Ekonomi Takı altında 18 ayar yerini 8'e bıraktı

Takı altında 18 ayar yerini 8'e bıraktı

Paylaş
Takı altında 18 ayar yerini 8'e bıraktı

Daha da yükselecek beklentisiyle altına olan talep artarak devam ediyor. Herkes bütçesine göre yatırımlık ya da takı amaçlı altın almak istiyor. Kuyumcularda oluşan yoğunluk ise bir hayli fazla. 24 ayar altına parası yetmeyen 18 veya 14 ayar takıya yöneliyor. Bunu da pahalı bulanlar için 8 ayar altın takılar imdada yetişiyor. Günün sonunda vatandaş altından vazgeçmiyor...

Son yılların en çok kazandıran yatırım aracı olan altın, küçük büyük birçok yatırımcının ilgi odağında. Türkiye’de ise özellikle kadınlar, hem yatırım hem de takı amacıyla kullanım için altından asla vazgeçmiyor. Haklılar da… Çünkü altın fiyatları bu yıla da oldukça hızlı başladı ve peş peşe zirveleri test ediyor. Altındaki bu hızlı yükselişte dünyanın farklı coğrafyalarında devam eden jeopolitik risklerle güvenli liman arayışı ve Amerika Merkez Bankası Fed’in yakın zamanda faiz indirimine gidebileceğiyle ilgili beklentiler etkili oluyor. Amerika’dan gelen her veri ‘Ekonomi çok mu yavaşladı, çok mu ısındı?’ çerçevesinde değerlendiriliyor ve buradan da Fed’in olası faiz indirim hamleleri tahmin ediliyor. Haliyle bu durum altın fiyatlarını direkt etkiliyor.

Haberin Devamı

NAKDİ OLAN KUYUMCUYA KOŞUYOR

Gelinen noktada altının ons yani 31.1 gramlık uluslararası fiyatı dün 2 bin 64 dolara kadar çıktı. Gram altın ise 2 bin 80 lirayla tarihi zirvesini gördü. Bu rekorların ardı arkası kesilmeyecek gibi duruyor. Çünkü Fed’in haziran itibarıyla faiz indirimine başlayabileceğiyle ilgili görüşler güçlenmiş durumda. Bu beklentilere paralel 24 ayar külçe altının gram fiyatının bu yıl 3 bin 500 liraya çıkabileceği yönünde tahminler dahi yapılıyor. İşte artan yükseliş beklentisi altına olan ilgiyi daha da körüklüyor. Cebinde nakdi olan kuyumcuların yolunu tutuyor. Kuyumcuların anlattığına göre son dönemde altın almak isteyenler ‘ekmek fırınlarında olandan daha fazla’ yoğunluk oluşturmaya başlamış durumda.

Haberin Devamı

BORCU OLANLAR DÜĞÜN YAPACAKLAR DİKKAT!

Peki, vatandaşın yatırım sepetinde altın önemli yer tutarken, bu konuda uzmanlar ne diyor? Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve faiz kararlarının etkisiyle ons altının yıl içinde 2 bin 150 ve sonrasında 2 bin 350 dolarları görebileceğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Ons ve dolardaki artışın etkisiyle gram bu yıl her ay yeni bir rekor kırmaya devam edecektir. Borcu olanlar, düğün yapacak olanlar acele etsin, alım için beklemesin” dedi. Memiş, “Fiziki altın tarafından alımlar yoğun olarak devam ediyor, özellikle sarrafiye ve gram altın alıyorlar. Fiyatlar yükseldikçe de alım yapmaya devam ediyorlar. Gramda yılsonu beklentim 3 bin lira” dedi.

FIRINDAN KALABALIK

Kuyumcu esnafın dükkanının önünün ekmek fırınından daha kalabalık olduğunu belirten Borsa Gold Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Baş, “Vatandaşlar ne bulursa alıyor. Bilezik, ata altın, gram, Cumhuriyet... Anadolu’daki bazı illerimizde talep karşılanamıyor. Düğün için alımlar da başladı. Trabzon setinden Halep zincirine kadar alabilen her çeşit altını alıyor. Çünkü insanlar altını ucuz görüyor. Yani bir kira 40-50 bin lira olmuş, vatandaş 100 bin liraya altın set alıyor. Özellikle 22 ayar ajda bilezikler çok talep görüyor” dedi. Baş, gram fiyatlarının yılsonuna doğru 3 bin-3 bin 500 liraya çıkabileceğini ve çeyrek altının 5 bin lirayı görebileceğini de söyledi.

Haberin Devamı

PARASINI BOŞTA TUTMUYOR

Kapalı Çarşı Esnafları Derneği Başkan Vekili Atilla Saraç külçe altın ve sarrafiye türü ziynet altınlarında talebin arttığına değinerek, “Bunda insanların parasını boşta bekletmemek istemesi de etkili. Vatandaşlar altını güvenli liman olarak görüyor. Bu talebin devam edeceğini düşünüyorum” dedi. Saraç, “Dünyada ons altın son 1 aydır 2 bin dolar civarında seyrediyordu, şimdi mini bir atak yaptı denebilir. Böylece gram serbest piyasada 2 bin 150 lirayı gördü. Hem ons hem de dolar etkisiyle gramın kısa vadede 2 bin 350 lira olacağını, yılsonunda ise 3 bin liraya ulaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.

HERKES PARASINA GÖRE AYAR ALIYOR

Son birkaç haftadır altındaki yükselişle birlikte Kapalı Çarşı’da da hareketlilik başladığını anlatan Royer Gold’un sahibi Anıl Şengül, “Tüketiciler seçim sonrası doların yükseleceği beklentisiyle altın alımını artırdı. Özellikle gram ve sarrafiye alıyorlar. Son dönemde satışa sunulan 8 ayar altın da vatandaşın kurtarıcısı oldu. Ama alabilen yine de 22 ayar bilezikleri tercih ediyor. Kendisi için takı alanlar da genelde 14 ayar tercih ediyor. Yani aslında herkes elindeki parayla alabileceğini alıyor” dedi. Ons altının 2 bin 150 dolara çıkması ve doların 35-40 liraya yükselmesi durumunda, gramda yılsonunda en az 2 bin 700 lirayı beklediklerini de söyleyen Şengül, “Altın alırken al-sat farkı da önemli. Örneğin, 10 gramlık 14 ayar işlemeli bir zincir alan bir vatandaş bunu satmak istediğinde yaklaşık 4 bin lira zarar edebiliyor. Eğer bir de taş varsa o zaman zarar 10 bin liraya yükselebiliyor. İşçiliği olan takılarda zarar oranı yüzde 15 olurken, setlerde ise bu oran yüzde 25’e çıkabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

AJDA BİLEZİKLER ÖN PLANDA

Kuyumcukent’te 10 yıldır kuyumculuk yapan Altın Piyasaları Uzmanı Rıza Gökay Tuğsavrol, “Türk lirası ile alımlarda hareketlilik var. Vatandaşlar işçilik ücreti ödememek için sırasıyla daha çok Ata lira, çeyrek ve tam altın alıyorlar” dedi. Düğün takısı alanların eskiden gram olarak daha ağır ürünler seçtiğini belirten Tuğsavrol, “Şimdiyse gösterişli ama uygun ürünler tercih ediliyor. Düğün takısı alımları şimdiden başladı, çünkü insanlar “Nasıl olsa alacağız, bari şimdiden alıp kenara koyalım” diyorlar. Daha çok Adana burma ve ajda bilezikler talep görüyor. Kendisi için takı alanlar ise gramı yükseltip, ayarını düşürdüler. Yani alımlar 14 ayardan 8’e düştü. Böylece neredeyse yüzde 50 kâr edebiliyorlar” diye konuştu. Gramla ilgili fiyat beklentisini de belirten Tuğsavrol, Fed kararına bağlı olarak onsun 2 bin 350 dolara yükselebileceğini ve dolar etkisiyle gramın yılsonuna doğru 4 bin lirayı zorlayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ENFLASYONA KARŞI KORUYUCU

14 yıldır Kuyumcukent’te hizmet veren Mila Kuyumculuk’un sahibi Nasri Amcalar, piyasanın hareketli olduğunu belirterek, “Vatandaşlar gram ve çeyrek altın alarak kayıplarını azaltmayı tercih ediyor. Ayrıca düğün sezonu için de alımlar başladı. Geçen yıllara göre daha uygun fiyatlı ürünler tercih ediliyor. Günlük takı içinse 14 ayar bileklik, kolye ve küpe alımları yoğun” dedi. Gramın yükselişine devam edeceğini anlatan Amcalar, “Vatandaş altın yatırımı yapmaya devam edecek. Çünkü altın şu an enflasyona karşı uygun kaldı. Gram fiyatı düşse bile en fazla 20-30 lira düşüyor. İnsanlar artık bunun bilincinde. Gram bu yıl çok rahat 2 bin 700 liraya çıkacaktır” diye belirtti.