Ekonomi TCMB Başkanı Karahan'dan ilk mesaj: Enflasyon düşene kadar sıkı duruşa devam

TCMB Başkanı Karahan'dan ilk mesaj: Enflasyon düşene kadar sıkı duruşa devam

Paylaş
TCMB Başkanı Karahan'dan ilk mesaj: Enflasyon düşene kadar sıkı duruşa devam

Hafize Gaye Erkan, cuma akşamı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Merkez Bankası başkanlığı görevinden affını istediğini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bir açıklama yaparak “Merkez Bankası eski Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir. Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” demişti. Saatler sonra yayımlanan 3 Şubat tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile 28 Temmuz 2023 itibarıyla başkan yardımcılığı görevini sürdürmekte olan Dr. Fatih Karahan, Merkez Bankası başkanı olarak atanmıştı.

Başkan Fatih Karahan, göreve atanmasının ardından dün yaptığı ilk açıklamasında şu mesajları verdi: “Merkez Bankamızın temel amacı ve önceliği fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu doğrultuda, güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

Haberin Devamı

8 ŞUBAT’TA KAMUOYU KARŞISINA ÇIKACAK

Her yıl aralık ayında Merkez Bankası bir sonraki yılın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının yapılacağı günleri ve yılda dört defa açıklanan enflasyon raporu toplantısının hangi tarihlerde yapılacağını kamuoyuna bildiriyor. Bu takvime göre Dr. Karahan, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla 8 Şubat Perşembe günü saat 10.30’da Merkez Bankası İdare Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Bugün de yılın ilk enflasyon rakamı açıklanacak. Enflasyon raporu toplantılarında Merkez Bankası Başkanı, önce enflasyonla ilgili bir değerlendirme yapıyor ardından da yıl sonuna ilişkin tahminlerini kamuoyu ile paylaşıyor. Bu toplantıda 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin revize edilip edilmeyeceği, Karahan’ın vereceği mesajlar, piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Haberin Devamı

FİNANS VE REEL SEKTÖR TECRÜBESİ VAR

1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, Türkiye’nin en genç merkez bankası başkanlarından biri. Karahan, Boğaziçi Üniversitesi matematik ve endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olduktan sonra 2012’de çalışma hayatına New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başladı. 2022’ye kadar burada çalıştı. 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. 2022 yılının kasım ayında Amazon’da başekonomistlik görevini aldı. Böylece önce Fed’de finans tecrübesi kazanırken, Amazon’da da reel sektörü yakından tanıma fırsatı buldu.

BAKAN ŞİMŞEK: FİNANSAL İSTİKRAR İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Bakan Şimşek ise dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Başkan ve ekibine güvenimiz ve desteğimiz tamdır. Önümüzdeki dönemde de ekonomi programımızı kurumlararası eşgüdüm içinde kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Güçlü ekonomi ekibimiz ile makro finansal istikrarın pekişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Mali disiplin ile dezenflasyon sürecine destek olmaya devam ederken, hayata geçireceğimiz yapısal reformlarla program kazanımlarımızı kalıcı hale getireceğiz.”