Ekonomi Tahıl koridoruyla yüzde 140 büyüme

Tahıl koridoruyla yüzde 140 büyüme

Paylaş
Tahıl koridoruyla yüzde 140 büyüme

Türkiye’nin buğday ve buğday bazlı ürünler alanında en büyük üç markasından biri olan Doruk Un, Rusya-Ukrayna savaşından sonra tahıl koridoruyla birlikte Türkiye’nin ihracatta öne çıkması, kur artışları ve ihracat pazarlarında sağladığı büyümeyle birlikte geçtiğimiz yıllara oranla ciroda yüzde 140 büyüdü. // Hülya Çaylak - Posta

Firma şimdi de 5 yıllık projeksiyonda tarım ve tohumculuk, noodle ve makarna, yem ve yem hammaddeleri alanında hedeflediği 1.1 milyar liralık yeni yatırımlar çerçevesinde 2023’te atağa geçmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

MAKARNA VE NOODLE YAPACAK

Afrika, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu’da 41 ülkeye ihracat yapan şirket, 2022’de Afganistan, Bahreyn Angola ve Sri Lanka gibi yeni ülkeleri ihracat ağına ekledi. Üretimlerinin yüzde 60’ını ihraç ettiklerini ve müşterilere özel üretim yaptıklarını belirten Doruk Un Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Gürsel Erbap, “Irak ve Suriye haricinde Türkiye’den toplam un ihracatının yüzde 13’ünü biz yapıyoruz. Her ülkenin kendi tüketim alışkanlıklarına ve ekmek çeşitlerine göre buğdayı seçiyor, öğütüyoruz. Yeni ihracat pazarlarında ise makarna ve noodle yatırımlarımızla ses getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

350 BİN TON UN ÜRETİMİ

Doruk Un’un yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 60 bin ton buğday kapasitesine sahip olduğunu belirten Erbap, “Panpan markasıyla perakende un pazarına da giriş yaptık. Evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar geniş bir skalada kullanım amacına özel ürünler geliştirdik. Halihazırda Panpan markası ile Marmara Bölgesi’nde satış yapıyoruz ama satış ağını 2023’te tüm Türkiye olarak genişleteceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YERLİ TOHUM HAZIRLIĞI

Teşvikler, bakanlık destekleri, alım garantileriyle birlikte üreticinin yerli tohum seferberliği içinde olduğunu belirten Erbap, izlenebilirliği olan sertifikalı tohum üretiminde de söz sahibi olacaklarını belirtti. Özellikle yerli buğday, arpa, mısır ve yağlı tohum üretiminde rol oynayacaklarını belirten Erbap, 2022’de tamamlanan tohum tesisi yatırımından sonra bu yıl üretime geçeceklerini ve ilk olarak buğdaydan başlayacaklarını ifade etti. Gürsel ayrıca enerji maliyetleri nedeniyle 275 milyon TL yatırım ve 15 megavat (MW) kurulu güçle güneş enerjisi santrali (GES) yatırımını da hızlandırdıklarını söyledi.