Ekonomi Tek çatı altında halka arza hazır

Tek çatı altında halka arza hazır

Paylaş
Tek çatı altında halka arza hazır

Türkiye’nin global gayrimenkul geliştiricisi Peker Holding, yeni yıla dev halka arz planı ile girdi. Gayrimenkul, turizm, maden, sigorta, teknoloji ve havacılık sektörlerindeki faaliyetlerini Peker Yatırım Holding AŞ çatısı altında toplayan şirket, yatırım hedeflerini de büyüttü.

Türkiye gayrimenkul sektörünün yurtdışındaki temsilcilerinden biri olan Peker Holding, yurtdışı yatırımlarına hızla devam ederken, bu yıla yeni bir halka arz planı ile girdi. Halihazırda Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi Borsa İstanbul’da işlem gören holding, 6 farklı sektördeki faaliyetlerini Peker Yatırım Holding A.Ş. çatısı altında toplayıp, bu yıl için yeni bir halka arz rotası çizdi.

Haberin Devamı

GÖRÜŞMELER YAPILDI

İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya gelerek 2024 yılı yatırım planlarını açıklayan Peker Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker, SPK ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını belirterek, “Peker Yatırım Holding A.Ş.’nin içine, gayrimenkul projelerimizin olduğu GYO, turizm, maden, sigorta, teknoloji ve havacılık faaliyetlerimizi koyarak bu yıl içinde halka arz edeceğiz” dedi.

13 PROJEYE DEVAM

Türkiye’de GYO statüsünde olmak için yurt içi-yurt dışı yatırımlar konusunda belli oranların zorunlu olduğunu anımsatan Hasan Peker, “Dolayısıyla Türkiye’de de her zaman arayış içindeyiz. Bugüne kadar Türkiye, Almanya, İngiltere, İspanya, Slovenya olmak üzere toplam 5 ülkede 58 proje tamamladık. 13 projemiz de devam ediyor. Bu 13 projenin toplam değeri 633 milyon Euro. Bu projelere sadece 2023’te 152 milyon 750 bin Euro harcadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

ENERJİ İLE İLGİLENİYOR

Yeni faaliyet alanının yenilenebilir enerji olduğunu belirten Hasan Peker, “Almanya’da bu alanda kâr marjı düşük. Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Montenegro öne çıkıyor ancak oralarda da ürettikleri enerjiyi altyapı yetersiz olduğu için sisteme veremiyorlar. Onun için kâr marjı değil, Almanya’nın sürdürülebilirliği öne çıkıyor. Henüz yer belli değil ama enerji yatırımımız olacak” dedi.

İNSANSIZ TARIM ARACI GELİŞTİRDİ

Pek Automative şirketleri ile Slovenya’da devrim niteliğinde insansız, elektrikle çalışan yapay zekâ tabanlı bir tarım aracı geliştirdiklerini söyleyen Peker, araçla ilgili teknik ayrıntıları önümüzdeki aylarda paylaşacaklarını belirtti. Peker, “2008 yılından beri yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarımız meyvelerini verdi ve 14 patent aldık. Bu robotumuz, traktörlere göre 40 kat daha düşük enerjiyle çalışıyor. Bir traktörün 40 bin Euro yakıt kullanarak yaptığı işi sadece 1.000 Euro’luk enerji kullanarak üstelik insansız yapıyor” dedi.

Aracın her türlü arazi koşulunda hareket edebildiğini anlatan Peker, şu bilgileri verdi: “Satış fiyatı, kullanılmakta olan traktörlerden daha da ucuz olacak. Slovenya ve İtalya’da 2 yıldır arazide denemeler yapıldı ve büyük bir başarı elde edildi. Seri üretim için son teknolojiyle donatılmış olan fabrikamızın inşaatını tamamladık. İlk aşamada 100 kişinin çalışacağı fabrikamızda üretime başlamaya hazırız. Yıllık kapasitemiz 1.500 adet olacak. Hedefimiz Türkiye başta olmak üzere, bu robotu üretecek fabrikalarımızı tüm dünyaya yaymak.”

Haberin Devamı

ALMANYA’DA LABORATUVAR KAMERUN’DA MAHKEME

Hasan Peker, yurtdışında yaptıkları işlerden şu örnekleri de verdi:

Ar-Ge merkezleri için Almanya’nın Düsseldorf şehrinde laboratuvar inşası yapıyoruz. Düsseldorf Belediyesi kendi internet sayfasında yatırım imkanlarını anlatırken bu laboratuvarı da tüm dünyaya tanıtıyor.

Yapım ruhsatı alınmak üzere olan Almanya’daki Nordstern ve Erft Loft projesine bu yıl başlayacağız. Nordstern’in yatırım tutarı yaklaşık 200 milyon Euro, Erft Loft projesinin yatırım bütçesi ise yaklaşık 23 milyon Euro.

Afrika’da da önemli bir projeye imza atıyoruz. Kamerun Anayasa Mahkemesi Merkez Binası inşaatına bu yılın son çeyreğinde başlayacağız. Ana müteahhidi olacağımız projenin yatırım tutarı 85 milyon Euro olacak.

Haberin Devamı

İspanya’daki Marbella’da 17 projemiz bitti, hali hazırda devam eden 4 projemiz daha var. Marbella’da Almanlar, Ruslar, Polonyalılar, İngilizler yaşıyor, Avrupa’nın Bodrum’u gibi.

Yeni bir teknolojiyle modüler evler yapan Kanadalı bir şirketle anlaştık. Şu anda üretim devam ediyor. 15 Şubat’ta ruhsatımızı aldıktan sonra evlerin kurulumuna başlayacağız. Bu yıl 11 modüler villayı teslim etmiş oluruz.

KİRALAMADA ÇİN’DEN TALEP VAR

Yurt içi projelerinden de bahseden Peker, “Peker Tower Maslak’ı 18 bin metrekare kapalı alanda inşa ediyoruz. Toplam 10 bin 922 metrekare alana kiralanabilir alana sahip 53 bağımsız ofis bölümüne sahip projenin yatırım bütçesi 26.2 milyon Euro. Projeyi yılın ilk yarısında bitiririz. Kiralama için Çinliler dahil çok sayıda talep var” dedi.