Ekonomi Sınırlama konuşulurken iş dünyasından yeni talep: Ticari kartta taksit artsın

Sınırlama konuşulurken iş dünyasından yeni talep: Ticari kartta taksit artsın

Paylaş
Sınırlama konuşulurken iş dünyasından yeni talep: Ticari kartta taksit artsın

1.2 trilyonu aşarak rekor kıran bireysel kredi kartı harcamaları ekonomi yönetiminin radarında. Enflasyonla mücadele kapsamında kart limitlerinin sınırlandırılması, asgari ödeme tutarlarının artırılması, kredi kartı faizlerinin yükseltilmesi, taksit sayılarının düşürülmesi gibi formüller tartışılıyor.

Özetle kredi kartlarına yönelik sınırlamalar gündemde. Bu konuda yapılabilecek olası düzenlemelerle ilgili iş dünyasından da farklı görüşler dile getiriliyor. Bu konuda son olarak Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’dan bir açıklama geldi. Baran, bireysel kredi kartları ile ticari kredi kartlarının ayrı değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

ÇEKLERİN YERİNİ ALDI

İş dünyasının finansman kaynağı olarak vadeli çeki kullandığını ancak zaman içerisinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle çekin itibarının azaldığını ve kullanımının gerilediğini bildiren Baran, şöyle devam etti: “Piyasalarda çekin yerini ticari kredi kartları aldı. Ticari kredi kartları şirketlere sürdürülebilir ve vadeli finansman imkanı sağlarken, ödeme zincirinde ve ticari hayatın sürdürülebilirliğinde kritik önem taşıyor. Güvenilirliği konusunda şüphe oluşturmadığı için de herkes tarafından kabul ediliyor. Ticari kredi kartlarının bireysel kredi kartlarından ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılması, üretime ve ticarete olumlu yansıyacaktır.”

Haberin Devamı

TÜKETİM DEĞİL ÜRETİM KAYNAKLI ARTIŞ SÖZ KONUSU

Baran, inşaat malzemeleri sektöründe artan talep ve kredi kartı harcamalarındaki artışın tüketimden değil, inşaat üretiminden kaynaklandığına dikkat çekti. İnşaat malzemelerini temin etmenin güçleştiğini kaydeden Baran, “Ülkece yaşadığımız büyük felaketin ardından deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak üzere başlayan inşaat ve kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle inşaat malzemelerine olan talep arttı. İnşaat malzemelerini temin etmek güçleşti. Bu süreçte nakit kullanmak neredeyse mümkün değil. Geriye tek çare ticari kredi kartı kullanımı kalıyor. İnşaat malzemeleri sektöründe ticari karta taksit uygulamasının devamı elzem” diye konuştu.

5.3 TRİLYONA DAYANAN İŞLEM HACMİ VAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 9 Şubat itibariyle yayınladığı verilere göre bireysel TL kredi kartıyla yapılan harcamalar 1 trilyon 248 milyar liraya çıkarken, TL ticari kredi artıyla yapılan harcamalar ise 5.3 trilyon lira seviyesinde bulunuyor. Ticari kredi kartıyla yapılan harcamalar tam 1 yıl önce 3.8 trilyon lira seviyesindeydi.