Ekonomi Şimşek hızıyla finansal istikrar vurgusu

Şimşek hızıyla finansal istikrar vurgusu

Paylaş
Şimşek hızıyla finansal istikrar vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı olarak önceki gece atanan Mehmet Şimşek, vakit kaybetmeden dün sabah görevi devraldı ve ilk mesajını da verdi: “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı bir Türkiye ekonomisi özlenen refaha ulaşmamızda önemli olacaktır. Makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, dün sabah bakanlıkta düzenlenen törenle görevi Nureddin Nebati’den devraldı. Bakanlığın Dikmen yerleşkesinde düzenlenen devir teslim töreninde açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, mevcut hükümetin temel hedefinin toplumsal refahı artırmak olduğunu ifade ederek, “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacak” dedi. Görevi Nureddin Nebati’den devralan Mehmet Şimşek, “Küresel zorlukların devam ettiği ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen deprem felaketinin yaşandığı bu dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini büyük bir fedakarlık içinde yürüten sayın bakanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

 

 

KURALA DAYALI ÖNGÖRÜLEBİLİR

Şimşek’in hiç vakit kaybetmeden piyasalara yönelik verdiği ilk mesajda şu ifadeler dikkat çekti: “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır. Küresel zorlukların, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir konjonktürde kurumsal kalite ve kapasitemizi güçlendirerek makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz. Vakit kaybetmeden Orta Vadeli Program (OVP) çalışmalarına başlayacağız.”

 

 

KURUMLAR ARASI KOORDİNASYON

Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesinin ve fiyat istikrarının sağlanmasının temel hedefleri olacağını vurgulayan Mehmet Şimşek, “Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması, ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla Merkez Bankası’na enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır. Bu öncelikler çerçevesinde çalışmalarımızı eşgüdüm içinde ilgili bakanlıklar ve kurumlarımızla güçlü bir koordinasyon sağlayarak yürüteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

DEPREM KONUTLARI HIZLA TAMAMLANACAK

Atama kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda da görev teslim töreni gerçekleşti. Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, görevi törenle Murat Kurum’dan devraldı. Bakan Özhaseki, “Deprem bölgesinde afet konutlarının söz verildiği gibi en kısa sürede bitirilmesini hedefliyoruz. Akabinde de başta İstanbul olmak üzere bütün güzel şehirlerimizi depreme karşı hazırlıklı hale getirip en az sayıda zayiat vereceğimiz ortamın olması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

BAYRAĞI ZİRVEYE TAŞIDI

5 yıl önce görevi Murat Kurum’a devrettiğini hatırlatan Bakan Özhaseki, “5 yıl kadar önce bu odada, bu koltukta, bu makamda değerli kardeşime bu görevi devretmiştim. O gün elimizden geleni yapmanın huzuru içinde ayrılmıştık. Süreç içerisinde de değerli bakanımı hep çalışırken, gayret ederken gördüm. Teslim aldığı bayrağı zirveye doğru taşırken gördük” ifadelerini kullandı. Murat Kurum da, “Devletimiz için vatandaşımız için tüm ekibimizle birlikte gece gündüz çalıştık, ürettik. Ülkemizin refahı için, milletimiz için tüm gayretlerimizi sarf etmeye ve bu manada şehirlerimizi altyapısını üst yapısı geliştirmeye gayret gösterdik” dedi.

Haberin Devamı

GIDA GÜVENLİĞİ VE MAKUL FİYAT MESAJI

Yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, görevi Vahit Kirişci’den devraldı. Yumaklı, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada “Türkiye Yüzyılı ile üretim yüzyılının başladığının altını çizmek istiyorum. Gıda güvenliğinde her türlü tedbiri alırken tüketicinin makul fiyatlarla ulaşmasına yoğunlaşacağız. Tarımı milli güvenliğin parçası olarak değerlendirdik” dedi.

YERLİ OTODAN YERLİ UYDUYA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda devir teslim töreni gerçekleşti. Mustafa Varank görevi törenle Mehmet Fatih Kacır’a devretti. Devir töreninde konuşan Mustafa Varank, “Beraberce Türkiye’ye hizmet etmeye çalıştık. 5 yıl boyunca layıkıyla yerine getirmek için çalıştık. Bu görev ve sorumlulukları bu millete hizmet etme sevdası ile yerine getirince netice alıyorsunuz. Bu görevin sonuna gelmiş olduk. Bu bir takım çalışması. Türkiye’nin otomobilinden imece uydusuna kadar farklı ilklerin olduğu dönemi yaşadık” derken, Fatih Kacır’ın ilk sözleri ise şu oldu: “Bizlere örnek bir bakanlık dönemi geçirdiniz. Sizinle yol arkadaşı olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum Türkiye’nin otomobili sizin döneminizde gerçekleşti. Gökbey bu dönemde gerçekleşti. Organize sanayi bölgelerimizin sayılarını bu dönemde artırdık. Teknofestleri bu dönemde gerçekleştirdik. Çıta çok yüksek bunun bilincindeyiz.”

Haberin Devamı

HEDEF ÜRETİMİ VE TİCARETİ ARTIRMAK

Ticaret Bakanlığı’ndaki devir teslim töreninde Ömer Bolat görevi Mehmet Muş’tan devraldı. 41 yıllık iş hayatında reel sektörde bulunduğunu, sorunları iyi bildiğini belirten Bolat, bu sorunların çözülmesi için elinden geleni yapacağını söyledi. Bolat, “Temel hedefimiz üretimi ve ihracatı artırmak. Bu noktada hizmetler ihracatının da mal hizmetleri kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Aşırı fiyat artışlarını kaldırmaya odaklanacağız. Fiyat istikrarını sağlamak önceliğimizdir, Türkiye Yüzyılı’nda halkımızın refahı için çok çalışacağız” dedi. Bolat ayrıca, bakanlığın ve ekonominin paydaşları olan iş temsilcileri, DEİK, TİM, esnaf odaları, TÜSİAD, MÜSİAD gibi tüm kuruluşlarla birlikte çalışacaklarını söyledi.

Haberin Devamı