Ekonomi Şirketler 2024'te tek zam planlıyor

Şirketler 2024'te tek zam planlıyor

Paylaş
Şirketler 2024'te tek zam planlıyor

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), yeni yıl yaklaşırken iş dünyasının sıcak gündemi olan ücret artış ve yan haklar trendlerinin konuşulduğu bir webinar düzenledi.

Son iki yılda enflasyon baskısı ile asgari ücrete ocak ve temmuzda iki kez zam yapılmış, şirketler de yılda en az iki kez zam yapmaya yönelmişti. Bu yıl asgari ücrete tek zam sinyali verilmesi sonrasında şirketlerden de bu yönde açıklamalar geliyor. 2023’te şirketlerin yüzde 67’si çift zam yaparken, 2024’te bu oran yarı yarıya düşerek yüzde 33 olarak ifade ediliyor.

Haberin Devamı

İKI ARTIŞ YAPILDI

Moderatörlüğünü 100sClub Kurucu Ortağı Burcu Erol’un üstlendiği ‘Ücret Artışları ve Yan Haklardaki Trendler’ başlıklı webinarda konuşan MERCER Türkiye ve Doğu Akdeniz CEO’su Dinçer Güleyin, trendleri geçmiş yıllar ile kıyaslayarak, şu bilgileri verdi: “Şirketlerin 2022’de yüzde 63’ü, 2023’te ise yüzde 67’si yılda iki kere çalışan ücretlerine zam yaptı. Yıl içinde üç veya daha çok kez zam yapanların oranı 2022’de yüzde 34, 2023’te ise yüzde 26 idi.”

YÜZDE 59’U ‘BİR KEZ’ DEDİ

Güleyin, şirketlerin 2024 planlarını ise şöyle anlattı: “2024’e bakıldığında ise şirketlerin yüzde 59’unun yıl içerisinde bir kez zam yapmayı, yüzde 33’ünün iki kez, yüzde 8’inin ise üç kez veya üzerinde ücret artışı yapmayı planladığını görüyoruz. Elbette bu oranlar bugünden bakılınca görülen değerler. Şirketlerin yüzde 79’u 2024’ün Ocak ayında zam yapmayı planlıyor. Bu, 2023 ile aynı. 2023’te ikinci veya üçüncü zam için yüzde 78 oranında şirket temmuz ayını değerlendirirken, bu oran 2024’te yüzde 32’ye düşmüş durumda.”

Haberin Devamı

TOPLU SÖZLEŞMELER ASGARİ ÜCRETİ BEKLİYOR

Mehmet Koçak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koçak ise şunları söyledi: “Ocak ayında başlayacak toplu iş sözleşmeleri için henüz daha sendikalardan toplu iş sözleşmesi teklifi gelmedi. Çünkü taban ücret olan asgari ücrete yapılacak zam oranını bekleniyor. Eğer toplu iş sözleşmesinin olduğu kurumda asgari ücrete bağlı bir sistem varsa pek sorun yaşanmıyor. Yeni yapılacak toplu iş sözleşmelerinde de sendikalar şu anda oran açıklandıktan sonra görüşmelerini başlatmaya hazırlanıyorlar.” Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Aralık itibarıyla görüşmelere başlayacak.

KARTLARLA SADECE YEMEK ALINABİLECEK DÜZENLEME YAPILIYOR

Mehmet Koçak, yemek kartlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapıldığını duyurdu. Koçak, “SGK, yemek kartları ile yemek harici alışveriş yapıldığı tespit edilirse işletmelere fark matrahları çıkaracak. Marketten yiyecek alabilmek mümkün ama yemek harici kalemlerde alışverişin yapılamayacağı bir düzenleme bekleniyor. Devletin gelir kaybının azaltılması açısından da faydası olacak bir uygulama olacak bu” diye konuştu.

Haberin Devamı