Ekonomi Şirket evliliklerinde yabancı rüzgarı

Şirket evliliklerinde yabancı rüzgarı

Paylaş
Şirket evliliklerinde yabancı rüzgarı

Deloitte Türkiye, 2023 yılının birleşme ve satın alma işlemleri raporunu açıkladı.

Rapora göre, ekonomik ve jeopolitik zorlukların gölgesinde frene basan küresel birleşme ve satın alma piyasasına paralel olarak, Türkiye’de de işlem hacmi daraldı. 2023 yılında Türkiye pazarında, 403 işlemle 8 milyar dolarlık toplam birleşme ve satın alma hacmi gerçekleşti. İşlem hacmi ve işlem sayısı sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 3 düşüş gösterdi.

Haberin Devamı

GEÇMİŞ YILLARI ARATMADI

Türkiye’de son 3 yıldır istikrarlı bir ivme kazanan birleşme ve satın alma piyasasında toplam işlem hacminde yaşanan yüzde 30 küçülmeye rağmen yabancı yatırımcılar 96 adet işlem ve 5.2 milyar dolarlık hacimle geçmiş yıllara benzer seviyede bir ilgiyi korudular. Tarihsel trendin aksine milyar dolarlık işlemin bulunmadığı 2023’te, büyük işlemlerin sayısı azaldı. Yılın işlem değeri açıklanan en büyük işlemlerinin çoğunu yabancı yatırımcılar gerçekleştirdi.

ZOR YILDA AYAKTA TUTTU

Yabancılar tarafından gerçekleştirilen işlemler arasında Getir (500 milyon dolar); Tofaş-Stellantis (445 milyon dolar); Tatneft-Aytemiz (336 milyon dolar) yer aldı. Rapora göre, yabancı yatırımcıların ilgisi ve orta ölçekli işlemler pazarındaki hareketlilik, birleşme ve satın almalar piyasasını zor bir yılda ayakta tuttu. Buna karşılık Türk yatırımcıların gerçekleştirdiği işlemlerin toplam değeri yüzde 52’lik önemli bir düşüşle 2.8 milyar dolara geriledi. Değerdeki düşüşe rağmen Türk yatırımcıların toplam işlem sayısı hemen hemen aynı kaldı.

Haberin Devamı

2024 DAHA POZİTİF

Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Özlem Ulaş, 2023’teki zorlu koşullara rağmen yabancı stratejik yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgilerini kaybetmediğini belirterek, “Avrupa, ABD ve Körfez Bölgesi’nden yatırımcılar yaptıkları orta ölçekli stratejik satın almalar ile Türkiye pazarının önemli fırsatlar sunduğunu teyit ettiler. 2024 için bu yıla kıyasla daha pozitif bir beklenti içine girebiliriz” dedi.

HANGİ SEKTÖRLER TREND OLDU?

Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Direktörü Duygu Doğançay da sektörel yatırım trendlerini şöyle açıkladı: “Enerji sektöründe, mikro mobilite, depolama ve enerji dönüşümü, sürdürülebilirlik gibi temalara odaklı işlemlerle, yenilenebilir enerji etrafında dinamik bir ekosistem oluşmaya başladı. İnternet ve mobil hizmetler, oyun, e-ticaret ve teknoloji, girişim sermayesi ve melek yatırımcılar için halen en cazip sektörler. Yapay zekâ ve ödeme sistemleri alanında ortaya çıkan yeni temalar, yatırımcıların bu alana ilgisini de artırdı.”

Haberin Devamı