Ekonomi Son 1 yıllık ihracat 6.6 milyar dolar oldu

Son 1 yıllık ihracat 6.6 milyar dolar oldu

Paylaş
Son 1 yıllık ihracat 6.6 milyar dolar oldu

Türkiye’de tarım ihracatının zirvesindeki Ege İhracatçı Birlikleri, son bir yıllık dönemde tarım ihracatını yüzde 17 artışla 6.6 milyar dolara taşıdı.

Türk tarımını 24-27 Kasım’da yaklaşık 40 ülkeden 500’e yakın firmanın katıldığı 9’uncu İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo Fuarı’nda tanıtan Ege İhracatçı Birlikleri, Fuara 36 metrekarelik info stantla katılım sağladı.

Haberin Devamı

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin 7 tanesinin tarım ürünleri ihracatçılarının kümelenmesi olduğunu söyleyen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, “Ege Bölgesi, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini tek başına gerçekleştiriyor. Su ürünleri, kuru üzüm, kuru incir, zeytin, zeytinyağı, meyve sebze mamulleri, baharatlar, odundışı orman ürünlerinde Türkiye’nin ihracat lideriyiz. 168 ülkeye gerçekleştirdiğimiz tarım ihracatımızda Almanya, ABD ve Birleşik Krallık ilk üçte yer alıyor. Helal Expo, MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ülkeleri ile dış ticaretimizi artırmada kilit bir rol üstleniyor. 7 tarım birliğimizle Helal Expo Fuarı’na ikinci kez katılıyoruz” diye konuştu. Girit, Ege Bölgesi’nin organik üretim ve ihracatta, sürdürülebilirlikte öncü olduğunu vurgulayarak, EİB’nin bünyesindeki 6 tarım birliğinin Sürdürülebilirlik UR-GE projesine başladığını açıkladı.

Haberin Devamı

TARIMLA BÜYÜDÜ

2022’de Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) kanalıyla yapılan ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 12’lik artışla 16.3 milyar dolardan 18.3 milyar dolara yükseldi. Tarım sektörü, 6 milyar 727 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 37’lik payla ikinci sırada yer aldı. Tarım sektörü, bir önceki yıla göre yüzde 18’lik artışla ihracatını en fazla artıran sektör oldu. Tarım sektörü ihracatının 4.2 milyar doları bitkisel ürünlerden karşılandı. Bitkisel ürünlerde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mamulleri yüzde 47’lik artışla 1 milyar 1 milyon dolar oldu. Böylelikle bu alanda ihracat ilk kez 1 milyar doları aştı. Yaş meyve sebze ve mamulleri 1.2 milyar dolar, kuru meyve 852 milyon dolar, tütün 773 milyon dolarlık katkı sundu. Zeytin ve zeytinyağı ihracatı da yüzde 80’lik yükselişle 336.4 milyon doları gördü. Su ürünleri ve hayvancılık mamulleri ihracatı yüzde 23’lük artışla 1.6 milyar dolara yükseldi. Ağaç ve orman ürünleri de 866 milyon dolar döviz getirisi sağladı.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN

EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, geçen yıl gıda hem de tarımsal üretimde iyi bir yıl yaşandığını söyledi. Türkiye’nin tarım ihracatının 34 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Işık, Ege’nin üretimde dünya lideri olduğu tarım ürünleri, yüksek balık üretiminin yanı sıra organik ürün ve katma değerli ürün haline gelmiş mamullerin öne çıktığını dile getirdi. Işık, 500 milyon dolarlık organik ürün ve mamul ihracatının yüzde 75’inin Ege’den sağlandığını belirterek, Ege’nin organik üretim gücü ve katma değerli ürün kabiliyetinin tarım ihracatında önemli yere sahip olduğunu söyledi. Almanya’nın organik tarım oranını artırma hedefini koyduğuna dikkati çeken Işık, Türkiye’nin de hem toprakların korunması, tarımın sürdürülebilirliği hem de sağlık açısından organik tarım oranını artırması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

MANİSALI ÇİFTÇİYE YENİ DESTEKLER GELİYOR

Manisa Büyükşehir Belediyesi; 17 ilçesinin tamamında uygulamaya koyduğu hayvancılıktan seracılığa, meyvecilikten arıcılığa kadar her alanda yaptığı projeler ile Manisalı üreticileri yalnız bırakmıyor. Manisa’nın tarımsal gelişimi için yapılan yatırımlar hakkında açıklamada bulunan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Şehrimizde kırsal kalkınmayı ve üretimi desteklemek için çok sayıda proje ürettik ve üretmeye devam ediyoruz. Bizler, çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞVURULAR BAŞLADI

Büyükşehir’in 38 farklı kalemde yaptığı tarımsal destek çalışmaları son olarak; ‘Tarım Makineleri Parkı Projesi’ kapsamında gerçekleşen makine destekleri, ‘Meyve Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi’ ve kimyevi gübre destekleri ile devam ediyor. 2024 üretim sezonu içinde Şubat ayının ilk günlerinde teslimatı gerçekleştirilecek olan kimyevi gübre desteğinin başvuruları Aralık ayı itibarı ile başladı. Yeni proje kapsamında başvurulara göre bin tonun üzerinde destek sağlanması hedefleniyor. Yakın zamanda il genelinde uygulamaya konulması planlanan ‘Büyükbaş Hayvanlarda Sağım Hijyeni’, ‘Arıcılarımıza Kovan Desteği”, sulama kooperatiflerine PVC boru desteği ve kadın kooperatiflerine makine-ekipman desteği ile üretimin her alanındaki yatırımlar devam edecek.

Haberin Devamı

BİNLERCE FİDAN DAĞITILDI

‘Meyve Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi’ kapsamında ise yüzde 75 hibe destekli olarak il genelinde Manisalı üreticilere fidan dağıtımları başladı. Başvuru yapan Manisalı çiftçilere; 95 bin 900 adet zeytin, 12 bin 510 adet ceviz, 4 bin 500 adet İncir ve 3 bin 500 adet Trabzon hurması (cennet elması) olmak üzere toplam 116 bin 510 adet fidanın dağıtılacağı projenin ilk teslim töreni Gördes’te düzenlendi. Bugüne kadar Gördes, Akhisar, Demirci ve Köprübaşı’nda olmak üzere 48 bin 600 adet fidan teslimi gerçekleşti.

EFELER’İN KADIN EMEKÇİLERİNE BAŞKAN ATAY’DAN ARMAĞAN

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, hayata geçirdiği çok sayıda proje ile üretimi desteklemeye ve kadın üreticilerin yaşamına dokunmaya devam ediyor. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, sadece kadın emekçilerin çalıştığı ve belediyeye ait tarım arazilerinde üretilen kente özgü yöresel tarım ürünlerinin işlendiği %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nı 2022 Mart’ta hizmete açtı. Otomasyondan paketlemeye, barkotlamadan yönetim kademesine kadar üretimin her aşamasında kadınların istihdam edildiği %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası, Tepecik Mahallesi’nde bin 200 metrekarelik alan üzerine kuruldu. 200’den fazla kadın işçinin istihdam edildiği çok amaçlı gıda üretim fabrikasında; enginar, kekik, şevketibostan gibi kentin yöresel ürünlerin yanı sıra deniz bölürcesi, deniz fasulyesi, erişte gibi birçok ürün de fabrikanın geniş üretim yelpazesinde bulunuyor. Efeler’in fabrikasında; salça ve turşu başta olmak üzere çeşitli konserve gıdalar da üretiliyor. Efeler’in tarım ürünleri Efelerli kadınların ellerinde şekillenerek katma değer kazanıyor.

EFE BAKKAL RAFLARINDA

Efeler Belediyesi’nin tarım arazilerinde özenle yetiştirildikten sonra hasadı yapılan ve %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda hijyenik koşullarda işlendikten sonra tüketime hazır hale getirilen ürünler; sağlıklı ve güvenli gıdaya herkesin ulaşabilmesi için belediyeye bağlı ‘Efe Bakkal’ların raflarında uygun fiyatlı olarak halka sunuluyor. Efeler’in verimli topraklarında yetiştirilen mahsuller, Türkiye’nin sınırları dışına taşınmak, yurt içinden ve yurt dışından tüketicilerle buluşturulmak için belediyenin www.efelerpazari.com adresli internet sitesinden çevrimiçi satışa sunuluyor.