Ekonomi Asgari ücrete Temmuz'da zammı var mı? Yeni asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücrete Temmuz'da zammı var mı? Yeni asgari ücret ne kadar olacak?

Paylaş
Asgari ücrete Temmuz'da zammı var mı? Yeni asgari ücret ne kadar olacak?

Temmuz’da memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam ile birlikte asgari ücrete de zam yapılmasına ilişkin beklenti devam ediyor. Enflasyon oranlarının her ay yükselerek devam etmesi sene başında asgari ücrete yapılan zammın etkisini kaybetmesine neden olmuştu. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar da asgari ücret zammına yönelik beklentileri pekişirdi. Peki, yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar…

Asgari ücret 2022 yılı başında yapılan yüzde 50,5’lik zam ile 4 bin 253 TL’ye ulaştı. Ancak Rusya Ukrayna savaşı, enerji ve gıda krizi gibi tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizler ülke ekonomisinde de olumsuz etkilere yol açtı. Uzmanlar Mayıs ayı enflasyonunda rekor kırılacağı tahmininde bulunurken, milyonlarca çalışan ve ailesi ‘Temmuz'da asgari ücret zammı var mı?’ ve ‘Yeni asgari ücret ne kadar olacak?’ araştırması yapıyor…

Haberin Devamı

TEMMUZ'DA ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Asgari ücrete normal şartlarda yılda bir defa sene başında zam yapılıyor. Ancak ekonomik gidişat nedeniyle memur ve emekliye temmuz ayında yapılacak zam ile birlikte asgari ücrete de zam yapılması beklentisi bulunuyor.

Mart ayında bir televizyon programında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Asgari ücrete yılda iki defa zam getirilmesi konusunu Cumhurbaşkanımız zaten ifade etmişti. Bu yapılabilir. Şu anki mevzuat gereği yılda bir defa yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Aklımızda var. Zamanı geldiğinde, bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Maliyet artışı mı var? O zaman vatandaşımızın gelirinde de artışı sağlayacak tedbir ve kararları alacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin net bir bilgi bulunmuyor. Bununla birlikte hükümet tarafından yapılan açıklamalarda vatandaşın enflasyona ezdirilmeyeceği yönündeki söylemler, asgari ücrete zam yapılacağına dair beklentinin yükselmesine neden oldu.

Zira Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik MKYK sonrasında yaptığı açıklamada "Asgari ücret dar gelirli vatandaşımız ekonomik olarak koruması gündemimizdedir." dedi. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz aylarda temmuzda asgari ücrete ek zam yapılacak mı sorusunu "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir." şeklinde yanıtladı.