Ekonomi Şimdi gözler ekonomide! 4 yıllık seçimsiz dönem fırsat

Şimdi gözler ekonomide! 4 yıllık seçimsiz dönem fırsat

Paylaş
Şimdi gözler ekonomide! 4 yıllık seçimsiz dönem fırsat

Yerel seçimler bitti artık gündem ekonomi. Türkiye'nin önünde seçimsiz 4 yıllık bir dönem söz konusu. Ekonomide atılacak çok adım ve yapılacak çok iş var. Enflasyonla ve hayat pahalılığıyla mücadele listenin başında yer alıyor. Emeklilerin ve emekçilerin talepleri de unutulmamalı.

Yerel seçimlerin ardından değerlendirmelerde bulunan iş dünyasının önde gelen temsilcileri 4 yıllık kesintisiz seçim dönemine dikkat çekti. İş insanları bu dönemin ekonomik reformlar ve hedefler için fırsat sunduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

1-REFORMLARA DEVAM

Türkiye'nin son 2 yıldır bir numaralı gündem maddesi ekonomi. Bir başka ifadeyle yüksek enflasyonun yarattığı hayat pahalılığı ve geçim derdi. Bu durum yerel seçimlerde tercihleri de etkiledi. Sonuç itibarıyla 31 Mart yerel seçimleri bitti. Ülkemiz seçim sürecini örnek bir demokratik kültür ve olgunlukla tamamladı. 'Erken seçim', 'Anayasa referandumu' gibi beklentiler sona erdi. Şimdi ekonomik sorunlara odaklanma zamanı.

2-ERDOĞAN'DAN NET MESAJ

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gece balkon konuşmasında bu noktaya dikkat çekmişti. Erdoğan, "Ekonomik sıkıntılara daha fazla eğileceğiz. Milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek popülist adımlardan uzak duracağız. Enflasyon başta olmak üzere ekonomi programımızın sonuçlarını yılın ikinci yarısında göreceğiz" diyerek önümüzdeki dönemde hükümetin en büyük hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu vurgulamıştı.

Haberin Devamı

3-KAMUDA TASARRUF DÖNEMİ

Ekonomi yönetiminin de ilk mesajları piyasa dostuydu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonla mücadelemizin sonuçlarını belirgin bir şekilde göreceğiz" ifadelerini kullandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Orta Vadeli Planı güçlendirerek kararlılıkla uygulayacağız. Enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para politikasına ilaveten kamuda tasarrufu ön planda tutacağız" dedi.

4-OLUMLU YANSIMALAR

Seçim belirsizliğinin sona ermesi, iş dünyasının yapıcı açıklamaları, uluslararası kurumların olumlu değerlendirmeleri dün piyasalara pozitif yansıdı. 'Devalüasyon olacak' algısı yıkıldı. Dolar yüzde 1.5 düşerek 31.95 liraya, Euro yüzde 2 düşüşle 34.44 liraya indi. Borsa İstanbul günü artıda tamamladı. Türkiye'nin risk primi (CDS) yüzde 5.3 düşerek 300 puana indi. Bu, 5 Mart'tan bu yana en düşük seviye.

Yerel seçimler bitti, artık gündem ekonomi olacak. Ekonomide atılacak adımlar, sıkı mali politikalar ve Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında devreye alınacak düzenlemeler Türkiye’nin öncelikleri konuları arasında yer alacak. İş dünyasının temsilcileri 4 yıllık seçimsiz dönemin önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, bu dönemde ekonomi politikalarına odaklanmanın önemine dikkat çekti. İşte o mesajlar...

Haberin Devamı

PARA POLİTİKASI VURGUSU

“Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var” diyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Enflasyonla mücadele para ve maliye politikası eşgüdümünde daha başarılı olacaktır. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile öngörülebilirlik güçlenecektir. Böylece teknoloji içeriği ve katma değeri yüksek yatırımlar artacaktır.”

YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Yapısal reformlar konusunda etkin ve kararlı adımların atılması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Mesleki eğitim, istihdam politikaları, vergi reformu, yargının operasyonel etkinliğinin artırılması, kurumsal altyapının güçlendirilmesi, şehirlerimizin depreme direncinin artırılması, yeni sanayi havzalarının oluşturulması, kilit teknolojilerin ülkemize kazandırılması, yeşil ve dijital dönüşüme ülkemizin hazırlanması gibi birçok alanda reformlar bizi bekliyor” dedi.

Haberin Devamı

DAHA FAZLA ÜRETİM VE YATIRIM

Rifat Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi siyasi görüşümüz ne olursa olsun, milletimizin kararına saygı duyup, 86 milyon el birliği, akıl birliği ile aydınlık geleceğimize birlik ve beraberlik içinde yürüme zamanıdır. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında ürün ve pazar çeşitliliğinde en üst lige çıktık. Şimdi ikinci yüzyılında daha huzurlu, daha mutlu ve daha müreffeh bir Türkiye için daha çok çalışma zamanı. İş dünyası olarak daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için çalışacağız.”

REFORMLARA ODAKLANMA ZAMANI

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) yaptığı açıklamada da şu ifadelere yer verildi: “Yerel yönetimlere kentlerde tüm vatandaşlarımız için yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, iyi yönetişim ve etkin hizmet sunumuna yönelik çalışmalarında başarılar diliyoruz. Başta afet yönetimi olmak üzere tüm konularda merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında işbirliğinin güçlendiği bir dönem olmasını temenni ediyoruz. Yerel seçimlerin ardından ekonomimizi, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirecek yapısal reformlara hızla odaklanarak daha gelişmiş, saygın, adil ve çevreci Türkiye hedefine ulaşmak üzere elbirliğiyle çalışmalıyız.”

Haberin Devamı

BİRÇOK SORUNLA KALICI MÜCADELE DÖNEMİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de iş dünyası olarak Türkiye’nin bu seçimden sonra uygulanmakta olan ekonomik programa odaklanması gerektiğine inandıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Önümüzde dönem, enflasyon ve yapısal reformların hayata geçirilmesi başta olmak üzere birçok sorunla kalıcı, sürdürülebilir ve rasyonel bir mücadele için çok iyi değerlendirilmelidir. Bu sayede, çevresinde çatışma ve savaşların kol gezdiği Türkiye, daha da güçlenen ekonomisi ve demokrasisiyle güvenli bir liman olmayı sürdürecektir. İş dünyası olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, tüm gücümüzle yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama devam edeceğiz.”

İŞİMİZE ODAKLANACAĞIZ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da şu mesajı paylaştı: “Artık önümüzde seçim gündemini geride bıraktığımız çok önemli bir süreç var. Türk iş dünyası temsilcileri olarak gayemiz; her zaman olduğu gibi ülkemizin kalkınmasına ve refahına katkı sunmak için daha fazla çalışmak, yarınlarımız için daha fazla katma değer üretmek olacak. Bu süreçte, başta enflasyonla mücadele olmak üzere, yapısal reformlar dahil atılacak tüm adımların bir an önce ve kararlılıkla yapılması geleceğimiz için çok önemli.”

TEMPOYU ARTIRMA VAKTİ

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da X hesabından yaptığı açıklamada ekonomiye odaklanılması gerektiği mesajını verdi. Bahçıvan şunları ifade etti: “Ülkemiz bugün Yerel Seçim sürecini örnek bir demokratik kültür ve olgunlukla tamamladı. Muhtelif defalar ifade ettiğim gibi seçimler bir bayrak yarışıdır. Seçim nedeniyle ekonomiye ve bu alandaki reformlara yönelik tempo maalesef arzu edilen seviyede olmadı. Artık çok ivedi bir şekilde ekonomiye ve sorunlara odaklanmak gerekiyor.”

575 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise şunları ifade etti: “İhracat Türkiye ekonomisi için lokomotif rolü üstleniyor. Önümüzde seçimsiz 4 yıllık dönemin en iyi şekilde değerlendirileceğine ve 2028’de mal ihracatında 375 milyar dolar, hizmet ihracatında da 200 milyar dolarlık hedefi yakalayıp geçeceğimize inanıyorum.”

MUAZZAM BİR POTANSİYELİMİZ VAR

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yerel seçimler sonrası mevcut ekonomik programa ve normalleşme adımlarına kararlılıkla devam edilmesi gerektiğini bildirdi. Sabancı, yerel seçimlerin geride kalmasıyla önlerinde 4 yıllık seçimsiz bir dönem bulunduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu kesintisiz dönem enflasyonunu düşürmüş, makro dengelerini kurmuş, sürdürülebilir büyüme yoluna geri dönmeye hazır bir Türkiye ekonomisi için büyük bir fırsattır. Ülke olarak muazzam bir potansiyelimiz var. Bunu gerçeğe dönüştürebilmek için hepimize önemli görevler düşüyor.”