Ekonomi Staj ve çırak sigortası olanlar erken emekli olabilecek mi? Staj ve çırak sigortası EYT kapsamına alınacak mı?

Staj ve çırak sigortası olanlar erken emekli olabilecek mi? Staj ve çırak sigortası EYT kapsamına alınacak mı?

Paylaş
Staj ve çırak sigortası olanlar erken emekli olabilecek mi? Staj ve çırak sigortası EYT kapsamına alınacak mı?

Staj ve çırak sigortası olanlar EYT yasasının çıkmasını heyecanla bekliyor. Zira Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için Meclis’e sunulacak düzenlemede staj ve çırak sigortası olanlara emeklilik yolunu açacak bir ayrıntı da yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin stajda ve çıraklık döneminde yapılan sigortanın emeklilik sigortası olmadığına ve bunun yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklama emekli olmak için gün sayan pek çok kişide heyecana neden oldu…

Staj ve çırak sigortası olan yaklaşık 5 milyon çalışana emeklilik için yeşil ışık yandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunun çözüme ulaşması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. EYT kapsamının nasıl olacağı staj ve çırak sigortası olanların da EYT kapsamına alınıp alınmayacağı ise akıllarda soru işareti olarak kalmaya devam ediyordu. Bakan Bilgin son açıklamasında staj ve çırak sigortası olanların emekli olmasına ilişkin olumlu açıklamalarda bulundu…

Haberin Devamı

STAJ VE ÇIRAK SİGORTASI OLANLAR ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK Mİ?

Staj ve çıraklık süresince işveren çırak veya stajyer adına sadece kısa vadeli sigorta kollarına, yani iş kazası-meslek hastalığı ve analık sigortasına prim ödüyor.

Bu prim, staj yapılan dönemde çırakların ve stajyerin iş kazası ya da meslek hastalığına maruz kalması riskine karşılık bu sigorta kollarından sağlanan yardımlardan faydalanması amacıyla bir başka ifadeyle stajyeri koruma altına almak için ödeniyor.

Ancak staj ya da çıraklık döneminin emeklilik konusunda dikkate alınmıyor. Bunun nedeni ise çıraklık veya staj süresince çırak ve stajyer adına malullük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortalarına, yani uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmemiş olması.

Çıraklıkta ve stajda emeklilik için prim ödenmediğinden bu dönem emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Bu dönemler emeklilik için dikkate alınmadığından hem kişinin emekli olacağı tarih uzuyor hem de kıdem tazminatı alarak işten ayrılma şartları ağırlaşıyor. Örneğin; sigorta başlangıç tarihine göre bazı sigortalılar ‘3600, 4500 ve 7000 gün prim şartıyla işten ayrılıp kıdem tazminatı alması da mümkün olmuyor.

Haberin Devamı

STAJ VE ÇIRAK SİGORTASI EYT KAPSAMINA ALINACAK MI?

Yaklaşık 5 milyon çalışanı yakından ilgilendiren staj ve çırak sigortasının emeklilik sayılıp sayılmayacağına ilişkin heyecan verici açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. Bakan Bilgin kendisine yönetilen soruya verdiği yanıtta

“Biliyorsunuz stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir çünkü. EYT çalışmamız tamamlandığı zaman o dosyamız bittiği zaman bu soru da aydınlanmış olur” ifadelerini kullandı.