Ekonomi Sıra motosiklet fiyatlarında

Sıra motosiklet fiyatlarında

Paylaş
Sıra motosiklet fiyatlarında

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ağustos itibarıyla aldıkları önlemle 6 ayda bulunamayan sıfır otoların 6 saatte teslim edilir hale geldiğini söyledi. Bolat, tıpkı otomotiv sektöründe olduğu gibi motosiklet sektöründe yaşanan fiyat artışlarına ilişkin de bir çalışma yapılacağını söyledi.

Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz ağustos ayından beri otomobil piyasasında yaşanan suni fiyat artışlarına ve arz-talep dengesizliklerine karşı sert önlemleri devreye almıştı. Önce sıfır aracın satılabilmesi için ‘6 ay 6 bin kilometre’ sırlaması getirildi. Ardından fahiş fiyat artışına neden olan ilanlara çekidüzen verildi. Otomobil bayilerine yönelik denetimler arttı ve AVM otoparkları gibi alanlarda stoklanan otomobiller tek tek ortaya çıkarıldı. Tabi caydırıcı para cezaları da devamında geldi.

Haberin Devamı

BAŞIBOŞLUĞA GEÇİT VERİLMİYOR

Gelinen noktada otomobil sektöründe denge sağlandı. Araç bulunurluğu ile ilgili sorunlar da ortadan kalktı. Artık, piyasada talep fazlası değil arz fazlası var. Bu nedenle otomotiv firmaları da kampanya üzerine kampanya yapmaya devam ediyor. İstanbul’da gazetecilerle sohbet toplantısı gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, başta otomotiv sektörü olmak üzere, anormal fiyat yükselmesi görülen tüm sektörlerde denetimlerini sürdürdüklerini ve başıboşluğa izin vermediklerini söyledi.

ARTIK 6 SAATTE TESLİM EDİLİYOR

Bakan Bolat şöyle devam etti: “Kredilerin de yüksek faiz nedeniyle gerilemesi nedeniyle 15 Ağustos itibarıyla otomotiv sektörüne bir düzen, intizam gelmeye başladı. Otomotivde ekstra neredeyse 14 milyar dolarlık bu yıla mahsus artış vardı ithalatta, bunda yavaşlama başladı. Otomotiv piyasası çok büyük ölçüde düzene girdi, 6 ayda bulunamayan sıfır oto, 6 saatte teslim edilir hale geldi. Gayrimenkul fiyatlarında da ciddi düşüşler var, orada da bir düzen oluştu.”

Haberin Devamı

İKİ TEKERDE SATIŞLAR KATLANIYOR

Tıpkı otomotiv sektöründe olduğu gibi motosiklet sektöründe yaşanan fiyat artışlarına ilişkin görüşleri sorulan Bolat, bununla ilgili de yoğun denetimler yaptıklarını söyledi. Bu alanda da bir çalışma yapılacağını belirten Bolat, çok yakında orada da düzenin ve fiyat düşüşünün sağlanacağını söyledi. Türkiye’de trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 4.7 milyona ulaştı. Bu sayı 2026’da 3 milyon, 2021’de 3.7 milyon, 2022’de 4.1 milyondu. Satışların yükselmesinde hem otomobil fiyatlarının artması ve ulaşım kolaylığı sağlaması etkili.

İHRACATÇIYA DESTEK ARTIYOR

İhracat rakamlarında yaşanacak artışlara, hedeflere ve ihracatçıya verilmesi planlanan desteklere değinen Bolat, katma değerli ve teknoloji seviyesi yüksek ürünlerin ihracatına Eximbank ile birlikte özel kredi programı hazırlandığını söyledi. Bolat, şöyle devam etti: “Yüksek teknolojili ürün ihracatı yapan firmalara özel kredi programları hazırlıyoruz. Yeşil dönüşümle alakalı çalışma yapan ihracatçılarımıza da hem Eximbank hem de Geliştirme AŞ (İGE) büyük destek paketleri hazırlıyor. konuyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile görüşüyoruz, oradan onay çıktığında bu şirketlerin finans problemi kalmayacak.”

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ ARAÇ DÜZENLEMELERİ TÜKETİCİYİ KORUMAK İÇİN

Elektrikli araçlarla ilgili son iki haftada hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahı güncellemesi yapılmış hem de ithalatla ilgili bazı önlemler alınmıştı. Bolat bu konuya da değinerek şunları söyledi: “Bazı ithalatçı firmaların dış ülkelerden Türkiye pazarına da Avrupa pazarına da yoğun açılım gösterdiğini gözlemliyoruz. Tüketicilerimiz zarar görmesin anlamında bu hafta içinde önemli bir yönetmelik çıkardık, elektrikli araçlarda servis açma, yeterli teknik personel ve ekipman bulundurma, çağrı merkezleri kurma noktasında. Buna uymayanların pazara girmesine kısıtlama olacak. Bütün tedbirlerimizi hem AB mevzuatına uyum çerçevesinde hem de tüketicilerimizin zarar görmemesi adına yaptık, bundan sonra da yapmaktan çekinmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

GÜMRÜK BIRLİĞİ GÜNCELLEMESİ

Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda son gelişmeleri de değerlendiren Bakan Bolat, mevkidaşları ile yaptıkları görüşmelerde yapıcı ve olumlu diyaloğun görüldüğünü söyledi. Bolat, şu bilgileri verdi: “Şu an da öncelikli hedefimiz, AB ile yatırım, ticaret, tedarik, lojistik, enerji gibi sektörlerde ülkemize daha fazla yatırım çekmek, ülkemiz sanayicileri için daha fazla pazar imkanı açmak, var olan bazı güçlükleri de ortadan kaldırmak. Gümrük Birliği 1 ay sonra 28 yılı tamamlamış oluyor. 28 yıl içinde dünya, sektörler, üretim modelleri çok değişti. Bu noktada Gümrük Birliği’ni hizmetler sektörüne, e-ticaret sektörlerine genişletmek ve bu konularda müzakerelere hazır olduğumuzu ilettik. Karşıdan da benzeri olumlu yaklaşım gördük.”

HAZIR BETON VE ÇİMENTO FİYATLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Hazır beton ve çimento sektöründe de şikayetler bulunduğunu aktaran Bolat, şunları söyledi: “Özellikle deprem bölgesinde şikayetler vardı, oradaki üretici ve satıcı firmalarla da toplantılar yaptık. En son birkaç hafta önceki toplantımız sonunda orada da ilkbahara kadar zam yapılmayacağı, en az yüzde 5 indirim yapılacağı yönünde taahhütte bulunuldu. Bunu takip ediyoruz. Deprem bölgesinde çimento ve hazır beton fiyatlarında ciddi bir geriye gidiş oldu.”

Haberin Devamı

İNDİRİM ÇAĞRISI ENFLASYONA KARŞI DALGAKIRAN ETKİSİ YAPTI

Cumhuriyet’in 100. yılında yaptıkları indirim çağrısına dikkat çeken Bolat, “Bunun sonucunu görüyoruz. Enflasyon artış oranında nispi olarak aşağı doğru eğilim var. Bu çalışmalarımızın, sürekli yukarı yönlü devam eden fiyatlama davranışlarını kırmak anlamında bir dalgakıran etkisi oldu. Bu dalgakıran etkisiyle şu an piyasada hem ürün anlamında bolluk var, hem de tüketicilerimizde fiyatların düşeceğine inanç oluştu. Bu mücadele devam edecek. Hemen her sektörde, her üründe bu çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.