Ekonomi SSK ve Bağkur emeklisinin zam farkı göründü

SSK ve Bağkur emeklisinin zam farkı göründü

Paylaş
SSK ve Bağkur emeklisinin zam farkı göründü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak’ta yüzde 64.77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti.

Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yüzde 15 toplu sözleşme zammı ile birlikte yüzde 49.25 oranında artmıştı. Buna karşın işçi (SSK) ve Bağkur emeklisinin zam oranı son 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37.57’de kalmıştı. Arada yaklaşık 12 puanlık zam farkı oluşunca SSK ve Bağkur emeklileri tarafında ek artış beklentisi oluşmuştu.

Haberin Devamı

TÜM KESİMLERDE EŞİTLENDİ

Bu beklenti üzerine hükümet çalışma başlatmış, temmuz ayındaki olası zam da hesap edilerek önce 5 puanlık fark zammı gündeme gelmişti. Ek artışa ilişkin düzenleme Meclis’te görüşülürken zam farkının memur emekli maaşıyla eşitlenmesine karar verildi. Yani ek artış 12 puana çıkarıldı. Yasa geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçti. Böylece memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklisinin ocak zammı yüzde 49.25 olarak netleşti. SSK ve Bağkur emeklisi şu ana kadar yüzde 37.57 zamlı maaşını aldı. Zam farklarının ne zaman yatırılacağı merak ediliyordu.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kararın Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra bir hafta içerisinde hesaplara yatacağını duyurmuştu. E-Devlet üzerinden emekli ödeme bilgilerini kontrol eden emekliler, farkların günlük ödeme ekranına yansıtıldığını gördü. Ancak ekranda ‘Ödeme henüz gönderilmedi’ ibaresi de yer aldı. Bir başka deyişle, emeklilere ödenecek farklar şimdiden belirlendi ve kararın yayımlanmasıyla birlikte hesaplara geçişinin yapılması için hazırlıklar tamamlanmış oldu.

Haberin Devamı

EN DÜŞÜK NE KADAR OLACAK?

Yapılan düzenlemeyle en düşük emekli maaşı da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldı. Yüzde 49.25’lik zam sonrası kök maaşı 6 bin 700 liranın üzerinde olan bir emekli en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın üzerinde aylık alacak. 6 bin 700 liranın altında olan emeklilerin maaşları en düşük emekli maaşı olan 10 bin liraya eşitlenecek. SSK’dan emekli olanlar, e-Devlet’e giriş yapıp arama kısmına ‘4A Emekli Aylığı’ yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklayarak kök maaşını öğrenebilir.

DUL VE YETİMLER İÇİN HESAP

Dul ve yetim aylığı alanlarda ise dosyanın bağlandığı kişinin kök aylığına göre hesaplama yapılıyor. Örneğin; kök aylığı 7 bin lira ise bu maaşın yüzde 37.57 zamlı tutarı 9 bin 630 lira yapıyor. Kanun Resmi Gazete’de yayımlanınca dosyaya ait kök aylık bu kez yüzde 49.25 zamma göre yeniden hesaplanacak. Yeni kök aylık 10 bin 448 lira olacak. Bu durumda yüzde 50 hisse ile maaş alan dul eş 5 bin 224 lira maaş alırken, varsa yüzde 25 hisse ile maaş alan çocuklara 2 bin 612 lira ödeme yapılacak. Böylece eşe 409 lira, çocuklara ise 205 lira zam farkı yatacak. Eğer dul eşten başka maaş alan yoksa kök maaşın yüzde 75’i ödeniyor. Bu durumda yeni maaş 7 bin 836 lira olacak ve bu kişiye 613.5 lira fark yatacak.

Haberin Devamı