Ekonomi Tarihi satış yöntemi yeni hali ile popüler oldu! Konut alacaklar bu tekliflere dikkat

Tarihi satış yöntemi yeni hali ile popüler oldu! Konut alacaklar bu tekliflere dikkat

Paylaş
Tarihi satış yöntemi yeni hali ile popüler oldu! Konut alacaklar bu tekliflere dikkat

Emlak ve araç satış sitelerinde görmeye alışkın olmadığımız tarihe karışmış bir satış türü popüler olmaya başladı. Nakit bulamayan alıcı ve satıcılar ellerindeki konut, yazlık, araç ve arsaları paketler halinde birbirlerine sunmaya başladılar. Emlak piyasasındaki son dönemi değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, önümüzdeki günlerde sık sık karışımıza çıkacak takas tekliflerin merak edilen yönlerini aktardı.

İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr Artan fiyatlar ve kredi kullanımının zorlaşması ile birlikte emlak ve ikinci el araç satışında piyasa genelinde bir durgunluk başlamıştı. Durgunlaşan piyasa karşısında alıcılar da satıcılar da hem satış hem de satın alma konusunda ufak ufak adımlar atmaya devam ediyor. Ancak piyasada nakit para bulunurluğunun azalması, kredi kullanımının zorlaşması karşısında artan fiyatlar alıcıları farklı yöntemler bulmaya itti. Tarihi bir satış yöntemi olan takas daha öncekilerden farklı bir şekilde emlak piyasasında karşımıza çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

“FARKLI BİR TAKAS YÖNTEMİ KARŞIMIZA ÇIKTI”

Konutlarda artan fiyatlar üzerindeki algının normalleşmeye başladığını ifade eden Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, “Emlak piyasası son günlerde dalgalı ve zaman zaman da durgun olan bir dönemden geçiyor. Daha çok 10-12 milyon liraya kadar olan konutlarda biraz daha fazla bir hareket var. 20 milyona liraya kadar olan kısım daha az hareketli onun üzerindekilerde de hareket çok çok daha az. Özellikle İstanbul’da alıcılar arasında belli bir rakam normalleşti. Bu normalleşen rakam da 8 -12 milyon lira bandı oldu. Bu rakama olan yerlere ilişkin emlakçıların telefonları çalıyor. Ancak bunun da üzerinde olan rakamlar için son günlerde takas teklifleri gelmeye başladı. Daha çok hiç para vermeden tamamen taşınmaz üzerinden takas teklif ediliyor. Yani bir konut için elindeki bir konutu, otomobili ve arsasını paket olarak sunanlar olabiliyor. Yani tek bir ürüne dair bir ürünle teklif gelmiyor daha çok paket gibi içinde farklı kalemlerin olduğu takas teklifleri gelmeye başladı” dedi.

Haberin Devamı

SATIŞ İLANLARI GERİ ÇEKİLMEYE BAŞLIYOR

Kentsel dönüşümdeki değişikliğin satışta olan konutları da etkilediğini belirten Kas, “Kredi maliyetleri yüzde 45-47 civarında maliyetleri bulan bir hal aldı. Hiç kimse bu maliyetler ile kesinlikle kredi kullanmak istemiyor. Birçok müşteri de mevduatlardan gelen sıcak paradan kopmak istemiyor. Bir, bir buçuk yıl sonra konut fiyatlarında tekrar yukarı yönlü bir hareketin olacağının herkes farkında. Ancak şu an herkes önümüzdeki yerel seçimi bekler durumda. Seçim sonrasında ise ne beklenildiği sorulduğunda da bir karşılık alınamıyor. Türkiye’deki emlak piyasası aslında çok dinamik bir yapıya sahip. Önümüzdeki dönemde fiyat düşüşleri kadar artışlar ve takaslar gündemimizi meşgul edecektir. Birçok müteahhit şu anda yeni yaptıkları anlaşmaları bozmaya başladı. Mevcut yerlerini de satıştan çekmeye başladılar. Çünkü şu an yapılan satışların maliyetleri karşılamadığı konuşuluyor. Müteahhitler ellerindekiler bitirip bir yıl beklemenin yollarını arıyorlar. Herkes bir yıl sonrasının yükselecek fiyatlarını şimdiden satın almış durumda” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“SATIŞLARIN AZALDIĞINI GÖRECEKSİNİZ”

Kentsel dönüşümün hızlandığı noktalarda satışların azalacağına dikkat çeken Kas, “Yeni çıkan kentsel dönüşüm yasası da ilerleyen süreçte neler olacağının merakla beklenmesine neden oldu. Birçok kilit noktadaki kentsel dönüşüm projelerinin hızlanacağının herkes farkında. Dönüşüme girecek olan eski binalar yavaş yavaş satıştan çekilmeye başlayacak. Şimdi kentsel dönüşümde oy çoğunluğu şartı kalktığı için piyasa hareketlenecek. Önümüzdeki günlerde de farklı bir piyasa ile karşılaşmak mümkün olacak. Dönüşümcüler kendi yerlerinde kalıp satıştaki ilanlarını geri çekeceklerdir. Müteahhitler daha fazla tercih edilir hale gelecekler. Müteahhitler de bu noktada güçlü olacaklardır. Depremin de İstanbul’da psikolojik olarak sıkıştırması vatandaşı çözüm arayışına götürecektir. Önümüzdeki günlerde birçok şeyi bir arada konuşacağız. Dönüşümün hızlandığı yerlerde satışların azaldığı konuşulmaya başlanacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

 

“NAKİTİ OLAN ALICILAR UYUMUYOR”

Piyasa koşulları nedeniyle elinde nakiti olan alıcıların beklemediğini belirten Kas, “Eskiden takas piyasada çok nadir oluyordu. O dönemde de elinde bir miktar nakiti olan kişiler aradaki farkı tamamlamak için bazen aracını takasa sokuyordu. Ama şimdi neredeyse hiç nakit konuşulmadan bir takas paketi olarak tercihler yapılmaya başlandı. Elinde nakit para olan alıcıların elinin şu anda çok güçlü olduğunu unutmamak gerekir. Nakit parası olan alıcılar şu an sessiz sessiz elindeki parayı değerlendirip emlak yatırımlarını yapıyorlar.  Piyasada bir taraftan nakit sıkıntısı var ancak bir taraftan da alıcılar var” dedi.

OTOMOBİLDE DURUM DEĞİŞİYOR

Otomobillerdeki takaslarda farklı parametrelerin devreye girdiğini belirten Kas, “Yeni takas modelinde de satıcılar eğer nakit paraya ihtiyaç duymuyorsa takasa sıcak bakıyor. Ya da bir sonraki aşamada kazandıracak olan takas tekliflerini değerlendirmeye başlıyorlar. Otomobil ile takaslarda da aracın modeli, markası, yaşı, hasar durumu gibi değişkenler devreye giriyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı