma sağlamanın en güvenli yolu. Bu sigorta türü, tatil esnasında oluşabilecek hastalık durumlarında sağlık hizmeti almanızı garanti altına alırken aynı zamanda beklenmedik durumlarda da sigortalıya destek oluyor. Çünkü seyahat sağlık sigortasının avantajları sadece tedavi imkanıyla sınırlı değil. Bagaj kaybı, seyahat iptali gibi durumlarda da hasar masraflarını karşılıyor olması, sigortalının seyahatin her aşamasında güvende olmasını sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ AVANTAJLAR SUNUYOR

Vize isteyen herhangi bir ülkeye gitmeden önce yapılacak vize başvurusu sırasında da seyahat sağlık sigortasının zorunlu olduğunu söyleyen Kalkan, “Seyahat sağlık sigortası firmadan firmaya farklılık gösterse de bazı belli başlı faktörlere bağlı olarak şekilleniyor. Seyahatin amacı, destinasyon ve poliçenin sunduğu teminatlar gibi faktörler fiyatları etkiliyor. Ancak seyahat sağlık sigortasının sunduğu güvence ve huzurlu bir tatil geçirmek, aslında ödenen primden çok daha fazlasını temsil ediyor” diye konuştu.