Ekonomi Tek taraflı kazaya kasko önlemi

Tek taraflı kazaya kasko önlemi

Paylaş
Tek taraflı kazaya kasko önlemi

Kasko yaptırmayanların sayısı son dönemde artışta. Bunun sebebi aşırı yükselen kasko tarifeleri. C sınıfı yani orta sınıf bir araçta eski, yeni fark etmeksizin sigorta şirketlerinin verdiği fiyat 15-25 bin arasında değişiyor.

10 bin liranın altında kasko bulmak neredeyse imkansız. Bunun da sebebi artan araç fiyatları, yedek parça ve işçilik maliyeti. Artan fiyatlar nedeniyle de olsa kaskodan uzaklaşan sürücüler için risk daha da artmış oluyor. Trafik sigortası sadece karşı tarafa verilen zararları belirlenen teminatlar kadar karşılıyor.

Haberin Devamı

TRAFİKTE LİMİT 200 BİN LİRA

Teminatı aşan maliyetler ile kazaya sebep olan araçta oluşan hasarlar ise kasko yoksa hatalı sürücünün cebinden çıkıyor. Sel, su baskını, dolu, hırsızlık, park halinde aracın zarar görmesi gibi durumlarda da trafik sigortası kapsamında zarar ödenmez. Bu durumda kasko kurtarıcı olur. O yüzden fiyatı 1.5-2 milyon lira olan bir araç için kaskodan vazgeçmek çok da kârlı bir durum gibi gözükmüyor. Ayrıca trafik sigortası karşı tarafa verilen maddi zararı araç başına 200 bin liralık limite kadar karşılıyor.

KARŞI TARAF VURUP KAÇTIYSA

Trafik kazaları, sadece iki aracın sürüş halinde birbirine çarpması şeklinde değil, park halinde dururken çarpılması ya da tek taraflı, sabit bir cisme çarpılması gibi karşıda belli bir muhatap sürücü olmadan da meydana gelebiliyor. Bu noktada da araç sahiplerinin beklenmedik masrafların önüne geçmeleri için kasko yaptırmaları büyük önem taşıyor. Kasko sigortası biraz pahalı gibi gelse de bazı muafiyetlerle (ikame araç teminatının alınmaması, cam kırılması muafiyetlerinin eklenmesi ve servis seçeneği şartlarının kısıtlanması gibi) indirim sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

DURAN CİSME ÇARPILIRSA

Uzmanlar da kaskonun önemi konusunda uyarı yapıyor. Sigortam.net CEO’su Ataman Kalkan, trafik kazalarının sadece iki taraflı olmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Örneğin, aracın duran bir cisme çarpması sonucu hasar alması ya da park halinde duran araca başka bir aracın çarpıp kaçması gibi durumlar meydana gelebiliyor. Böyle durumlarda karşı tarafın trafik sigortasından bir ödeme almak mümkün olmuyor. Bu gibi durumlarda hemen kasko devreye giriyor. Kasko, tek taraflı kazalarda da sigortalıyı koruduğu için risklere karşı geniş bir güvence sağlıyor.”

MİNİ ONARIM POLİÇESİ

Kaskonun mini onarım kapsamına ilişkin de bilgi veren Ataman Kalkan, şunları söyledi: “Mini onarım teminatı, poliçe içinde yer alan ve küçük hasarları ücretsiz tamir edebilmeyi sağlayan bir ek hizmettir. Kapsamı, kasko poliçesine göre değişkenlik gösterebilir. Ancak mini onarımın kasko poliçesi geçerliliği süresince, ekstra bedel ödemeye gerek kalmadan araçtaki kaporta, iç döşeme, ön cam, boya, plastik tampon gibi ufak hasarların hem maddi limitler hem de mini onarım dahilinde olan belli limitler doğrultusunda tamir ettirilebilmesini sağlar.”

Haberin Devamı