Ekonomi Sosyal ödemeler zamlı yatıyor

Sosyal ödemeler zamlı yatıyor

Paylaş
Sosyal ödemeler zamlı yatıyor

Memur maaşlarına yapılan artışlar milyonlarca muhtaç kişiye yapılan sosyal yardımların tutarını da tayin ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yeni tutarlarla ilgili dün bir açıklama yaptı.

Sosyal yardım ödemelerinde yapılan artışlarla birlikte yaşlı aylığının (65 yaş aylığı) 1.536 liradan 1.997 liraya yükseldiğini belirten Bakan Yanık, “Diğer yandan yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1.226 liradan 1.594 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 1.840 liradan 2 bin 392 liraya çıktı” dedi.

Haberin Devamı

560 BİN KİŞİYE EVDE BAKIM PARASI

Aylık ortalama 560 bin engelli vatandaşa Evde Bakım Yardımı yapıldığının altını çizen Bakan Yanık, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için Evde Bakım Yardımı’nın 3 bin 336 liradan 4 bin 336 liraya çıktığını kaydetti. Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde hiç kimseyi arkada bırakmayan toplum vizyonu ile hareket ettiklerini belirten Bakan Yanık, bu kapsamda 2022 yılı içerisinde toplam 18 milyar lira Evde Bakım Yardımı’nda bulunduklarını bildirdi. Bakan Yanık, 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığının da 1.226 liradan 1.594 liraya yükseldiğini söyledi.

ÇOCUK BAŞINA VERİLİYOR

Çocukların, öncelikle aile yanında desteklenmesi ilkesini esas aldıklarını vurgulayan Bakan Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocukları için Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti sunduklarını kaydetti. Bu kapsamda Bakan Yanık, “SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 2 bin 337 liradan 3 bin 38 liraya yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 3 bin 644 liradan 4 bin 853 liraya çıkarıldı” dedi.

Haberin Devamı

FARKLI MODELLER DEVREDE

Uygulanan sosyal hizmet modelleri ile düşük gelirli birey ve ailelerin ihtiyaçlar doğrultusunda desteklendiğini vurgulayan Bakan Yanık, şunları söyledi: “Dezavantajlı durumdaki bireyleri çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleri ile destekliyoruz. Yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini artışlı bir şekilde hak sahiplerinin hesaplarına yatıracağız.”