Ekonomi Sınırda karbon vergisi için süre daralıyor

Sınırda karbon vergisi için süre daralıyor

Paylaş
Sınırda karbon vergisi için süre daralıyor

Avrupa’daki resesyona rağmen bu yıl ihracatımızı 2022’ye göre yaklaşık yüzde 1 artırıyoruz. Her türlü olumsuzluğa rağmen 2023’ü artıda tamamlamamız önemli. İthalatta ise ihracata göre daha düşük oranlı, binde 5’lik bir artış var. Böylelikle dış ticaret açığımız geçen yıla kıyasla az da olsa geriliyor.

Rakamlar 2023 yılı ihracatımızın 256 milyar, ithalatımızın ise 359 milyar dolar seviyelerinde tamamlanacağını gösteriyor. 1 Ekim itibarı ile demir çelik, çimento, alüminyum ve gübre sektörleri için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) yürürlüğe girdi. Şimdilik sadece raporlama yükümlülüğü var.

Haberin Devamı

2026’DA BAŞLAYACAK

Ama 2026’dan itibaren karbon vergisi ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya kalacağız. Özellikle demir çelik gibi AB’ye yoğun ihracatımız olan sektörlerde düzenlemenin etkilerini fazlasıyla hissedeceğiz. Gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak 2026’dan itibaren her yıl 10 milyonlarca dolar karbon vergisi ödemek durumunda kalacağız.

ZOR GEÇTİ AMA ÜMİTLİYİZ

Resesyon ve daralmaya rağmen; ihracatta gerilemediğimiz, ihracatın ithalatı karşılama oranında az da olsa iyileştiği bir yılı geride bıraktık. 2023 tüm dünya için zor geçti. Ekonomi yönetiminin ihracatı önceleyen yaklaşımı 2024’e daha ümitli bakmamızı sağlıyor.