Ekonomi Son dakika! Trump kararını verdi! Gümrük vergileri yükseltiliyor

Son dakika! Trump kararını verdi! Gümrük vergileri yükseltiliyor

Paylaş
Son dakika! Trump kararını verdi! Gümrük vergileri yükseltiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, fikrini değiştirmesine yönelik onca çağrıya rağmen, ülkesinin en yakın müttefiklerini yüksek gümrük vergileriyle vurdu. AB Komisyonu Başkanı Juncker'dan son dakika açıklaması geldi! Juncker “Bu karardan endişe duyuyorum. Bu açık ve basit bir şekilde korumacı politikadır. Bu dünya ticareti için kötü bir gündür. ABD bize DTÖ uzlaşmazlıkları giderme mahkemesi ve ABD ürünlerine ilave gümrük vergileri uygulamaktan başka seçenek bırakmıyor" dedi.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Meksika'ya karşı çelik ve alüminyum ithalatında yüksek gümrük vergilerinin bu geceyarısından itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Ross, bundan böyle AB, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 vergi uygulanacağını belirtti.

Oysa ABD ile kuzey komşusu Kanada ve güney komşusu Meksika arasında can damarı niteliğinde yaşamsal önemde pek çok ilişki var. AB üyesi ülkelerin birçoğu da aynı zamanda NATO müttefiki. Trump'ın bu inadının, Amerika kıtasını karıştırmanın ötesinde Trans Atlantik ittifakına onarılması zor zararlar vereceği yorumları yapılıyor.

AB'DEN İLK TEPKİ

ABD'nin ek gümrük vergisi kararına tepki gösteren AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Bu dünya ticareti için kötü bir gündür. ABD bize DTÖ uzlaşmazlıkları giderme mahkemesi ve ABD ürünlerine ilave gümrük vergileri uygulamaktan başka seçenek bırakmıyor."

Haberin Devamı

TİCARET SAVAŞI

ABD'nin en yakın müttefiklerini vurarak ticaret savaşlarını başlatmasına kaçınılmaz gözüyle bakılıyor. Dünya tarihinde ticaret savaşlarını büyük güçler arası savaşların takip ettiği bir eğilim gözlemlemek mümkün.

Daha önce Trump yüksek ek gümrük vergisi kararına gelen tepkiler üzerine AB ve diğer bazı ülkeler için muafiyet süresi tanımıştı. Sürenin dolacağı bu geceyarısının öncesinde muafiyetin uzatılmayacağı Ross tarafından açıklandı.