Ekonomi Son dakika: FED faiz kararı açıklandı! Amerika Merkez Bankası (FED) faiz kararı ne oldu?

Son dakika: FED faiz kararı açıklandı! Amerika Merkez Bankası (FED) faiz kararı ne oldu?

Paylaş
Son dakika: FED faiz kararı açıklandı! Amerika Merkez Bankası (FED) faiz kararı ne oldu?

FED faiz kararı için kritik gün geldi. ABD Merkez Bankası toplantı takvimine göre yılın 7. PPK toplantısı 1-2 Kasım tarihlerinde gerçekleşiyor. Her dönem olduğu gibi ikinci günün sonunda kurulun aldığı politika faizi kararı kamuoyu ile paylaşıldı. Peki, FED faiz kararı açıklandı mı? ABD Merkez Bankası FED faiz kararı ne olur? Faiz artırırsa dolar ve altın yükselir mi düşer mi? İşte detaylar…

Kasım ayı Fed toplantısı sona erdi. Piyasaların merakla beklediği Fed faiz kararı ve faiz karar metni yayımlandı. Buna göre Fed politika faizi için 75 baz puan artırıma gitti. Fed kararı sonrası Başkan Jerome Powell'ın vereceği mesajlar gelecek dönemin para politikasına ilişkin mesajlar içerdiği için ekonomistlerin gündeminde yer aldı.

Haberin Devamı

SON DAKİKA: KASIM AYI FED FAİZ KARARI AÇIKLANDI...

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklentilere paralel 75 baz puan artırdı. Banka fonlama faiz aralığını böylece yüzde 3,75-4,00 aralığına çekmiş oldu. Fed, Haziran, Temmuz ve Eylül ayı toplantısında da faizi 75 baz baz puan artırdı.

FED FAİZ BEKLENTİSİ DOĞRULTUSUNDA KARAR VERDİ

Reuters tarafından düzenlenen piyasa anketine katılan ekonomistler arasında, 2022 yılı içerisinde resesyon bekleyenlerin oranı %45'ten %65'e çıktı.

Yine ankete katılan 90 ekonomistten 86'sı merkez bankası yetkililerinin faizleri 75 baz puan artırarak %3.75-%4.00 aralığına yükselteceğini öngördü. 75 baz puan faiz artırımı bekleyen analistlerin oranının oldukça yüksek olduğu görüldü. Fed piyasa öngörüsü doğrultusunda Kasım faiz kararını verdi.

FED FAİZ KARARI SONRASI SİNYALİ VERDİ

Kasım ayı Fed kararı ile faiz 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Faiz karar metninde enflasyonu baskılamak için başlatılan agresif sıkı para politikasının son aşamasına girdiği yönünde bir işaret dikkat çekti. Karar metninde devam eden faiz artışlarına zaman içinde yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönmek için yeteri kadar sıkılaştırıcı bir seviye adına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

KARAR METNİNDE İL KEZ YER ALAN İFADE: EKONOMİK AKTİVİTEYİ DİKKATE ALACAĞIZ

Karar metnine yeni giren ifade de Fed, hedef aralığındaki gelecek faiz artışlarının hızını belirmede Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) para politikasındaki birikimli sıkılaşmayı, para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde yarattığı etkiyi ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacağı belirtti.

Karar oybirliği ile alınırken, Fed yetkililerinin enflasyonla mücadeleye sıkı sıkıya bağlı olduğunu bununla birlikte sıkılaşmanın yarattığı etkiyi görmezden gelmediklerine işaret etti.

Faiz karar metnindeki ifadeler 75 baz puan gibi Fed'in agresif faiz artırımları konusunda artık sona yaklaştığına işaret etti. Ekonomistler bundan sonraki toplantılarda 50 veya 25 baz puan faiz artırımlarının olmasının güçlendiğini ifade etti.

PİYASALARIN İLK TEPKİSİ NE OLDU?

Kasım 2022 Fed faiz kararı sonrası Dolar/TL'de sakin seyir sürerken, altın fiyatları ve hisse senetlerinde yukarı yönlü hareketler görüldü.
Ons altın fiyatı yüzde 1'in üzerinde değer kazanırken, buradan esen rüzgarın etkisiyle güne 982 TL'den başlayan gram altın TL fiyatı 1.000 sınırına kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Küresel hisse senedi piyasalarında ABD hisse senetleri öncülüğünde faiz kararı sonrası alımlar güçlendi.

EYLÜL AYI FED FAİZ KARARI NE OLDU?

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizini Eylül ayında 75 baz puan artırarak yüzde 3-3.25 aralığına çekmişti.

FED SON 4 TOPLANTIDA TOPLAM 300 BAZ PUAN FAİZ ARTIRDI

Fed geçtiğimiz ay 75 baz puan faiz artırımı gerçekleştirerek üst üste dördüncü kez bu denli sert bir adım atmış oldu. Fed'in bu adımları 1980'lerin başından bu yana yapılan en sıkı para politikası adımları olarak dikkat çekiyor.

Geçen ay faiz karar metninde Fed'in enflasyon risklerine karşı yüksek derecede dikkatli olduğu mesajı tekrarlandı.

FAİZ ARTIRIMLARINA RAĞMEN ENFLASYON HIZ KESMEDİ

ABD'de Fed'in tüm faiz artırımlarına rağmen Eylül ayı enflasyonu yüzde 0,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken yıllık enflasyon yüzde 8,2 olarak açıklandı. ABD'de Ağustos'ta yüzde 0,1 artan TÜFE'nin eylülde yüzde 0,2 yükselmesi, endeksteki yıllık artışın ise yüzde 8,3'ten yüzde 8,1'e gerilemesi bekleniyordu.

Haberin Devamı

"RESESYON OLUP OLMAYACAĞINI BİLMİYORUZ'

Geçtiğimiz Fed toplantısı sonrası Jerome Powell'ın şu ifadeleri dikkat çekmişti:

"Hiç kimse Fed politika patikasının resesyona yol açıp açmayacağını bilmiyor. Yumuşak inişi başarırken fiyat istikrarını yeniden tesis etmek zorlu olacak."

DÖVİZ KURLARI FED FAİZ KARARI ÖNCESİ NE KADAR OLDU?

Güne 18,57 TL seviyesinden başlayan Dolar/TL Fed faiz kararı öncesi sıkışık bantta sakin seyir izliyor. Dolar/TL gün içi en yüksek 18,64, en düşük ise 18,53 TL seviyesini gördü.

Güne 18,36 TL seviyesinden başlayan Euro/TL Fed faiz kararı öncesi sakin seyir izliyor. Euro/TL gün içi en yüksek 18,46, en düşük ise 18,29 TL seviyesini gördü.

ALTIN FİYATLARI FED KARARI ÖNCESİ YÖN ARADI

Ons altın 1.650 dolar bandında yatay görünüm sergiliyor. Dolar/TL ve ons tarafındaki fiyatlamalardan etkilenen gram altın TL fiyatı ise yatay pozitif görünüm izliyor. Güne 984,41 TL'den giriş yapan gram altın fiyatı, gün içi en yüksek 993,11 TL en düşük ise 982,49 TL seviyesini gördü.

RESESYON MU ENFLASYON MU?

Fed enflasyonu baskılamak için önce varlık alımlarını sonlandırdı. Ardından 25, 50 ve 3 kez üst üste 75 baz puan olmak üzere kademe kademe sertleşen 5 faiz artırımına gitti. Ancak enflasyondaki yükseliş hız kaybetmedi. Resesyon ve enflasyon arasında sıkışan Fed'in bu dönemde vereceği faiz kararı 2022 yılının en kritik kararı olacak.

Haberin Devamı

Ekonomistler Fed'in giderek sertleşen faiz adımlarını zaten yavaşlayan ABD ekonomi için resesyon riskini artıran başlıca unsur olarak açıkladı.